ART & DESIGN FASHION

Best of Rebellive 2017: alternatív művészet, niche fashion, rebellis törekvések

2017 egy igen izgalmas év volt számunkra: számos elemző cikk, interjú, divattal és a társművészetekkel foglalkozó anyag látott napvilágot a blogon, és több fontos kezdeményezés mellé is odaállhatott az immár hatodik szülinapját ünneplő felület. A következőkben összeszedjük nektek az év legfontosabb sztorijait, csakúgy, a nosztalgia kedvéért. Gyertek.

JANUÁR

Az év elején felráztuk kicsit sajátos alrovatainkat, melyek leginkább a divat és a kortárs képzőművészet megjelenési módjainak összecsengéseit igyekeznek feltérképezni. Megmutattuk, miket kell viselnetek ahhoz, hogy úgy nézzetek ki, mint egy Frida Kahlo-festmény, vizuális rímekkel mutattuk meg férfi divathét legikonikusabb lookjait, írtunk a legnagyobb divattervezők és leghíresebb művészek kollabjairól, de a festészet és a fényképészet parafrázisaihoz is hoztunk néhány jellegzetes példát. Lázadtunk a 20. század legrebellisebb aktivistáival, részt vettünk az LMBT történeti hónapon és a fashion hipster jelenséghez is adtunk néhány adalékot. Személyesebb posztjainkat az élet formálta: írtunk néhány javaslatot a karrier-újrakezdőknek, később pedig összeszedtünk 10 olyan dolgot, amit csak tapasztalat útján tanulhatunk meg a nagybetűsben.

Adalékok a fashion hipster jelenséghez

FEBRUÁR

Utazás, művészet, film: az év második hónapját ezek a területek formálták a Rebellive-en. Felfedeztük Olaszország legszebb városait, jártunk Koppenhágában, majd Párizsban a CUKOVY márkával, mellyel később alkalmunk adódott egy menő divateseményt szervezni a Treasure Budapest üzletben tesónkkal, a REBELMEDIA-val. Bemutattuk kedvenc alkotóink műtermeit, majd a nők és a kortárs művészet viszonyát boncolgattuk. Artisztikus kötődésünknek újabb látleletét adtuk, amikor írtunk Rippl-Rónai József és a Delpozo viszonyáról és a Gucci újabb zseniális anyagáról, de Annie Hall ruhatárát és Winifred Knights alkotóművészetét is vizsgálat alá helyeztük. A hó végén nagy örömmel számoltunk be az újabb magyar filmes sikerről, a Mindenki Oscar-díjáról.

MÁRCIUS

A tavaszt menő divatsztorikkal indítottuk be: a divathetek legizgalmasabb kollekcióit egy kétrészes anyagban tárgyaltuk (első, második), beszélgettünk a Je Suis Belle-lel és a Dollárpapa Gyermekeivel, valamint Varga Gergővel, aki a kiterjesztett valóságban alkotja különleges ékszereit. A DAIGE őszi-téli kollekcióját sem hagytuk szó nélkül, ahogyan a divat és a vallás kapcsolódási pontjait is górcső alá vettük. Művészeti törekvésekből sem volt hiány: bemutattuk Zaha Hadid építészetét, a divatzine-ek világát, Takács Mária dokumentumfilmes alkotásait, valamint a női testet reprezentáló fotóművészeti munkákat is.

Fénymásolt (anti)divat

ÁPRILIS

Az áprilist a Mercedes-Benz Fashion Week Budapestről szóló cikkünkkel nyitottuk meg, a hónap további anyagai pedig igen szerteágazó témákban íródtak. Elköszöntünk James Rosenquisttől és beszélgettünk Knopf Andival, szóltunk a mainstream pornó ismérveiről és az Instagramon alakuló erotikus tartalmakról. Felfedtük Rei Kawakubo Vogue által összeállított retrospektív anyagát, de a kazah divathétbe és Sylvia Plath világába is betekintést engedtünk. Mi sem mehettünk el továbbá szó nélkül korunk egyik legfelháborítóbb intézkedéséről, mely csak CEU-botrányként vonul majd be a történelemkönyvekbe. Ezzel kapcsolatban a LABRISZ nyílt levelét is közöltük.

MÁJUS

Művészetről, filmről és életmódról szólt nálunk ez a hónap. A munka ünnepén arra buzdítottunk benneteket, hogy tervezzetek fesztiválszettet a Finlandiának, de bemutattuk egyik kedvenc magyar ékszersztorink, a Faludi G fenntarthatósági koncepcióját is, majd az The Orbital Strangers Project új kiállítására invitáltunk benneteket. Ajánlottuk a Trafó különleges előadását, az Üvegburát, mellyel kapcsolatban egy érdekes interjút készítettünk Lázár Helgával. S ha már interjú: a Pucér Válltömés nevű queer kezdeményezés sem menekülhetett. A vizuális szekció is magasra helyezte a lécet: megmutattuk Louis Vuitton és Jeff Koons kollabjától kezdve Wes Anderson és a divat kapcsolatán át, a szemnyugalmat hozó minimalista szobanövénytrendet is.

Interjú a Pucér Válltömés tagjaival

JÚNIUS

A nyár kezdete egy roppant erős időszak volt a blogon, számos fontos anyag jelent meg nálunk júniusban. A drasztikusan megváltozott divatpiaci helyzetről a USE Unused márka megszűnése kapcsán írtunk, azt követően a feminista punk filmvásznon való megjelenése és maga a punk csoportosulás, az alternatív kultúrsznob szubkultúra, valamint a keleti esztétikát a nyugati trendekkel ötvöző OST brand is teret nyert a Rebellive-en. Felfedeztük, hogy mi köze lehet a Burberrynek a kilencvenes évek orosz rave kultúrájához és hogy hogyan alakította ki egyedien rebellis divattervezői attitűdjét Matty Bovan. A női egyenjogúságot a LABRISZ tevékenységén át boncolgattuk, később pedig egy gyorstalpalót is közzétettünk, melyet kezdő divattervezőknek szántunk. Júniusban magyar divattervezőkkel készített interjúsorozatot indítottunk a Hungaria pezsgő nyereményjátéka kapcsán, melynek részleteiről ITT olvashattok.

