Alternatív filmélmények hétvégére

Talán kevesen tudják, hogy létezik egy Inda Film nevezetű honlap, ahol olyan audiovizuális tartalmakat fogyaszthatunk, melyek magyar készítésűek. Nehéz felvenni az ehhez hasonló, alternatív videómegosztóknak a versenyt a mainstream oldalakkal, hiszen azokon rengeteg alkotás található, bár silányabb minőségben és csak ideig-óráig, amíg a készítők szerzői jogokra hivatkozva le nem szedetik az anyagot, vagy el nem távolíttatják legalább a hangsávot.

Az Inda Film az ismertebb mozifilmek mellett a tévéfilmek, a dokumentumfilmek, a kisfilmek, a természetfilmek és az animációk meglepően széles repertoárjából válogat, és jó minőségű, információkkal ellátott audiovizuális tartalmat kínál, ráadásul mindezt jogszerű formában teszi. A honlap kínálatából válogattunk most nektek olyan filmeket, melyeket nem kapott föl különösebben a sajtó, mégis megállnák a helyüket a többi, méltán elismert hazai alkotás között.

Szépségkirálynő (2015)

Az Oláh Judit által rendezett kisfilm egy Zita nevű kórházi nővérről szól, aki benevez egy szépségversenyre, amelyre be is jut, de időközben kiderül, hogy nem fér bele a korosztályba. Mialatt szerencsét próbál, egy Laci nevű férfi várja őt egy kocsmában, hogy végre eldöntse, mit szeretne tőle és az élettől. A társadalomkritikai felhanggal bíró alkotás egyrészt ábrázolja a kegyetlen szépségipari világot, ahol az életkor (vagy bármely más szempont) sokszor felülírhatja a megjelenést. Bemutatja az összes árnyoldalát az amatőr jellegű szépségversenynek: az igénytelenséget, a tornatermi öltözőt és a tenyérbemászó szervezőt. Másrészt pedig megmutatja a haldokló egészségügyet, a lepusztult nővérszállók világát, a megkeseredett dolgozók és betegek mindennapjait. Szandtner Anna és Nádasi László a film főszereplői, az ő történetük van előtérben, de a mellékszereplők között felbukkan Kemény Zsófi költő és slammer is.

//embed.indavideo.hu/player/video/5dddb906bc

Intim fejlövés (2009)

A történet négy férfi életébe enged bepillantást, akik egy este ugyanabban a nightclubban kötnek ki. Különböző okok miatt keverednek bele az éjszakai életbe, melyek a párkapcsolatukkal és a szexszel állnak összefüggésben. Szajki Péter filmje első látásra meglepően hat, ugyanis amatőr jellegű kameramozgásokat és szokatlan képi beállításokat érzékelünk, melyek természetesen nem a profizmus hiányából adódnak. Az egyszerűbb, nem tökéletesre komponált látványvilág nagyon közel húzza, szinte berántja magával a nézőt a történetbe, mely szintén nagyon valóságosnak, hétköznapinak hat. A színészek pedig magukért beszélnek: a teljesség igénye nélkül Nagy-Kálózy Eszter, Földes Eszter, Szabó Győző és Nagy Zsolt szerepelnek a filmben. Ráadásul a rendező legelső nagyfilmjéről van szó, melyért díjat is kapott a megjelenés évében.

//embed.indavideo.hu/player/video/c8da49158c

Angyalcsinálók (2005)

A dokumentumfilm a múlt század első felében zajlott tiszazugi mérgezések történetét eleveníti fel. A csöndes, kis falu, Nagyrév lakói emlékeznek vissza a gyilkosságsorozatra, melyet a tiszazugi méregkeverőknek, avagy angyalcsinálóknak nevezett nők követtek el férjük, gyerekeik ellen. Ezekben az időkben sem a válás, sem az abortusz nem volt lehetséges, így az elszánt asszonyok rettenetes módszerhez folyamodtak. A környéki falvakból rengetegen döntöttek úgy, hogy az első világháborúból hadirokkantként visszatérő vagy erőszakos természetű férjüket, esetleg nem kívánt, fogyatékos gyermeküket elteszik láb alól: egyes történészek szerint közel 300 arzénes mérgezés történt ekkoriban. A film készítői beszélgetéseket folytattak a falubeliekkel, a gyilkosok leszármazottaival arról, hogy rájuk hogyan hat ez a súlyos történet a mai napig. Az 1929 és 1931 között lezajlott perről egyébként Móricz Zsigmond tudósított a Nyugatban, így a sajtótörténet egyik fontos elemeként is felfogható az ügy. (A film már nem érhető el az Inda Filmen, de a Dailymotion oldalán megtekinthetitek.)

A rajzoló (2013)

Tamás (Kocsis Gergely) évek óta fantomkép-készítőként dolgozik a rendőrségen, ahol számos áldozattal beszélgetve segít az ügyek megoldásában. Egyre több olyan esettel találkozik, amely alapján úgy véli, egy bizonyos elkövető lehet az erőszakos bűncselekmények hátterében. Szerepe nem pusztán a minél tökéletesebb rajz elkészítése, hiszen elképesztően nehéz dolga van a nemi erőszakon átesett nőkkel, akik félelmük és szégyenérzetük miatt önkéntelenül is a tudatuk mélyére száműzik a rettenetes emlékeiket, menekülve azoktól. Az arcok rajzolása közben az áldozatok legfinomabb rezdüléseiből, érzéseiből és szavaiból rakja össze a feltételezett elkövetők arcképét, miközben saját maga egyre közelebb kerül egy bűntényhez… A rajzoló egy izgalmas bűnügyi sztorit mesél el; pszichológiai szempontból is erős és megrázó alkotásról van szó.

//embed.indavideo.hu/player/video/a957552255

Szerző: Lesták Zsófia, kiemelt kép: Szépségkirálynő

Hozzászólás