Kiegészítők bicikligumiból, sátoranyagból és gumimatracból: az ursuslupus sztorija

Hogyan jut el valaki odáig, hogy főállásban tegyen a fenntartható jövő elérése érdekében? Hogyan lehet hatással egy biciklibelsőnek arra, hogy valaki tervezővé váljon? Jeney Orsolya beavatott minket az ursuslupus sztorijába, ismerjétek meg koncepcióját Ti is!

Úgy olvastuk, egy fesztiválos jelenlét hozta el a szemléletbéli fordulópontot számára. Mégis mi történt ezen a fesztiválon, mi indított el téged konkrétan a fenntarthatóság felé vezető úton?

17 éves korom óta vallom azt, hogy nem szabad csak kivenni a közösből, bele is kell adnunk, hisz ha mindeni csak elvesz, akkor nem marad semmi. Az, hogy odafigyelek a környezetre és a fenntarthatóságra, ennek az alapfelfogásomnak a szerves része. Igaz, azt nem gondoltam volna, hogy a környezettudatosság életem ennyire hangsúlyos része lesz, hiszen főállásban a fenntarthatóság társadalmi céljaiért küzdök, az emberi jogokért és ezáltal a nemzetközi béke és biztonság megteremtéséért dolgozom.

Amikor újra szembejött velem a biciklibelső mint alapanyag, éppen egy lelkileg megterhelő szakaszban volt a szakmai életem, ezért amikor a barátom meglátta a ReArt szervezte kézműves asztalt, egyből leült velem oda, mert jól sejtette, hogy jót fog tenni nekem. És még milyen jót tett! Volt sok biciklibelsőjük és egy nagyon apró, rikítórózsaszín gumimatrac darabkájuk. 3 pár saját készítésű fülbevalóval távoztam, de ami még ennél is érdekesebb, hogy életemben először éreztem magam elégedettnek az alkotásommal. A biciklibelső alapanyagot mintha nekem találták volna ki! Aztán rájöttem, hogy ez a vonzódás nem akkor kezdődött. Ekkorra már ugyanis – érdekes módon – majd egy éve ott lógott egy biciklibelső darab a kulcstartómon, ami azért került fel rá, mert amikor először megfogtam még valahol máshol; akkor ugyan még nem tudtam vele mit kezdeni, de nem akartam többé elengedni.

Mi történt azután, hogy eldöntötted: a fenntartható tervezés lesz a hivatásod? Milyen gyakorlati, praktikus metódusokat tanultál meg, honnan jött az inspiráció és a technikai tudás?

Először csak hobbiból, rekreációs céllal készítettem otthon fülbevalókat, és az mozgatta legjobban a fantáziám, hogy hogyan tudok minél több formát kihozni a két gumiból (biciklibelső és gumimatrac). Aztán elkezdett az érdekelni, hogy ezt a két fantasztikus tulajdonsággal rendelkező anyagot, mire a legpraktikusabb használni. Először csak kisebb pénztárca jött, majd a dohánytartó, aztán pedig mindig azon kaptam magam, ahogy bringáztam haza a munkahelyemről, hogy olyan újabb és újabb használati tárgyakban gondolkodom, ahol jól jönnek ezek az anyagtulajdonságok. Mára már egyre szélesebb a termék kínálatom, de még mindig csak a tervezhető tárgyak elejénél tartok. Rengeteg irány van a fejemben.

Bicikligumi és gumimatrac… Mesélj kicsit az alapanyagaidról!

Imádom őket! Rengeteg olyan tulajdonságuk van, ami miatt teljesen rájuk vagyok kattanva. Mindkét anyag vízálló – ez különösen praktikus, ha például nyakon önt az eső – tuti, hogy mindened szárazon marad. Ugye ezek semennyire nem lebomló hulladékok, ami az újrahasznosítás miatt nagy  előny – nagyon tartósak, biztos, hogy nem fog elkopni, vagy elvékonyodni az anyag. Azt is nagyon szeretem bennük, hogy mivel kb. nedves törlőkendővel tisztítható, nem kell rájuk vigyázni – úgysem lesz semmi bajuk. De ami talán a legjobban szeretek bennük, hogy ők diktálnak. Nem lehet ám bármit elkészíteni belőlük, mert azért alapvetően két kemény anyagról van szó, ráadásul a gumiban van egy alapvető görbület ezért szinte mindig az alapanyag határozza meg, hogy miből mi készülhet. Arról nem is beszélve, hogy gumibelsőből többféle méret és fajta van. A biciklibelső feldolgozás során a hulladék hulladékát is gyakran használom fel.