JÚLIUS

Júliusban folytatódott a Hungaria pezsgő nyereményjátéka, melynek eredményeképpen további szuper interjúkat olvashattatok a felajánló magyar designerekkel. Természetesen művészeti és lifestyle témájú cikkek is napvilágot láttak a blogon: fiatal feminista fotóslányok, Pride-ajánló, a szezon legmenőbb divatvideói színesítették a felületet. Írtunk a New York Fashion Week körüli ambivalens helyzetről, beszélgettünk Cinthya Dictatorral és kedvenc niche magazinunk, a Philosophy főszerkesztőjével, Boldov Eszterrel. Megmutattuk a legrebellisebb resort kollekciókat és egy személyes vallomást is elengedtünk, melyben az exhülyék játszották a főszerepet.

Interjú Boldov Eszterrel

AUGUSZTUS

A nyár utolsó napsugaraival érkeztek azok a fiatal dán divattervezők, akikre szerintünk megéri odafigyelni, a tragikus sorsú Bow Kum sztorijára pedig egy Taylor Ormond nevű divattervező irányította a figyelmünk. Összeszedtük néhány pontban, hogy milyen kihívásokkal kell szembenéznie egy fiatal boss ladynek, de annak is utánajártunk, hogy mi köze lehet McQueennek Nietzschéhez és a nihillizmushoz. A Twin Peaks láz kapcsán portrét írtunk Patricia Norrisról, majd kedvenc műgyűjtőinket listáztuk nektek. A hónap végén pedig a badass művésznők, a tabloid art, Alessandro Michele vizuális migrénje és a cyberpunk inspirálta ázsiai utcák felé orientálódunk.

SZEPTEMBER

Nem lehet azt mondani, hogy nyáron leálltunk volna, de szeptembertől egy érezhetően pörgősebb időszak köszöntött be, melyet leginkább a REBELMEDIA-s projektek indukáltak. Izgi cikkekből azonban ebben a hónapban sem szenvedhettetek hiányt. Újra elővettük egyik kedvenc divatszereplőnk, Hedi Slimane munkásságát, ellátogattunk a kijevi divathétre, bemutattuk a Klimt-festményekből készített fotósorozatot, art hotelekről álmodoztunk, női tetkósokat méltattunk és az őszi toptrendekről is lerántottuk a leplet (itt és itt). Megnéztük a Műcsarnok experimentális cipőkiállítását, listáztuk a legmenőbb SS18 kollekciókat és egy alternatív bakancslistát is közzétettünk, melyben nem a legnépszerűbb turista desztinációk, hanem az elfeledett vagy fel nem fedezett uticélok kapták a főszerepet. Szeptemberben indítottuk interjúsorozatunkat fenntartható designkiállításunk kapcsán, melyet a REBELMEDIA szervezett (Fazekas Fanny, Zahorján Ivett projektmenedzserekkel).

A legrebellisebb SS18 kollekciók

OKTÓBER

Októberben megannyi fontos esemény vette kezdetét, köztük a Design Hét Budapest, ahol saját kiállítással is jelen voltunk (és persze folytatódott ezzel kapcsolatos interjúsorozatunk), valamint részt vettünk a Mercedes-Benz Fashion Week Central Europe rendezvényen. Ebben a hónapban indult a felkavaró #METOO kampány, melynek kapcsán mi is közzétettük álláspontunkat. Még októberben az is kiderült, hogy november végén Kuala Lumpurban prezentál a REBELMEDIA ügyfele, a Faludi G. Az útra mi is elkísértük a márkát és egy közös PR kampány keretében ismét a Hungaria pezsgővel dolgozhattunk.

NOVEMBER – DECEMBER

A november és a december lázas munkával telt, hiszen szinte minden erőnkkel azon voltunk, hogy még ebben az évben elétek tehessük a Rebellive saját kiadványának második számát, vagyis a Rebellive zine Rendezvous issue-t. December 9-én le is rántottuk a leplet a számról egy release party keretében, melyet az új Müsziben, vagyis a Müszi Közértben tartottunk egy kiállítással egybekötve. A zine-nel járó teendők mellett azért alkalmunk volt blogolni is, többek közt menő co-working irodákról, a Diet Prada tevékenységéről és Cindy Sherman társadalomkritikába oltott iróniájárólPirók Zsófi flamenco művésszel pedig egy exkluzív beszélgetést közöltünk az év végén, a Pesti Vigadóban megrendezett Táncmelodikák kapcsán. A hónap portréanyagához Franca Sozzani életműve szolgáltatott alapanyagot.

Rebellive zine: Rendezvous issue

Mozgalmas év volt ez, megannyi örömteli pillanattal, érdekes tapasztalattal és persze fáradtságos munkával. Rengeteg ötletünk van 2018-ra, melyek alapjaiban fogják megváltoztatni eddigi működési rendszerünket, de bízunk benne, hogy továbbra is olvasóink közt tudhatunk majd titeket. Ami marad, az az értékteremtő, gondolkodásra ösztönző tartalomelőállítás, a rebellis hozzáállás és a kendőzetlen, szabad véleményalkotás. The rebel in me will never die. 

Kiemelt kép: Vizi Andris

You may also like...

Leave a Reply