RebelFavs: MBFWCE SS18

Idén is részt vettünk a Mercedes-Benz és a Design Terminál közös eseményén, a Mercedes-Benz Fashion Week Central Europe-on, mely idén a CAFé Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál programsorozatában is helyet kapott, és a patinás Iparművészeti Múzeum tereiben várta sokrétű közönségét. Ezalkalommal egy RebelFavs válogatást közlünk azon tervezők munkáiból, akik valamiért felkeltették érdeklődésünket és akik felé ezúton is szeretnénk kifejezni gratulációnkat. Hogy miért, azt a lentiekben bővebben is kifejtjük.

Az MBFWCE és az MBFWBP az egyetlen olyan jól szervezett divatesemény Magyarországon, amiért hajlandóak vagyunk eltűrni a fashion weekek során tapasztalható ripacskodó tömeget, parfümfelhős sznobériát vagy a közönségben elfoglalt helyek kapcsán vívott harcok nevetséges aktusait, és figyelmen kívül hagyva e körülményeket, epekedve várjuk a tervezők legújabb dobásait és elismerően bólogatunk az MBFWCE stábtagjai felé. Talán most éreztük azt először, hogy nagy amplitúdókat írtak le a bemutatott kollekciók: volt olyan show, amelyen még a jól irányzott Costa sem segített, és sikerült kvázi majdnem elaludnunk, de olyan is, ami katarzis közeli állapotot hozott. Leginkább az innovációt, a merészséget és a storytellinget figyelgettük a kollekciókban, de jöjjenek is a Rebellive kedvencei! (A sorrend irreleváns.)

Je Suis Belle

Az idei MBFWCE legtöbbször szóba hozott bemutatója a Je Suis Belle-é volt; a tervezők ismét megmutatták, hogy hogyan kell showt csinálni. A márka izgalmas karakterképzései és archetipikus utalásai már a korábbi kollekciókban is alakították a formavilágot, az utóbbi szezonokban azonban a luxust és a banalitást összemosó látványvilág, a gegek, a varázsosan csillogó felületek és az álomszerű textíliák teszik emlékezetessé az öltözékeket. A váratlanság, a jóleső színorgiába oltott dekonstruktivista eljárások és a DIY esztétika kortárs designhoz igazított technikái miatt szerettünk bele leginkább a kollekcióba, aminek perfomatív hatására Kiss Végh Emőke előadása erősített rá. A JSB sokoldalú múzsái Veszprémi Gabriella különleges, újrahasznosított bőrből készült cipőcsodáiban suhanva írták tovább a tervezők kortárs tündérmeséjét.

Zsigmond Dora Menswear

Napjaink trendteremtő streetwear stílusa, a letisztult és praktikus vonalvezetés, valamint a hagyományos kézműves technológiák és a paraszti kultúra találkozása érhető tetten Zsigmond Dóra alkotói folyamatában, aki legújabb, ENROBED kollekciójánál a mezőgazdasági viseletet gondolta újra. A tervező ezalkalommal nyers, illetve szárított dió termésből és levélből nyert páccal színezte darabjait, melyek legikonikusabbjai a bő nadrágok, a köntösök, ingek és felsők. Utóbbiak kézi szövésű nyers zsákvászonból készültek, melyek eldolgozatlan varrásmegoldásai, foltszerű rátétjei a liszteszsákok puritánságát hozzák diskurzusba. A kollekció különlegessége még egy anyagbeszerzési kuriózum: a tervező a modellekhez évtizedekkel korábban leszőtt és eltett vásznakat vásárolt fel vidékről. Az egyik legjelentősebb modellpár hátán végigfutó szitanyomott felirat („INHALE THE PAST – EXHALE THE FUTURE”) közel áll a márka fő filozófiájához, vagyis ahhoz, hogy a trendteremtő megújulás az archaikus kultúrák nyelvezetén keresztül válik relevánssá.

