Kosztümök a képernyőről – Last-minute Halloween

A Bajos csajok is deklarálta, hogy a Halloween az évnek azon éjszakája, amikor a lányoknak engedélyezett szemérmetlenül feslettként fel(nem)öltözniük, és senki nem teheti ezt szóvá. Hát, nálam ez az „ünnep” nem erről szól, hanem a lehetőségről, hogy azonosulhatok azokkal a figurákkal, akikkel az év többi napján is szeretnék, csak éppen a hétköznapok nem adnak rá alkalmat.

Ebben a posztban nem a tipikus halloweeni – ijesztgetős, halott menyasszonyos -, hanem egy filmes-sorozatos séma köré építettem fel az inspirációs gyűjteményt, egy-egy kapcsolódó zenével feldobva a dolgot, hogy még jobban átjöjjön a hangulat. A cél az volt, hogy last-minute, „házilag” is összedobható kosztüm ötletek szülessenek, amelyeknek van – még ha itt-ott nehezebben felfedezhető is – kapcsolódási pontjuk a divattal. Következzen néhány  jelmez-inspiráció, amelyek közül az egyik biztosan kompatibilis a ruhásszekrényeddel!

Ponyvaregény – Mrs. Mia Wallace

Az idén 20. évfordulóját ünneplő Ponyvaregényt valószínűleg sokan kedvenc filmjükként tartják számon, és a köztudatban is alapműként él. Imádjuk, hogy a 154 perc alatt 265 alkalommal hangzik el a „fuck” szó, még ennél is jobban rajongunk a soundtrack listáért, amit végtelenítve hallgatni a legoptimálisabb, de kedvencünk mégis Mrs. Mia Wallace karaktere, aki ugyan az általam áhítottnál kevesebbet szerepel, de legalább ez idő alatt ötdolláros turmixot iszik, profin végignyomja a Twist versenyt, és egy könnyen összeállítható Halloween-jelmezt is inspirál. Igazából az egyetlen kötöttség itt a jellegzetes hajviselet és a piros rúzs, egyébként szabad kezet kapunk. Én a táncversenyes jelenetből merítettem ihletet, így kapott egy-egy szeletet a képből a milkshake és az egyszerű fehér ing.

 

umathurmanpulp1409a
Mia Wallace Costume

Harcosok Klubja – Marla Singer

Ha már az alapfilmeknél járunk: láttátok a Harcosok Klubját? Izgalmas sztori, megfejthető, de azért mégis sokkoló végkifejlet, és ismét egy női karakter, aki sajátos világnézetével, darkos, kicsit „lecsúszott”, mégis sikkes stílusával fogott meg minket, és akinek a lookjai teljes mértékben passzolnak a Halloween tematikájához: ő Marla Singer.

 

  Marla Singer

OITNB – Piper, Lorna, Alex…

Amennyiben éppen van a szekrényben néhány narancssárga ruhadarab, nem is kérdés, hogy az Orange Is the New Black című Netflix-sorozat a legmegfelelőbb inspirációs forrás a beöltözéshez. Oké, tulajdonképpen a főszereplő – Piper Chapman – kivételével valójában senki nem visel narancssárgát, hiszen ez csak a „beginner rabok” árnyalata, és idővel mindenkinek a seszínű, szürkés-barna outfitre kell váltania – szerintem a sorozat címét alapul véve nyugodtan nyilváníthatjuk a narancssárgát is a tárgykörhöz passzolónak. Visszaemlékezve arra, hogy a Vogue korábban már cikket is írt az Orange Is the New Black kapcsán a „börtönstílusról”, mi is megemlíthetjük, mint jelmezötletet. Már csak a konkrét karakter kiválasztása a feladat: személyesítsük meg Morello-t erős rúzsával és DIY-módra göndörített hajával, vagy legyen Alex, akinek legegyszerűbben a szemüvegét tudjuk lekopizni?

orange is the new black cast

orange is the new black

Royal Tenenbaums – Margot

Wes Anderson érdekes, elgondolkodtató történeteivel, jellegzetes képi világával és ikonikus karaktereivel robbant be a legnagyobb rendezők közé – és éppen ez utóbbi az oka, hogy bármelyik filmjéből kiragadhatunk szereplőket, akiket egy jelmezes buli erejéig szívesen alakítanánk. A női figurák közül azonban a Royal Tenenbaums Margot-ját emelném ki, aki a filmtörténet egyik legmegragadóbb alakja. A különleges hajviselet, a nélkülözhetetlen szőrmebunda, a hiányzó gyűrűsujj, a lányt körüllengő titokzatosság és melankólia együtt alkotják meg azt az atmoszférát, amit a jelmezünkkel mi is életre szeretnénk hívni.

 

Margot Tenenbaum

New Girl – Jess

A Fox 2011-ben tűzte műsorára a New Girl című sit-comot, Zooey Deschanel-lel a főszerepben – és ez gyakorlatilag mindent el is árul a sorozatról. A félórás részek számomra nem csak nyugis kikapcsolódást és instant jókedvet jelentenek, hanem potenciális lookokat is, amiket később továbbgondolhatok és újrakreálhatok a saját ruhásszekrényem tartalmának függvényében. Jess stílusa bohókásan casual és szerethető, jelmeznek is ideális, ráadásul könnyen másolható: az A-vonalú szoknyák, a játékos dresszek, a színes topánkák mind alapelemei a karakter gardróbjának, de a mi ruháink között is ugyanúgy előfordulhatnak ezek a darabok. Persze Jess védjegyeiről, az ikonikus szemüvegről és a frufruról se feledkezzünk el.

 

New Girl

Almost Famous – Penny Lane

Az Almost Famous Penny Lane-je az egyik legvagányabb szereplő, akit a filmvilág valaha életre hívott. Amennyiben a retró, hippis irányba mozdulnánk, és esetleg még egy trapéznadrág is akad otthon, Penny megformálása a lesz a legjobb opció.

 

Penny Lane Costume

Factory Girl – Edie Sedgwick 

A 2006-ban készült Factory Girl című mozi Andy Warhol múzsája, Edie Sedgwick életét mutatja be Sienna Miller főszereplésével. Amellett, hogy egy érdekes történetről van szó, igazi fashion filmként is aposztrofálhatnánk, hiszen Edie egykori makulátlan stílusérzékét teljesen mértékben sikerült filmvászonra vinni, öltözködésének sajátos elemeit – mint például a fekete harisnyanadrág feltétel nélküli imádata vagy a hatalmas, díszes fülbevalók állandó jelenléte – megjeleníteni.

 

Edie Sedgwick

Képek: Pinterest és Fashiolista
Összeállította: Alexandra

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.