RebelEvent: urbánus koncepciók, kortárs irodalom, testképzavar és kultfilmek

Megszokhattuk már, hogy az év ezen szakasza tele van izgalmas kulteseményekkel, amik közt igen nehéz válogatni. A város egy mozgalmas programtérré változik ilyenkor, úgyhogy mostantól kéthetente jelentkezünk rendezvénykalauzunkkal, a RebelEventtel, hogy iránytűt nyújthassunk nektek a filmvetítések, színházi előadások, kiállítások, fesztiválok közt. Íme november eleji válogatásunk.

Marina Abramović: A távolság, ami összeköt

Aki időben lecsapott a jegyre, annak szerencséje van, ugyanis minden hely elkelt A távolság, ami összeköt című, idén februárban bemutatott, Marina Abramović neve által fémjelzett dokufilm vetítésére, melyet november 2-án láthattok a Műcsarnokban. Abramović Brazíliában kutatja a különböző gyógyítási módok eredetét és kultúráját, valamint ezek kapcsolatát a performansz művészettel és a spiritualitással. Facebook event ITT.

Tarkovszkij: Emlékek tükre

Ha már film és ha már Műcsarnok: november 8-án nyit meg Az emlékek tükre című kiállítás, mely Andrej Tarkovszkij önéletrajzi filmje, a Tükör világához kötődik. A rendező a film számos képét a múlt század elejéről származó, régi családi fényképek felhasználásával komponálta. A szeretteiről, ismerős helyszínekről, az ország történelmi pillanatairól készült felvételek értékes fotóarchívumot alkotnak, amelyet Andrej Tarkovszkij szülei hagyományoztak rá, mint autentikus és spirituális családi örökséget. A gyűjtemény több mint 500, az 1930-as évekből származó fényképet és üvegnegatívot foglal magába. Ezek nagy részét a jelentős orosz fotográfus, Lev Gornung készítette, aki a filmrendező édesapja, Arszenyij Tarkovszkij költő barátja volt. További infók a Facebook eventél, ITT.

Esterházy-fesztivál a Teslában

Többrétegű Esterházy-emlékprogram veszi kezdetét szombaton a Teslában. A neves író már több mint egy éve nincs köztünk, életműve azonban élőbb, mint valaha. Hatása túlterjeszkedik a szigorúan értett szépirodalom határain: a Szépírók Társaságának őszi fesztiválja ezt a sokszínű és sokrétű hatást mutatja be zenével, színházzal, képzőművészettel, kerekasztal-beszélgetésekkel – és természetesen sok-sok irodalommal. A Facebook eseményt ITT találjátok.

A jó, a rossz meg ami közte van – Gobbi Hilda filmklub

Szombatra tartogat még izgalmas filmes progikat a város, 18:00-tól ugyanis a Mika Tivadar Mulatóban a Labrisz Egyesület filmklubja nyitja meg ismét kapuit. Az esten A jó, a rossz meg ami közte van című, 2004-es filmdrámát nézhetitek meg. A filmről röviden: Wil, a sikeres sebésznő magánéleti problémákkal küszködik, míg nem találkozik egy gyönyörű lánnyal, a táncos Viviennel, aki felkavarja az egész életét. Alighogy megismerkednek, Vivien kap egy nagyon jó ajánlatot, csak egy gond van vele, hogy a repülőjegye Párizsba szól. Wil egy kis rábeszélés után félreáll a lány tánckarrierje elől, és szakít vele. Közben odaköltözik Wilhez homofób mamája is, aki terhes és lefoglalja lánya mindennapjait. Végül pedig az egész történet átcsap tündérmesébe. (A vetítésen ajánlott adományt, 500 Ft-ot gyűjtünk, melyet az egyesület tevékenységeire fordítunk.) Facebook event ITT.