konsanszky

A művészeti kódolás egy formáját emelte új szintre Konsánszky Dóra, aki a tavaszi-nyári kollekció darabjain a márkanév bináris kódját rejtette el. Ez a kreatív eljárás a minimalizmus és avantgárd jegyében született öltözéksorozat fő grafikai eleme is, mely transzfer és szita nyomat alkalmazásával született meg. A kollekciót a Portico Quartet sejtelmes hangzásvilága inspirálta, mely egyébként remekül simul a tervező által megálmodott esztétikához, perszonalitáshoz. A nadrágok férfi szabást kaptak, ám a maszkulinitást a nőiesség vibráló jelenléte ellensúlyozza. A kollekció a zene, a mértan és a márkát jellemző minimál stílusjegyek házasítása, mely rejtjelezésével a belső én tudattalanjának felfedezésére is felhívja a figyelmet. Az öltözékek fekete, fehér és bézs uralta minimalizmusát a lángnarancs vibrálása akasztja meg, a leheletkönnyű anyagok – hernyóselyem, puplin, len, pamutvászon, mosható báránybőr – pedig érzékeny eleganciát kölcsönöznek a daraboknak.

NUBU

A NUBU új kollekcióját a MBFWCE előtt New Yorkban prezentálta, így a kreációk egyenesen a Nagy Almából érkeztek az Iparművészeti Múzeum kifutójára. A művészetpártoló urbanista nőknek létrehívott, a fekete-fehér-szürke színtrióval, továbbá az olívazölddel és púderszínnel gazdagított darabokat ezúttal is művészeti inspiráció körvonalazta. A 2018-as tavaszi-nyári kollekciót Reigl Judit festőművész munkássága ihlette, aki a szürrealizmus, majd a lírai absztrakció és az absztrakt expresszionizmus jegyében alkotott. A művész rétegzett, szürke és olajzöld ecsetvonásai absztrakt, erezetszerű mintákként jelennek meg a rétegezhető organza anyagokon, míg a kollekció finomabb, nőiesebb vonalának sziluettjei gesztusszerűek, hullámvonallá rajzolhatók. Az izgalmas kontrasztmegoldások révén a markánsabb, minimalista vonal és a puhább, femininebb irány is képviselteti magát a kollekcióban.

CUKOVY

Az új erőre kapott CUKOVY SS18 kollekcióját a Magyar Nemzeti Galéria Modern Idők című kiállítása inspirálta. A tervezési folyamatot Bortnyik Sándor művei indították el, aki sikeresen ötvözte a futurizmus eszközeit az expresszionizmus és a kubizmus ismert markereivel. Leginkább Az új Ádám című konstruktivista alkotás keltette fel a tervező figyelmét, mely egy ironikus ideált képez le egy divatorientált húszas évekbeli férfiról, aki androgün vonásai miatt voltaképpen egy női alakot is reprezentál – a Teremtés könyvének egy kortárs (újra)olvasatában. Az kollekcióban a printelt organza, a krepp, a pamutvászon, a flitter, a bőr és a necc anyagok a street couture stílus sokoldalúságát mutatják. A kulcsdarabok az izgalmas color blocking ruhák, a színes övtáskák, a bomber és motoros dzsekik, melyek a cool nőiességet fémjelzik. A kollekció egyik fő irányvonala a részletek variálhatósága: a színes bőrből készült vállpántok levehetőek vagy cserélhetőek, a nadrágtartóból öv készíthető és fordítva, így a maszkulin és feminin elemek egyedi keverhetősége is tetten érhető a CUKOVY SS18 kollekciójában.

Kata Szegedi

Szegedi Kata vibráló kollekcióját egy laza New York-i trip és a 20. századi építészet egyik legsikeresebb alakjának, Frank Gehrynek a munkái (kiemelten a New York by Frank Gehry ikonikus épületét) inspirálták. Katára a hosszú nyári esték, a laza street style viseletek, a femininitás és a maszkulinitás paradoxonai is hatással voltak az alkotás során. A youth culture-t hirdető uniszex kreációk random patchwork technikákat hordoznak, miközben Gehry merész, experimentális és nem utolsósorban játékos, kontrasztteremtő attitűdjét is divatba foglalják. A tavaszi-nyári kollekció magában foglal egy férfi kapszulaanyagot is, mely a klasszikus szabásvonalakat mixeli a kilencvenes évek munkaruházatának részleteivel. Kata stimuláló, friss és cool darabjai a punk szabadelvűségét, az építőművészet részletgazdagságát és játékosan strukturált formáit, a kilencvenes évek vibrálását,valamint az utcai kultúra sokoldalúságát hozta az MBFWCE kifutójára.

Szöveg: Ivett és Alexandra

Hozzászólás