RebelBook: 5 művészeti könyv, amiért megéri várnunk a tavaszt

Az a jó a művészeti kiadványokban, hogy nemcsak a nyomtatott médiumok egyedi varázsát és a könyvillat okozta bódulatot ígérik, de különféle artisztikus projekciókat is magukban hordoznak, színesek és izgalmasak, úgyhogy a magunkfajta kultúrjunkie-knak must-have eleség a fáradt hétköznapok utáni chillhez vagy inspirálódáshoz. Összeszedtünk 5 igencsak várós opuszt, melyek tavasztól rockolnak majd a könyvesboltok polcain. Íme!

Andy Warhol: The Chelsea Girls

A könyvet Andy Warhol 1966-os filmje, a The Chelsea Girls ihlette. A Chelsea Hotelben forgatott ikonikus dokumentumfilm – mely egyébként a művész első mainstream filmes sikerét jelentette – a Factory életébe és az 1960-as évek New Yorkjába enged betekintést, olyan szupersztárok főszereplésével, mint Nico, Ondine, Brigid Berlin, Gerard Malanga vagy Mary Woronov. És hogy mit láttat ez a film a korból? Ahogy egy rajongó mondta: “In one film alone, [Warhol] has sadism, masochism, whipping, transvestites, homos, prostitutes, a homosexual Pope, boredom, stunningly beautiful girls, depravity, humor, ‘psychedelics’, truth, honesty, liars, poseurs…”

A The Andy Warhol Museum 24. születésnapja alkalmából készült kiadvány egy mély és különleges tisztelgés az 1966-os film előtt és olyan újradigitalizált, eddig nem látott másolatokat, archaikus anyagokat és képeket tartalmaz, melyek segítenek megérteni és átélni ezt a megismételhetetlen érát és művészeti törekvést.

The Chelsea Girls

René Magritte: The Fifth Season

Ahogy René Magritte elérte a negyvenes éveit, valami váratlan dolog történt. A festő, aki addig ikonikus szürrealista stílusáról volt leginkább felismerhető (nagyjából 1926 és 1938 közt) hirtelen olyan festményeket hívott életre, melyek nemigen hasonlítottak korábbi munkáira. Először az impresszionisták esztétikáját adoptálta (Pierre-Auguste Renoir palettáját újragondolva), aztán a populáris stílushoz, a fauvizmushoz és az expresszionizmushoz fordult, majd később, mintha mi sem történt volna, visszatért a klasszikus Magritte-nyelvezethez.

Ezeket a stílusbeli kríziseket, hirtelen esztétikai pálfordulásokat, kísérletezéseket taglalja a René Magritte: The Fifth Season sok-sok festménnyel, így egy új hozzáférést ad Magritte speciális pozíciójához a 20. századi művészetben.

René Magritte: Le double secret, 1927

Sonia Delaunay: Art, Design and Fashion

Absztrakt művész, a párizsi avantgárd kulcsfigurája, a szimultanizmus és az orfizmus úttörője – ez Sonia Delaunay. Az orosz származású francia festőnő – és egyben textiltervező – életművét a színek közötti interakciók felfedezése, a mélység és a mozgás érzékelése, érzékeltetése jellemezte.

Sonia Delaunay: Art, Design, Fashion a modernista pionír által legjellemzőbben gyakorolt technikákba és műfajokba enged betekintést: a könyvben festmények, színházi jelmezek, belsőépítészeti dokumentációk, divatillusztrációk és textilmunkák is helyet kaptak. A kiadvány a madridi Museo Thyssen-Bornemisza kiállítás kapcsán készült és célja, hogy árnyalja Delaunay multidiszciplináris munkáit, melyek fontos nemzetközi tárlatok és privát gyűjtemények anyagából álltak össze a könyvben.

Sonia Delaunay, Simultaneous Dresses (The Three Women), 1925

Takashi Murakami: Lineage of Eccentrics

Japán Andy Warholjának tekintett Murakami Takashi hagyományos festészet (nihonga) szakon diplomázott, de később inkább a kortárs otaku szubkultúra felé fordult – a művész azóta is inkább a tömegkultúra-kritikát megfogalmazó alkotásairól ismert. Elsőre cukinak tűnő karakterei ijesztően mosolyognak, műanyag szobrai az érzelem nélküli szexualitást figurázzák ki. Murakami – aki valódi sztárművész – kiegészítőket készít a Louis Vuittonnak, kurátorként tevékenykedik, de volt már rádióműsora is.

A Takashi Murakami: Lineage of Eccentrics a művész kulcsműveit foglalja magában, emellett egy gazdag válogatást is közöl mentora, Nobuo Tsuji nyomán olyan alkotóktól, mint Kawanabe Kyosai, Soga Shohaku, Kano Eino, Ito Jakuchu vagy Hishikawa Moronobu.

Takashi Murakami: Dragon in Clouds

Adrian Piper: A Synthesis of Intuitions 1965–2016

Adrian Piper az 1960-as évek óta formálja a konceptuális művészetet, műveire nagy hatással volt az analitikus filozófia és politikai, szociális, pszichológiai és spirituális törekvései is ismertek. Az Adrian Piper: A Synthesis of Intuitions 1965–2016 című katalógus több mint 280 művet mutat be, rávilágítva arra, hogy milyen tág médiumháló kapcsolható a művész nevéhez.

A kiadvány merít Piper papíralapú munkáiból, videó formátumú alkotásaiból, multimédia installációiból, performanszaiból, festményeiből és fotószövegeiből, emellett neves kurátorok és akadémikusok esszéit is magában foglalja, így kiterjeszti megértésünket a konceptuális és posztkonceptuális mozgalmak kapcsán, melyekben Piper úttörő tevékenységet folytatott és folytat.

A könyvek előrendelhetőek a www.artbook.com oldalon.

Szerző: Zahorján Ivett

Hozzászólás