Hétköznapi interakciók és a tárgyak modularitásában rejlő fenntarthatóság – Interjú Árpás Renátóval

Árpás Renátó a Budapest Metropolitan Egyetem Formatervező Művész mester szakának végzős hallgatója, Erasmus+ félévét Hollandiában töltötte az Hanze Hogeschool Groningen Egyetemen. 2014-től 2016-ig az S39 építészekből és tervezőkből álló csapatának tagja, ahol tervezői feladatok mellett kipróbálhatta magát a Beton workshop egyik csapatának mentoraként is. Egyetemi tanulmányát és pályakezdő korszakát a fenntartható design elméleti és gyakorlati kutatása töltötte ki, szakdolgozatának témája szintén a fenntartható design témájában íródik.

A Fenntartható design – A fejlődés nyomában című kiállításon bemutatott darab szerves része egy korábbi egyetemi munkájának is, amikor egy anyagkísérleti problémakörön keresztül vizsgálta a formát, funkcionalitást és a hozzá tartozó csomagolást.

Hogyan írható le a tervezési gyakorlatod? Milyen szempontok lebegnek előtted egy-egy tárgy tervezésekor?

A személyes tárgyalkotási válaszrendszerem markánsan függ a tárgy anyagának formájára és funkciójára gyakorolt hatásától. A tervezések alapköveként szolgál több különböző anyag vizuális és szerkezeti találkozásának ötvözése, változó megmunkálhatóságuk, felületi játékuk. Ezt természetesen befolyásolja számos változatos projekt kérdéskörére adaptált egyedi koncepció is. Az utóbbi időszakban foglalkoztat emellett a hétköznapi interaktívitás pozitív tartalmiságának felfedezése, illetve a tárgyak modularitásában létrejövő fenntarthatóság.

Mitől válhat egy design tárgy fenntarthatóvá? És hogyan segítheti egy designer a fenntartható fejlődést?

Amikor először találkoztam a fogalommal, szinte egyet jelentett azon alapanyagok használatával, amelyekkel a legkisebb ökológiai lábnyomot hagyjuk az utánunk következő generációknak. Amennyiben utóéletének előkészítése mellett legalább ekkora energiát fordítunk a tárgy életútjának meghosszabbítására, mind használati és esztétikai szempontból, akkor adható egy a kortárs értékeknek megfelelő releváns válasz. Egy termék használatának fénykora után újabb reneszánszát őszinte, látványos vonzerejének elérésekor ’éli’, akárcsak az építészeti léptékben. Számomra azt látni, ahogyan generációk kezei közt is megfordul egy-egy ikonikus tárgy, jelenti igazán a fenntarthatóságot.

Mi inspirál téged, honnan gyűjtesz ihletet és kinek érdemes a munkáit követni?

A klasszikus mesterek 10 pontjai és méltán híres termékei egyfajta szakmai vázszerkezetként lebegnek előttem. Ugyanakkor örömmel tölt el, hogy a saját generációm szakmai rétegében is szép számmal vannak hasonló gondolkodásúak, akikkel szívesen dolgozom együtt.

A magánéletedben, a mindennapokban milyen konkrét cselekedetekkel segíted a fenntartható világ elérését?

Minden hulladékot a helyén kezelek. Igazából kreatív hivatásomnak köszönhetően bőven akad lehetőségem megismerni és elsajátítani ezt a konstruktív gondolkodásmódot.

Mesélj kicsit a csomagolás tervedről, amelyet a Fenntartható design – A fejlődés nyomában című kiállításon láthatnak majd az érdeklődők!

A kiállított darab szerves része egy korábbi egyetemi munkámnak, amely egy duplafalú porceláncsésze. A prototípus egy anyagkísérleti problémakörön alapszik, amely a kerámia formájából adódó megmunkálhatóságának határait feszegeti, használhatóságának megőrzése mellett. A tárgy termékszintre való emelésének egyik fontos lépése volt egy megfelelő fizikai védelemmel rendelkező csomagolás tervezése. A vizuális kialakítás megjelenésével sugallja legfőbb feladatát, emellett perforált felületein betekintést enged a csésze taktilis érzékelésére. Szerkezetéből adódóan pedig 30%-kal kevesebb hullámkartont használ fel, illetve nincs szükség belső kitöltő anyag használatára.

Hogyan tovább, milyen terveid vannak 2018-ra?

Még egy évem van hátra a mesterképzésből, dolgozom a diplomamunkám előkészítésén, szakdolgozatom témája szintén a fenntarthatóság témaköre felé hajlik. Illetve hamarosan egy nagyobb léptékű bejelentésre készülünk tervezői csapatunkkal, érdemes lesz figyelgetni a megfelelő csatornákat.

Renátó munkáival a Fenntartható design – A fejlődés nyomában című kiállításunkon találkozhattok legközelebb. Várunk benneteket!

Hozzászólás