URBAN POSITIVE – kortárs művészeti kiállítás a LATARKA Galériában

Művészeti programokból sem lesz hiány november elején! Az URBAN POSITIVE kiállítás a városi területek hangulatát szeretné megragadni három kortárs művész munkái által. Azok a művészek, akik a városi közeg témakörével foglalkoznak, legtöbb esetben kritikusan szemlélik a várost magát, mint egy olyan helyet, amely teret ad az emberi romlásnak, és ez gyakran környezetünk válságos állapotához kapcsolódik. Mindegyik itt kiállító művész egymástól teljesen eltérő módon közelíti meg ezt a témát. Ami közös bennük, hogy megállíthatatlanul keresik a szépséget a jelenkori urbánus helyszíneken; az ezeken a helyeken fellelhető rejtett esztétikai szépséget szeretnék feltárni, amely sokak figyelmét elkerülheti. További részletek a Facebook eseménynél, ITT.

Building materials of the city I – A város építőanyagai a 2B Galériában

Urbánus koncepciókat bemutató happeningekből sem lesz hiány a következő napokban, november 8-án ugyanis megnyit a Building materials of the city I. – A város építőanyagai című tárlat is. A 2B Galéria, a TELEP Galéria, a budapesti Francia Intézet / Institut français de Budapest támogatásával létrejött nemzetközi esemény két helyszínen valósul meg, és olyan művészek alkotásait mutatja be, mint Batykó Róbert, Bálint Bence, David Renault (F), Guillaume Pellay (F), Gruppo Tökmag, Ishem Rouiai (F), Ken Sortais (F), Mathieu Tremblin (F), Pablo Tomek (F), Pinczehelyi Sándor, Soós Károly, TNPU (Telekommunikáció Nemzetközi Paralel Uniója, csődtömeggondnok: St. Turba Tamás). A tárlatról részleteket ITT tudhatsz meg.

Mathieu Tremblin

Danish Design Award / Design Denmark

A Danish Design Award a legmagasabb elismerés, amit Dániában designer, gyártó, termék vagy szolgáltatás elérhet. A díj, melyet a Design Denmark és a Danish Design Centre közösen ítél oda, minden évben azon megoldásokat emeli reflektorfénybe, melyek az adott időszakban a legtöbbet tették társadalmunkért. A kiállítás a 18 kategóriában odaítélt Danish Design Award idei döntőseit és nyerteseit mutatja be tablókon és részletes leírásokon keresztül, átfogó képet adva a legfrissebb dán designeredményekről. A kiállítást november 5-éig tekinthetitek meg az Artus Stúdióban – ha még nem tettétek volna. További infók ITT.

Láthatatlan betegségem – MIHÁLYI Barbara kiállítása a FERi-ben

Holnaptól egy hónapig látogatható Mihányi Barbara kiállítása, mely a Láthatatlan betegségem címet viseli. A FERi-ben megvalósuló tárlat témájáról a művész így vall: „(…)14 éves korom óta küzdök testképzavaros problémákkal. Állandóan fogyni akartam, de enni mindig is szerettem. Kiskoromtól rendszeresen sportoltam, de valahogy tinédzser koromra meguntam, ellustultam. Vékony akartam lenni, legalábbis vékonyabb, és a nyár közeledte csak félelmet váltott ki belőlem.  Hét év vágyakozás az elismerésre, az egészségtelen életmód, görcsölés az igaz szerelem, az áhított férfiak felé meghozta eredményét; 2015-ben vastagbélgyulladással diagnosztizáltak. (…) Diplomamunkámon keresztül igyekszem feldolgozni betegségem hullámzó állapotait. Félelem a ráktól, a nőiesség elvesztésétől, fájdalmak erősödésétől. A testre való fókuszálás.” Facebook event ITT.

ZINA #3 Release Party

Nem csak a Rebellive második száma lát napvilágot hamarosan, hanem a humoros-szarkasztikus, alternatív illusztrációs kiadvány, a ZINA következő etapja is. A release partyra november 15-én kerül sor a Kisüzemben. Figyelgessétek a Facebook eseményt, mert hamarosan további infókat is csepegtetnek a szerkesztők.

22788736_1461266203988298_4891581614103729183_n

Összeállította: Ivett

Hozzászólás