„Fenntartható tárgyakra a világ bármely pontján szükség van” – Szalai Veronikával beszélgettünk

Szalai Veronika, a PP Mécses megálmodója több mint öt éve foglalkozik természetes és újrahasznosított anyagkombinációkkal, valamint alternatív gyártástechnológiákkal. A PP mécsesek elődeit diplomamunkaként készítette el 2012 tavaszán a MOME fémműves formatervező szakán.  A fenntartható design kiállításunkon az ő munkáival is találkozhattok.

Veronika komposztálható és biológiai úton lebomló mécsesei olyan tárgyak, melyek sorozatgyárthatók és versenyképesek lehetnek a jelenleg forgalomban lévő mécsesekkel szemben. A tervezőnek a préselés technológiával lehetősége volt olyan papírhulladékok és egyéb cellulóz alapú anyagok újrahasznosítására, melyekre a vákuumformázásos technológia már nem alkalmas. Így a hulladék tovább bent marad az anyagkörforgásban. De beszéljen kreációiról inkább Veronika!

Hogyan kerültél kapcsolatba a papírral? Milyen anyagkombinációk jelennek meg munkáidban?

Először a diplomamunkámmal kapcsolatban kezdtem papírral mint lebomló anyaggal kísérletezni, és mivel jól működött a koncepció, az eredeti ötlet továbbfejlesztéseként született meg a PP mécses. A papír egy olyan másodlagos nyersanyagforrás, amelyre számomra több kedvező és izgalmas gyártástechnológia is épül. Munkáimban szeretem keverni az ipari és a „kézműves” technológiákat, miközben törekszem a természetes anyagok használatára.

Milyen szempontok lebegnek előtted egy-egy tárgy tervezésekor? 

A PP mécseseknél  olyan papírhulladékok vagy egyéb cellulóz alapú anyagok újrahasznosítására törekedtem, amelyekre a vákuumformázásos technológia már nem alkalmas. Ebben a munkában ezeknek az anyagoknak a design tudatos felhasználása és másodlagos élete kezdett el érdekelni.

Számodra mit jelent a fenntarthatóság?

Természetes és újrahasznosított anyagkombinációkkal, valamint alternatív gyártástechnológiákkal történő tudatos kísérletezés.

Milyen kihívásokat jelentett a tervezés?

Érdekel a termék mindkét életútja: a kulturális és a materiális is. A temetői mécsesek kulturális és a materiális életútja nagyon szemben áll egymással. A gyertyagyújtás kulturális reprezentációja ütközik a mécsesek anyaghasználatával és hulladékkezelésével is. Ennek a két életútnak a vizsgálatához az egyetem részéről sok segítséget kaptam – Kapitány Ágnes és Kapitány Gábor segítségének köszönhető a szakdolgozatom teoretikus alapossága. A kísérleteimet gyárlátogatások, különféle szakterületekkel való konzultációk előzték meg, és MOME hallgatóként mindenhol szívesen láttak.

Hogyan látod idehaza a fenntarthatósággal foglalkozó termékek piaci pozícióját?

Szerintem a fenntartható tárgyakra a világ bármely pontján szükség van.

Veronika munkáival a Fenntartható design – A fejlődés nyomában című kiállításunkon találkozhattok legközelebb. Várunk benneteket!

Szöveg: Fazekas Fanny

Hozzászólás