A változás állandósága: Paper Up!

Koralevics Rita 2006-ban végzett a Magyar Képzőművészeti Egyetem képgrafika szakán, amit 4 éves művészeti képzés előzött meg. A diploma utáni időszakban elsősorban szerigráfiákat (művészi szitanyomás) és C-printeket (computer print) készített, akkoriban ebben a formában tudta a legjobban kifejezésre juttatni a világhoz való viszonyulását. Ő és munkái is velünk tartanak a Fenntartható design – A fejlődés nyomában tárlaton, ennek apropóján beszélgettünk vele.

Rita 2012-ben indította útjára Paper Up! elnevezésű márkáját, amelyet a Magyar Formatervezési Díj 2014-ben termék kategóriában jutalmazott. Az Amfora termékcsalád sajátos védjegyei a rajta levő tipográfiai jelek (mértékegység), és oldalára rögzített textil fülek. A termékek újítása maga a hulladékpapír újszerű felhasználásának módjában rejlik, ahogy Rita kihasználja a massza formálhatóságát, a száradást követő stabilitását, variálhatóságát. A papírpép jól kombinálható más anyagokkal, például fűrészporral, faforgáccsal, textillel egyéb növényi rostokkal, de tetszőlegesre festhető az alapanyag színe, felületének mintázata is.

A Paper Up! napjainkra egy sikeres design brandé nőtte ki magát, amelynek kínálatában natúr vagy festett kisméretű tálkák, vázák, amfora jellegű dísztárgyak, lámpaburák és textilfüles tárolók találhatók. A műhelyében minden egyes darab kézzel készül, a formák és az anyagösszetétel is gyakran változik, így szinte soha nem születik két ugyanolyan. Rita őszinte rajongással beszél munkájáról, izgalmas és felfedezetlen területnek tartja, rengeteg megismerésre váró lehetőséggel.

Hogyan írható le tervezői karaktered?

A tervezésnél a papír a kiindulópont, ez a legmeghatározóbb szereplő az eredményt tekintve is. A természet adta anyagot sosem lehet megunni, örök inspirációs forrás számomra, ebből merítek. Az alkotói folyamatot egy folyóhoz hasonlítanám, aminek sodrása kihordja a kavicsokat a partra, újra és újra, kicsit és nagyot, 100 meg 100 félét. Van, hogy a sodrás magával visz, sodródni kell, máskor meg jobb a partján időzni, szemlélődni. A változás állandósága, azaz a folyamatos megújulást és a értékek megőrzését tartom szem előtt, aminek filozófiája remélhetőleg átjárja az általam készített dolgokat is.

Milyen szempontok lebegnek előtted egy-egy tárgy tervezésekor?

Borzasztóan élvezem a harmóniákat keresni, ez egy tárgy esetében 3 dologból adódik, a forma, anyag és szín összjátékából. Ha az anyagot már sikerült uralni, akkor születnek a nagy dolgok, azt is mondhatnám, hogy akkor a lelke már megvan! A tervezésben innen fogva már nagy a szabadság, ekkor jöhet a test, a forma, ami e kettőt összehangolja.

Kizárólag természetes vagy újrahasznosított anyagokkal dolgozol. Mennyire fontos számodra a környezettudatosság?

Nagyon szeretem a természetes matériákat, mindegyiknek más a tapintása, a hangulata, az érzet, amit közvetít. Nekem fontos, hogy ha már ennyire szoros fizikai kapcsolatba kerülünk, akkor olyasmit használjak, amiben nincs vegyszer, nem ártalmas sem rám, sem a környezetre. A természetes alapanyagokhoz vizes bázisú festék passzol, s sokkal jobban mutat hasonló karakterű kellékekkel. Ezért is használok például a nagyobb tárolókon textilfüleket, vagy újabban többféle árnyalatú bőrt. Nyilván ez a vonal most éppen benne van a levegőben, de nekem szó szerint így természetes.

Végezetül, mesélj egy kicsit a céljaidról! 

Az előállításhoz szükséges anyag és eszközhasználat tökéletesítését, a gyártási folyamat technológiájának fejlesztését és a hatékonyság növelését tűztem ki célul. Innovatív megoldásokat keresek arra, hogy a kézműves, unikális jelleg megőrzése mellett minőségi termelést tudjak produkálni kis sorozatgyártás esetén is.

A Paper Up! tárgyaival a Fenntartható design – A fejlődés nyomában című kiállításunkon találkozhattok legközelebb. Várunk benneteket!

Szöveg: Fazekas Fanny

Hozzászólás