Gombából táskát? Baraksó Alexandra szerint lehetséges!

Baraksó Alexandra nemrég diplomázott ipari termék– és formatervező mérnökként az Óbudai Egyetemen, ahol érdeklődése a bútortervezés és textil irányába terelődött. Szakmai gyakorlatát többek között a Fészek Részek környezettudatos bútor manufaktúránál szerezte meg. Szandi a bútorgyártás mellett anyagkísérletezéssel és biotechnológia fejlesztéssel foglalkozik, kutatásának eredménye a Manera – studio nevű márka, melynek kreációin visszaköszönnek a fentebbi területek kapcsán végzett kísérletezések. Szandrát az induló márkáról és a fenntartható tervezés aspektusairól kérdeztük.

Hogyan írható le a tervezési gyakorlatod?

Az utóbbi évben rengeteg – a szemléletemet formáló, árnyaló – hatás ért, amely mai napig meghatározza a vélekedésemet. Úgy vélem, hogy kritikai attitűddel, kísérletező szándékkal és tudatos felelősségvállalással szükséges alkotni, mely során korunk kihívásaira reflektálunk. Jelenleg belsőépítészetet tanulok, mellette pedig a gondolataimat, reflexióimat és textiles ismereteimet felhasználva indítom útjára saját márkámat, MANERA név alatt. Munkám során keresem azokat a területeket, amelyek érzékenyek a környezeti és társadalmi problémákra. Frissen végzett formatervezőként pedig úgy érzem, hogy a „forma tervezése” csupán járulékos szereppel bírhat a kortárs alkotói szcénában olyan irányelvek mellett, mint etikus, felelős és fenntartható folyamatok megalkotása…

Mitől válhat egy design tárgy fenntarthatóvá és hogyan segítheti egy designer a fenntartható fejlődést?

Ahogy egyre mélyebben foglalkozom a témával, úgy ismerem fel, hogy mennyire komplex és sok irányból vizsgálandó egy tárgy vagy bármilyen termék fenntarthatósága. Minden egyes lépésünknél fontos, hogy kérdéseket tegyünk fel arról, hogy az adott mozzanat mit szolgál és mit okoz a környezetben.

Számomra az első kérdések az alapanyag és a gyártástechnológia köré csoportosulnak, ezért törekszem a különböző anyaggyártások környezetre gyakorolt hatásának megismerésére, hogy minél hosszabb élettartamú terméket gyárthassak. A craft vonalat például aktuálisnak tartom, mert a kisebb környezeti terhelés mellett speciális kapcsolat alakul ki az alkotó, a tárgy és a felhasználó között – ilyen kötődések mellett úgy gondolom, csökken a túlfogyasztásra való hajlandóság. Jelenleg egy egészen új megközelítés – a növeszthető anyagok, biotechnológia – a legmeggyőzőbb számomra, ami sok kutatást igényel még ugyan, de a jövőre nézve teljesen új perspektívába helyezi a tervezés mellett az életmódunkat is, és azt, hogyan állunk a tárgykultúránkhoz.

A magánéletedben, a mindennapokban milyen konkrét cselekedetekkel segíted a fenntartható világ elérését?

Mélyen hiszek a „lásd meg az Egészet minden kicsi részben” igazságában, abban, hogy az egyén a cselekedeteivel szavazatokat bocsát a világba, ami idővel annak mentén változik. Természetesen az apró dolgok, mint a hulladék szelektív gyűjtése, az erőforrásokkal való takarékos bánásmód, az, hogy a gyümölcsöt a boltban nem szedem műanyag zacskóba, alapvetőek. A belvárosban a legtöbb helyre gyalog vagy gördeszkával megyek, ameddig az időjárás engedi, egyébként pedig tömegközlekedéssel. Emellett már kicsi koromtól kezdve úgy érzem, inkább a „javítsuk meg”, mint a „vegyünk azonnal újat” játszott fontosabb szerepet, bármiről is legyen szó. Talán ez is hozzájárul ahhoz, hogy ma az engem körülvevő tárgyak legtöbbjéhez kötődöm, gyakran kapnak új funkciót a többször megvarrt, újra elszakadt ruhadarabok például.

Mesélj kicsit a táskáidról!

A Fenntartható design – A fejlődés nyomában című kiállításon is bemutatott táskák hosszabb távú terveim két kulcsmotívumát tartalmazzák és egyben az induló márkám (Manera) első darabjai is. Rétegelt lemezből tervezek egyedi alkatrészeket, így minden elem megújuló, növényi alapanyagból készül, amellett, hogy nemcsak esztétikai, de tartóssági szempontból is többet nyújt, mint az előre gyártott, műanyag alkatrészek. A másik, ennél kezdetibb stádiumú összetevő az általam termesztett gombából készült alapanyag, ami nemzetközi szinten néhány éve él a köztudatban, de itthon még egyáltalán nem találkoztam vele.

Alapvetően növényi eredetű, természetes anyagokat, néhány esetben egyéb maradék anyagot használok, ezeknek a növényi festésével is kísérletezem, amit nagyon izgalmasnak tartok és később ez is megjelenik majd a táskákon.

 

Hogyan tovább, milyen terveid vannak 2018-ra?

Nyáron fogok diplomázni belsőépítészként. A jelek szerint a diplomamunkám is érdekes, kedves, kapcsolódó téma lesz, tele számomra ismeretlen tereppel. Azután szeretnék egy építészeti orientáltságú csapat tagjaként ezen a téren a gyakorlatban is fejlődni, de a textil- és tárgytervezés úgy érzem, mindig esszenciális része lesz az életemnek. Ennek jövő évi intenzitása és iránya a márka alakulásától függ majd…

Szerző: Fazekas Fanny

Hozzászólás