A 20.század stílusörökségei: a Bauhaus

Napjaink divatja automatikus módon magán viseli a múlt irányzatait és törekvéseit. A 20. század pedig bővelkedett az olyan mozgalmakban és kultúrát érintő változásokban, amik nagy hatással vannak a jelen öltözékkultúrájára. A divat hangadói a természetes stílusörökségek mellett gyakran tudatosan is a múlt elemeihez nyúlnak inspirációért. Ezúttal nagy kedvencünket, a Bauhaust vettük szemügyre, hiszen az általa inspirált kreációk mellett nem lehet szó nélkül elmenni.

Bottega Veneta, Christian Dior, Thomas Tait, Fausto Puglisi, Marni

Az 1919-ben alakult iskola programja egészen új alkotói magatartást hirdetett. A Bauhaus legfontosabb alapelve a használhatóságot tartotta szem előtt és egy olyan tervezési látásmódot alakított ki, ami a tárgyak rendeltetését vette alapul. A Bauhaus-iskola diákjainak és tanárainak ruházkodása ehhez az elvhez igazodott: levetkőzték magukról hosszú szoknyáikat, fűzőiket, és letisztult, funkcionálisan kielégítő darabokra cserélték azokat. A Bauhaus konstruktív ruhatára már a használhatóság és kényelem jegyében született meg.

Jacquemus, Thomas Tait
Kenzo, Givenchy, Balenciaga, J.W. Anderson

A hétköznapi viselet mellett a dessaui, majd később a weimari Bauhausban is létezett egy fantáziadús, a hétköznapinál extravagánsabb tendencia is, ami gyakorlatilag az ottani partiruhákat ihlette. Archív felvételek szerint a saját tervezésű kalapok, szoknyák és kiegészítők mellett olykor még női rövidnadrágok is előkerültek. A férfiak ruháin ekkor még kevésbé volt érezhető a felszabadulás és lezserség, ám a szigorúbb öltönyöket olykor lecserélték egy-egy lazább, bő szabású darabra. A feltűrt ingujjak, kreatív megoldások és szabad szellemű stílus is arról tanúskodik – a Bauhaus és a divat egymástól elválaszthatatlan fogalmak.

Givenchy, Junko Shimada, Miu Miu

 

Nem is csoda, ha egy ilyen nagy hatású, kreatív műhely örökségéhez azóta is tudatosan nyúlunk vissza. A Bauhaus szellemében készült bútorok és épületek designja begyűrűzött a mai öltözékek területére is. Az így készült kreációk az alapformák mellett már az éles, kontrasztos alapszíneket is magukon viselik. A Bauhaus-eszme és a korabeli modern irányzatok, így például a konstruktivizmus stílusjegyei gyakran egybeolvadva jelennek meg a mai designer darabokon.

Celine, Carven, Haider Ackermann
Fendi, Roland Mouret, Hugo Boss, Tory Burch, Louis Vuitton

A funkcionalizmus előfutáraként pedig a Bauhaus – közvetett, ám erőteljes módon – jelen van minden finoman egyszerű és letisztult ruhadarabunkban is.

Chanel, Roland Mouret, Paskal

Szerző: Janzsó Luca, képek: designandculturebyed.com, fashiongum.com

Hozzászólás