A fejlődés útján: új éra a CUKOVY-nál!

Nem rejtjük véka alá, igen-igen büszkék vagyunk a CUKOVY márkára, mely az utóbbi egy évben önerőből és magánbefektetői tőkéből kezdett látványos építkezésbe, melynek első fontosabb látlelete SS18 kollekciója volt. A markáns öltözéksorozatot nemrég mutatta be az MBFWCE-n, nem kevés sikerrel. Utánajártunk picit alaposabban, mi áll a kollekció mögött és miket várhatunk a jövőben a márkától.

A CUKOVY SS18 kollekcióját a Magyar Nemzeti Galéria Modern Idők című kiállítása inspirálta. A tervezési folyamatot a tárlaton bemutatott Bortnyik Sándor művei indították el, aki sikeresen ötvözte a futurizmus eszközeit az expresszionizmus és a kubizmus ismert markereivel. Leginkább Az új Ádám című konstruktivista alkotás keltette fel a tervező figyelmét, mely egy ironikus ideált képez le egy divatorientált húszas évekbeli férfiról, aki androgün vonásai miatt voltaképpen egy női alakot is reprezentál – a Teremtés könyvének egy kortárs (újra)olvasatában.ckvy1.jpg

Az kollekcióban a printelt organza, a krepp, a pamutvászon, a flitter, a bőr és a necc anyagok a street couture stílus sokoldalúságát mutatják. A kulcsdarabok az izgalmas color blocking ruhák, a színes övtáskák, a bomber és motoros dzsekik, melyek a cool nőiességet fémjelzik. A kollekció egyik fő irányvonala a részletek variálhatósága: a színes bőrből készült vállpántok levehetőek vagy cserélhetőek, a nadrágtartóból öv készíthető és fordítva, így a maszkulin és feminin elemek egyedi keverhetősége is tetten érhető a CUKOVY SS18 kollekciójában.ckvy2.jpg

Bortnyik Sándor munkásságán belül Az új Ádám (PRE collection) és az Új Éva (MAIN collection) kiemelt szerepet kaptak a kollekcióban. Az új Éva kirakati babára emlékeztető, felhúzható mechanikus figurái úgy állnak az absztrakt kompozícióban, mint bábuk a Bauhaus színpadán. Bortnyik élvezettel időzött a síkok és térformák részleteinek precíz kidolgozásánál, s az absztrakt kompozíciók egyensúlya és színharmóniája a konstruktivista festészet legjobb erényeivel gyönyörködtet. Bortnyik ironizál az utópikus ideálokon, de nem tud szabadulni tőlük, hiszen maga is aktív részese volt az „új világ” formálásának.

ckvy4.jpg

A kollekció színvilága: fekete-fehér és sötétkék, ezüst csillanással és színjátszós felületekkel. A kollekció alapanyagai terén főként selyemből, flitterből és neccből épül fel. Applikált és kézzel díszített felületek sokasága jellemzi a selyemruhákat és kabátokat, illetve lényeges még az áttetsző és fényjátszó felületek keverése egy ruhadarabon belül, valamint az új Éva mellformájára emlékeztető szabásvonalak és melltartó formák.

A CUKOVY következő kollekciója egy mindenki számára ismert kulturális és művészeti inspirációs forrásból fog kiindulni, ami eddig a (magyar) divatvilágban nem, vagy csak felületes feldolgozásban jelent meg – a márka kreatív szakemberei ugyanakkor szakértők bevonásával vizsgálják a témát. A CUKOVY ezenfelül kijelentette, hogy konkrét lépéseket tesz a jövőben a fenntartható világ építése kapcsán. Kíváncsian várjuk a folytatást!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.