RebelEvent: 8 kihagyhatatlan kiállítás 2018-ban, amit okvetlenül be kell írnod a naptáradba!

Úgy tűnik, 2018-ban nem a nyaralásunkhoz, kiruccanásunkhoz fogunk kiállításokat nézni, hanem fordítva, a művészeti események köré szervezünk programokat az adott városban. Legalábbis megéri, ha így döntünk, mert ez az év megannyi szuper mainstream vizuálbombával fog kecsegtetni. Nézzük a legígéretesebbeket!

Picasso 1932: Love, Fame, Tragedy; Tate Modern, London (március 8-tól szeptember 9-ig)

Idén a Picasso fanok elég jól járnak, hiszen a Tate londoni intézményében március 8-ától egészen ősz elejéig lesz megtekinthető a spanyol művész szóló kiállítása. A tárlat egy konkrét időszakra, egészen pontosan 1932-re fókuszál, mely egy igen termékeny év volt Picasso életében: festményekkel, szobrokkal és rajzokkal is gazdagította alkotásainak sorát. Az esemény múzsájának, Marie-Thérèse Walternek is fontos szerepet szán, aki mint tudjuk, a művész első lányának édesanyja volt.

Picasso, Rest (Marie-Therese Walter), 1932

Obsession: Nudes by Klimt, Schiele and Picasso from the Schofield Thayer Collection, Met Breuer, New York (július 3-tól október 7-ig)

Picasso több fontos művészeti központban felbukkan idén, nyáron két másik alkotógéniusz, Klimt és Schiele műveinek társaságában tűnnek fel munkái, a New York-i tárlat azonban kifejezetten az aktra fúkuszál. A Schofield Thayer által összegyűjtött festmények és rajzok (körülbelül 600 mű szerepel az akadémikus kollekciójában) mellett szignifikáns kortárs művek és irodalmi alkotások is megmutatkoznak majd.

Egon Schiele, Standing Nude with Orange Drapery, 1914

Le Cubisme; Centre Pompidou, Párizs (2018. október 17-től 2019. február 25-ig)

A korai húszas években indult, de máig kimondottan népszerű művészeti mozgalomnak, a kubizmusnak szentel majd négy hónapot az általunk is favorizált párizsi Pompidou. A kubizmust – melynek az irodalomra és az építészetre is jelentékeny hatása volt – olyan ikonikus alkotók munkássága fémjelzi, mint Henri Matisse, Marcel Duchamp, Robert Delaunay vagy Georges Braque. A kiállítás a különböző technikákon, karakterisztikákon és az úttörők művein túl a mozgalom jelenre gyakorolt hatását is igyekszik majd feltérképezni, bemutatni.

Henri Matisse, Reclining Nude, 1935

Frida Kahlo: Making Her Self Up, V&A, London (június 16-tól november 4-ig)

Ahogy már arról mi is írtunk, a 20. század legjelentősebb mexikói művésznőjének vibráló stílusát, izgalmas eklektikus ízlését mutatja majd be a nagyközönségnek nyáron a londoni V&A Museum. A bemutatandó öltözékek, ékszerek, személyes tárgyak, fotók és levelek eddig még soha nem kerültek Mexikó határán kívülre, de júniustól az európai közönség előtt is kinyílik Kahlo misztikus szelencéje, mely a kor mexikói viseletkultúrájába is betekintést enged, miközben annak nyugati hatásokkal való mixtúráját hozza el és Kahlo viszontagságokkal teli életének szeleteit is láttatja.

The Moon, Louisiana Museum of Modern Art, Koppenhága (2018. szeptember 12-től 2019. január 20-ig)

A Koppenhága mellett fekvő Louisiana alapból must-visit, de szeptemberben főleg, hiszen megnyílik a The Moon című kiállítás, melynek apropója, hogy 2019-ben lesz az 50. évfordulója annak, hogy ember lépett a Holdra. Ennek mint tudjuk, fontos kulturális jelentősége is van, a kiállítás pedig arra hivatott, hogy ezt bemutassa. A Holdra lépés művészeti, mitológiai, társadalmi aspektusait érhetjük tetten tehát a The Moon tárlaton, mely az Apollo 11 filmes és irodalmi reprezentációira is reflektál, teszi ezt egyrészt szimbolikus, másrészt tudományos prespektívából. Ott a helyünk.

Fritz Lang, Frau im Mond, 1929, photo: Horst von Harbou

Heavenly Bodies: Fashion and the Catholic Imagination, Metropolitan Museum of Art, New York (május 10-től október 8-ig)

Már önmagában a kiállítás címe is izgalmas, anno mi is elmélkedtünk kicsit a divat és a vallás kapcsolatáról, de szerencsére a Metropolitant is érdekli a téma: a costume institute májusban nyíló tárlata az öltözködéskultúra és a hit köré szerveződik, azok dialógusait igyekszik felfedni a látogatók előtt. A katolicizmusra fókuszáló kiállításon vallási témájú artefaktumok, illusztrált ruhadarabok és a témának dedikált ruhakollekciók is közszemlére kerülnek. Az esemény támogatója a Versace, úgyhogy az olasz divatház kreációit is el lehet csípni a tárlaton.

Dolce & Gabbana

Architecture Effects, Guggenheim Museum, Bilbao (2018. december 5-től 2019. április 28-ig)

A spanyolországi Bilbao-ban található Guggenheim Museum az év végén egy különleges kiállítást szervez, melynek központi témája a művészet és építészet találkozása. Az Architecture Effects a két terület izgalmas fizikai relikviáit, dokumentációit mutatja be, valamint digitális kalandozásokra is hív. Célja ugyanis a számítógépes technológiai fejlesztések modern építészetre gyakorolt hatásának bemutatása, mely mintegy művészeti oldalról is kapukat nyitott meg. A Frank Gehry által tervezett Guggenheim már önmagában megér egy látogatást, úgyhogy ha esetleg decemberre szerveztél egy spanyol utat, okvetlenül vedd Bilbao felé az irányt!

Frank Gehry, Building plan digital drawing, CATIA software, 1997

Alex Prager: Retrospective, The Photographer’s Gallery, London (június 15-től október 14-ig)

Alex Prager neve bizonyára ismerősen cseng a fotográfia iránt érzékenyek számára, a Los Angeles-i fotós és filmes hipnotikus, hiperreál világa egy az egyben magával ragadja a befogadót. Alkotásainak világát „meticulously designed mise en scène”-nek aposztrofálják és ennek a különleges atmoszférának most te is átadhatod magad, ha beugrasz a The Photographer’s Gallerybe nyáron vagy kora ősszel. Ez a kiállítás lesz a művész első retrospektívje az országban. Gazdag, szaturált színek, kiszámíthatatlan kompozíciók, sokfókuszú kellékek és sminkek, Hollywood aranykora, divat, ponyvák és olyan rendezők sajátos konvenciói, mint Douglas Sirk vagy Alfred Hitchcock – ha valami színesre és felkavaróra vágysz, ne hagyd ki a londoni Prager-kiállítást.

Összeállította: Zahorján Ivett

Hozzászólás