RebelFavs: a pimaszul fiatal és rebellis énekesnő, Billie Eilish

Billie Eilish az áttörést hozó Ocean Eyes című számában a szerelem gondolatát egy szikláról való zuhanáshoz hasonlítja – meglepő párhuzam egy 14 éves szájából, amellyel rögtön sikerült felkelteni a közönség érdeklődését. A siker szinte egyik pillanatról a másikra érte utol – egyik este egy átlagos tinédzserként feküdt le, majd másnap reggel számtalan e-mail várta, melyek ígéretes zenei karrier lehetőségéről áradoztak. De ki is ez a pimaszul fiatal énekesnő és miért emlegetik máris sokan a zeneipar következő nagy ígéreteként?

A 2001-ben született énekesnő már fiatalon közeli kapcsolatba került a művészetekkel és a zenével, hiszen szülei színészként, valamint bátyja is színészként és zenészként tevékenykedtek. Ezek hatására Billie már 8 évesen saját verseit írta és táncórákra járt, tinédzserkora elejére pedig saját dalain is elkezdett dolgozni. Mindössze 14 éves volt, mikor tánctanára kérésére bátyjával közösen elkészítették az Ocean Eyes című dalt, melyet szerencsére a Soundcloudra is feltöltöttek – ezzel el is indult főszereplőnk zenei karrierje. Szerzeményei meghazudtolják korát, ám ezeket ő a fiatal korral együtt járó fantasztikus képzelőerőnek tulajdonítja. Billie elmondása szerint mindig is a „furcsa lány” szerepét töltötte be, mely öltözködési stílusán, zenei ízlésén és dalszövegein is meglátszik.

Ocean Eyes

A már annyit emlegetett Ocean Eyes egy fülbemászó szerelmi ballada, mely Billie tánctanárának egyik órájára készült. A dalt bátyja, Finneas írta saját zenekara számára, ám úgy gondolta, húga könnyed falsettójához is remekül passzolna. „Épp a Starbucksban kávéztam, mikor Finneas izgatottan felhívott, hogy a dal több, mint 1000 lejátszásnál tart. Hihetetlenül boldogak voltunk és már ezt a számot szürreálisnak tartottuk.” Ám a hallgatók száma egyre csak nőtt és a testvérpár hirtelen egy lemezkiadónál kötött ki.

A dal meglepően érett gondolatai néhány olyan gyermekien naiv megállapítással párosulnak, mint a „love is no fair”. 2016 márciusában érkezett is a hozzá készült videó, melyet egy dance performance videó is követett. Az eredeti változat mellett több remix változat is készült, melyekkel együtt az Ocean Eyes a Spotify-on már 80 millió lejátszás felett jár.

bellyache

„Írjunk egy dalt egy gyilkosságról!” – valahogy így kezdődött az énekesnő következő totál pszicho, mégis tökéletes slágerének története. A fiktív történetben Billie egy fiatal pszichopata bőré bújik, aki éppen megölte barátait, ám ennél sokkal nagyobb problémának érzi, hogy hasfájással kell megküzdenie. Természetesen a háttérben valódi jelentés is megbújik, a szöveg azokra a pillanatokra reflektál, melyekről tudjuk, hogy helytelen döntések, valamiért mégsem bírunk ellenállni és nemet mondani nekik.

A dal hasonló sikereket ért el, mint az Ocean Eyes, annak ellenére is, hogy a szöveg miatt a rádiók nem játszhatták. A cenzúra nem bírta el a “Maybe it’s in the gutter / Where I left my lover” és a “My friends aren’t far / In the back of my car / Lay their bodies” sorokat… Utóbbi a dalhoz készült videóklipben is testet öltött, ahol Billie egy kihalt úton táncolva húzza maga után meggyilkolt barátai testét. „Az emberek gyakran csak sokadik meghallgatás után jönnek rá, hogy mit is jelent valójában ez a sor.”

COPYCAT

2017 augusztusában végre megjelent Billie Eilish debütáló kislemeze, amely a dont smile at me címet kapta. Ezen az albumon kapott helyet a COPYCAT is, melyet az énekesnő az eddigi legőszintébb szerzeményeként emleget. A dalban ezúttal semmilyen fikcióval nem találkozunk. Billie a “don’t-eff-with-me”-hangulatú számban középső ujjait a magasba tartva szól azokhoz az emberekhez, akik stílusát és zenéjét próbálják másolni. A dalszöveget szülővárosa, Los Angeles inspirálta, ahol az énekesnő szerint mindenki csak másokat majmol. A pop jövendő szupersztárja ezúttal agresszív hangnemben szól az érintett személyekhez, ám ezután bocsánatukért esedezik, majd a fülükbe súgja: “sike”. Mi pontosan ezért rajongunk érte és reméljük, hamarosan a videó is elkészül, de addig is itt az audio felvétel – repeat on.

Szerző: Tamás Cintia

Hozzászólás