Glamrock, szociális érzékenység, utópisztikus fantasy: íme a legmenőbb SS18 kampányok!

A globális divatbrandek kampányképeit mindig nagyon várjuk, hiszen ezek azok az anyagok, melyeknél a hangsúly inkább az imidzsen, a narráción, a „ki tud figyelemreméltóbbat összehozni”-féle jóleső versenyen van. Most a tavaszi-nyári anyagok közül hoztuk el a szívünkhöz legközelebb állókat, figyeljetek csak!

Proenza Schouler

Jack McCollough és Lazaro Hernandez számára, – akik ugyebár az amerikai bázisú Proenza Schouler kreatív igazgatói – a 2018-as tavasz-nyári bemutató a változás szelét hozta el. A szakemberek ugyanis úgy döntöttek, hogy eltávolodnak a New York-i bemutatótól és a párizsi AW17 couture divathéten mutatják be ready-to-wear kollekciójukat. És annak ellenére, hogy ruháikon több couture jegyet lehetett felfedezni, (mint a fodrok, tollak és fűzők), a kampányképeik az urbánus és kortárs Proenza Schouler-Nőt reprezentálták. És ebben az esetben a szóban forgó női archetípust Mariacarla Boscono testesítette meg Tyrone Lebone gyönyörű fotóin.

Chloé

Nekünk a Chloé kampányai mindig is a könnyed, nőies, francia eleganciát jelentették, némi finom szexiséggel átitatva. Most sem volt ez másként. Ezalkalommal egy kisfilm formájában mutatja be legújabb SS18 kampányát Steven Meisel, Natacha Ramsay-Levi debütáló főszereplésével, valamint Sophie Koella, Rianne Van Rompaey, Radhika Nair, Fran Summers, Jing Wen, Alex Mark, Eliza Cummings, Hayett McCarthy, Line Kjaergaard, Makala Johnson és Chalene Hogger közreműködésével. Az M/M Paris rendezésével készült film stábja is sokat elárul a színvonalról: a Guido Palau kreálta gyönyörű hajzuhatagok és az utánozhatatlan Pat McGrath készítette sminkek is jelentékenyen formálják a koncepciót. A végső kampányképek egy pontosan definiált, dinamikus „mai” lelkületet társítanak a francia divatház klasszikus, csajos vonásai mellé, a street style könnyedségét is beemelve, Ramsay-Levi előremutató nőiességét reprezentálva.

Gucci

Az újragondolt Gucci anyagait mindig tűkön ülve várjuk és az van, hogy most sem kellett csalódnunk Alessandro Michele (és persze a kreatív team) lenyűgöző elméjében. Most a spanyol művész, Ignasi Monreal digitális festmény-illusztrációin keresztül elevenedik meg a 2018-as tavaszi-nyári kampánysorozat, melyben Alessandro Michele barokk és klasszikus művészet iránti szeretete a kortárs játékossággal, dinamikával találkozik. Az Utopian Fantasy címet viselő sorozat fotói egy-egy klasszikus művet jelenítenek meg; így John Everett Millais Ophelia-ja vagy Van Eyck Arnolfini Portraitja is megkapta Gucci-átiratát. Még egy kitűnő példa a divat és a művészet szimbolikus összeházasítására. Imádjuk!

 

Balenciaga

Demna Gvasalia normcore láncolata folytatódik a Balenciaga SS18 kampányképein is. Ezúttal Robbie Augspurger családi fotókat hozott a márkának az egyik legfontosabb Gvasalia klántag, Lotta Volkova stylingolásában. Augspurger a Glamour & Headshots című sorozatáról lett ismert, melyben újragondoltak a különös atmoszférájú 1980-as évek fotóstúdiós képeit, és amelyek egyébként egyértelmű inspirációi voltak Demna aktuális kampányanyagának is. A képeken családok és párok állnak a sajátságos pasztellfoltos háttér előtt, a designer alkotásai pedig mint mindennapi, elnyűhetetlen viseletek jelennek meg, miközben persze reprodukálják az albumok mélyén lapuló, 20. század végi fotók hangulatát.

Saint Laurent

Az ikonikus francia divatház már nem is lenne teljes az 1980-as évektől burjánzó glamrock nélkül, mely immár a brand védjegyévé vált. Nagy adag glamúr, szőrme, strucctollas ruhák, combcsizmák, szatén és bőrballon sziluettek, óriási gyémánt fülbevalók és flitterek jellemzik az aktuális Vaccarellot, aki ismét ebbe az évtizedbe lépett új kampányfilmjével, melyet a híres alkotópáros, Inez and Vinoodh rendezett. A zenét a New Order Blue Monday című száma szolgáltatja, miközben Anja Rubik, Raquel Zimmermann és Adut Akech különös fények közt táncolnak és egy kifinomult klubhangulatban highlightolják a márka köré szőtt sztorit.

Miu Miu

Return to Arcosanti címet viselő tavaszi-nyári Miu Miu kampányt Arizonában fotózták, egészen pontosan ott, ahol Paolo Soleri 1970-es évekbeli építészeti projektjének maradványai találhatók. Soleri célja egy mesterséges város megteremtése volt, ahol a környezeti hatások minimálisra csökkenhetnek. Így a kampány mögött húzódó mondanivaló megkövetelte a szociális érzékenységgel rendelkező, elkötelezett aktivistákat is; például Adwoa Aboah-t, aki a mentális egészségre fókuszáló projekt, a Gurls Talk alapítója, Cameron Russellt, aki a klímaváltozás és a bántalmazott modellek szószólója vagy Elle Fanninget, aki a nemek közötti egyenlőség előmozdítására irányuló program, a REALgirl aktivistája – csakhogy néhányat említsünk azok közül, akik feltűnnek Katie Grand stylingolásával készült, Alasdair McLellan által lőtt kampányban.

Versace

Nyilvánvalóan a szezon egyik nagy szenzációja Donatella Versace megindító és látványos bemutatója volt, melyet testvére, Gianni halálának huszadik évfordulójának dedikált. Beleásta magát a Versace archívumba és feltámasztotta az ikonikus mintákat, formákat és anyagokat; a show pedig egy Naomi Campbell, Claudia Schiffer, Carla Bruni, Cindy Crawford és Helena Christensen közreműködésével készült aranymetál estélyis fináléban csúcsosodott ki. Az aktuális kampány ennek a szálnak a továbbfonódása, melyben a Versace család régi és új tagjait láthatjuk Steven Meisel lencséjén keresztül.

Szerző: Jakab Tímea Diána, forrás: anothermag.com

Hozzászólás