A magánéletedben, a mindennapjaidban mit tudsz tenni az újrahasznosítás, a fenntartható jövő elérése érdekében?

Ha meglátom, hogy valaki a tetrapackot vagy műanyag flakont összenyomás nélkül dobja ki, akkor, ha van rá lehetőségem azokat egyenként összenyomom, hajtogatom. Az, hogy mindig van nálam bevásárló szatyor vagy hátizsák alap, mint ahogy az is, hogy ha nem muszáj nem kérek olyat, ami szemetet termel. Csapvizet iszom, mindig nálam van a kulacsom, így talán rengeteg műanyag üveget spóroltam meg a környezetnek. Ezen apróságok mellett viszont azon szerencsések közé tartozom, akiknek a hivatása és az upcycling márkája is a fenntarthatóságot szolgálja. Ugyanakkor szerintem a fenntarthatóság fenntarthatósága miatt rendkívül fontos, hogy mindenki csak annyit tegyen, amit jó szívvel tesz, amennyi neki belefér – még akkor is, ha emiatt az egyéni hozzájárulás mértéke eltérő.

Mesélj kicsit azokról a darabokról, amelyeket a Fenntartható design – A fejlődés nyomában című kiállításon láthatnak majd az érdeklődők!

Kiállításra kerül a szőtt táskám, pár fülbevalóm és tároló tasakok babáknak, gyerekeknek. A kézzel szőtt táska az egyik főművem – itt a női táska külseje biciklbelsőből van szőve, a belseje pedig színes gumimatracból készül. A fülbevalókat elsősorban azért kezdtem el tervezni, mert a túl sok bizsutól bizony tágulni kezdett a füllyukam, és nagyon jól jöttek ezek a pihe könnyű darabok. Aztán egyre jobban megtetszett, ahogy a fekete gumi kontrasztot ad az élénk színű matracoknak – így tényleg több embernek állnak jól, mint azt az ember elsőre gondolná. Később elkezdtem fényvisszaverő betétekkel is ékesíteni a fülbevalókat. 

Amikor megszületett a kislányom, világossá vált, hogy milyen darabokra és anyagokra lenne szükség egy baba/gyerekvonal beindításához. Bár imádom a gumit s a matracot, be kellett látnom, hogy egyik sem túl bababarát anyag. Aztán egyszer csak – még a munkámból fakadóan a menekülteknek gyűjtöttünk a jóállapotú, hátrahagyott sátrak közül a Szigeten, és itt láttam meg a szétszakított sátraknál, hogy milyen jó alapanyag ez. Könnyű, vízhatlan, praktikus. Így kezdtem el varrni kezdetben tárolózsákocskákat, majd baba pikniklepedőket, de rengeteg ötletem van még, amiket megvalósítok.

Tervben van esetleg, hogy további termékekkel bővül a palettád? Milyen ötleteid vannak a továbbiak kapcsán?

Rengeteg ötletem van! A vízióm az, hogy vagy azért hordjanak az emberek ursuslupust, mert alapból környezettudatosak, vagy pont azáltal fognak azzá válni, hogy olyan terméket találnak nálunk, ami számukra különösen praktikus. Így majd úgyis rá fognak kattanni az alapanyagra és később már ők is a környezettudatosabb holmikat választják. Egyre több célcsoportot szeretnék kiszolgálni – szeretném tovább fejleszteni az utazó kiegészítőket, a kutyásoknak a kutyanyakörv kínálatot bővíteni, a babavonalon még gyártásra várnak az egészségügyi kiskönyv borítók, az oviszsákok, kis tornazsákok, de alig várom már, hogy az első ecsettartó is elkészüljön sminkeseknek vagy az ollótartó a fodrászoknak. Sokan várják már ezeket, már csak azért is, mert egy valóban tartós ecsettartó általában bőrből készül, de az drága. A gumimatrac szerintem viszont csúcskombináció lesz, ráadásul tisztítani is biztosan sokkal egyszerűbb lesz majd.

Orsolya kreációival a Fenntartható design – A fejlődés nyomában című kiállításunkon találkozhattok legközelebb. Várunk benneteket!

Hozzászólás