„Nálunk az upcycling a fő szempont” – Majoros Zita-interjú

Nincs megállás, folytatódik a Design Hét Budapest kapcsán indított interjúsorozatunk, melynek soron következő alanya a Printa üzlet tulajdonosa, Majoros Zita. A Budapest-ökodivat-szitanyomás tengelypontjain masírozó izgalmas concept store kapcsán elmerültünk kicsit a hetedik kerületi életérzésben és az upcycling törekvés megnyilvánulási módjaiban. Tartsatok velünk!

Szuvenírek, ruhadarabok, grafikák és kiegészítők széles választéka található meg nálatok, sőt, aki betér hozzátok, akár kávézhat is egyet vagy galériaélményben is részesülhet. Meséljetek, hogyan alakult ki ennek az izgalmas concept store-nak az ötlete és milyen jellegzetes mérföldköveken vagytok túl?

2006-ban a Kertész utcában, Bolt néven egy kis dizájnüzletet alakítottam ki. Akkor kezdődött a lokális értékelés, ez volt az első hullám a magyar márkák budapesti üzletnyitása során. Pólók, táskák, füzetek, nyomatok, szitázható tárgyak sorakoztak polcainkon. Egy ökokollekciónak is nekikezdtem, azóta is készítünk használt bőrkabátokból táskákat. Éreztem, mindarra, amit kitaláltam, a rendelkezésre álló hely kicsi lesz, ugyanakkor azt láttam, jól működnek a nyomatok. Galériát, kiállítóteret, saját szitanyomó műhelyet is szerettem volna, hiszen szeretem kézben tartani, ami és ahogyan történik. 2009-ben Claudia Martins-szel fogtunk neki, már a helyet is együtt kerestük, és terveztünk egy kávézót is. Akkoriban multibrand design üzletként működtünk, de 2013-ban szétváltak az útjaink Caludiával, azóta arra törekszünk, hogy kizárólag saját tervezésű és gyártású termékeket értékesítsünk.

 

A fenntarthatóság amellett, hogy egy égetően fontos problémakör, egy igen trendi hívószó is manapság – vannak, akik hitelesen használják, vannak, akik csak figyelemre vágynak. Nálatok konkrétan hogyan nyer teret az irányzat?

Nálunk az upcycling a fő szempont. Elhatároztam, hogy tárgyakat szeretnék létrehozni, de tudtam, nem inspirál az új anyagok felhasználása. Fontos volt, milyen anyagokat használok, nem tartom fenntarthatónak az új alapanyagokkal való munkát. A koncepciómba illő textúrákat kezdtem el kutatni és rájöttem, mennyire érdekel az átalakítás; az, hogy valamiből, aminek volt egykor egy funkciója, mi más hozható létre. Azt gondolom, hogy új értéket tudunk így hozzáadni a tárgyakhoz.

Térjünk egy kicsit a ruhadarabjaitokra! Hogyan néz ki a tervezési folyamat, honnan jön az inspiráció és ha pár szóban kellene összefoglalni, kiknek szólnak a Printa brand kreációi?

Mi abból indulunk ki, hogy mi áll a rendelkezésünkre. Más márkáknál a dizájnerek megálmodnak valamit és ahhoz keresnek, vásárolnak szöveteket – mi viszont a már meglévő, leselejtezett anyagokat gondoljuk újra. A használni kívánt anyaghoz kell alkalmazkodnunk az ötletekkel és a modellekkel. A kreációink  nagyon széles körben népszerűek és nem feltétlenül csak környezettudatos vásárlóink vannak – ez a koncepció mindenkinek tetszik és mindenki nyitott rá.

Játssz Te is a Printával! Részletek az üzlet Facebook oldalán!

A Rumbach Sebestyén utca egy fiatalos, nyitott közeg találkozási pontja, ahol egyébként mi is gyakran megfordulunk. Gondolom, tudatos választás volt ez az üzlet számára. Egy kicsit tágabban értelmezve a környezeteteket, hogyan írnátok le a Budapesthez kötődő viszonyotokat?

Amióta Szerbiából Budapestre költöztem 1999-ben, mindig 7. kerületben laktam, bár nem voltak még romkocsmák, én mindig nagyon élveztem a környéket: központi, ugyanakkor felfedezésre hívó, kissé romos… Ez a kerület számomra mindig is nagyon inspiratív volt. Amikor megnyitottunk 8 évvel ezelőtt, még nem volt semmi a környéken. Minden üzlet elindításához nagyon fontos egy megfizethető hely – ezzel szerencsénk volt, és azzal is, a későbbiekben fel lett kapva a Rumbach Sebestyén utca. Tudatosan a 7. kerületben kerestük a helyet.

A kedvenc darabunk tőletek – többek közt – ez a laza farmerkabát, amely háromnegyedes ujjával és eltérő farmermintázatával lopta be magát a szívünkbe. Kérlek, avassatok be minket a sztorijába és jellemezzétek a „múzsát”, akin szívesen látnátok a kreációt!

A farmerkabáton, ahogy a kollekciónk többi darabján is jellemző a különböző struktúrák, árnyalatok találkozása, eldolgozatlan szélek és kissé oversized fazon. Nagyon csinos egy sorttal is felvéve, de akár egy maxi ruhával is. Egy kötélövvel összefogva is el tudom képzelni. Bea Johnsonon szívesen látnám ezt a ruhadarabot, de mivel ő minimalista és a Zero Waste mozgalom kitalálója, nagyon kicsi a valószínűsége, hogy valaha is felvenné.

A Printa ruháival a Fenntartható design – A fejlődés nyomában című kiállításunkon találkozhattok legközelebb. Várunk benneteket!

Hozzászólás