Mi kell a nőnek? 10 girlpower meghajtású online store, amit ismerned kell!

Ha már muszáj vásárolnunk, tegyük ezt ésszel, stílussal és szociális érzékenységgel. És ha nem is költesz vagyonokat ezeken a webshopokon, akkor is teszel azért, hogy ezek a lányok folytatni tudják azt, amiben a legjobbak – vagyis az egyedi, izgalmas termékek gyártását és forgalmazását, melyek sokszor különböző segélyszervezeteket vagy szabadúszó művészeket is támogatnak.

Otherwild

A Los Angelesben székelő webshop kb. két éve került a figyelem középpontjába, mikor Cara Delevingne az egyik legnépszerűbb pulcsijuk feliratát „koppintotta”. A Future Is Female feliratot egy 1975-ben készült Liza Cowan-fotó inspirálta, melyet a művésznő a barátnőjétől, Annie Clarktól kapott. Az Otherwild választéka igen sokszínű: feminista irodalmi művek, szépségápolási termékek, lakberendezési tárgyak és ruhák is rendelhetők tőlük.

HausWitch

A nevét találóan megválasztó HausWitch Salemből kínál nekünk menőbbnél menőbb termékeket az irodaszerektől a „Keep the Government Out of My Vagina”-feliratos vászontáskáig, szinte minden kategóriában. Az alapító Erica Feldmann a boszorkányok tanulmányozása érdekében költözött Salem városába, majd itt indította el vállalkozását. Boszorkányos kúlságok, szevasztok!

She Bop

A shop így definiálja magát: nőbarát szexjáték-üzlet mindenki számára. A női kézben lévő szexshop nem csak az eladásokra koncentrál: próbálja aktívan felhívni a fiatalok figyelmét a védekezés fontosságára. Nevét Cyndi Laupher daláról kapta. A segédeszközök mellett természetes és újrahasznosított termékeket és könyveket is kínál  a shop.

Philadelphia Printworks

A Philadelphia Printworks név mögött több alkotó rejtőzik, akik nemcsak nők, de közös bennük, hogy mind színes bőrűek és erre büszkék is. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az egyik legismertebb piacra dobott kollekciójuk, a School of Thought. Ebben fekete írók, költők, filozófusok és politikai vezetők után elnevezett egyetemeket álmodtak meg, és ezekhez készítettek uniformokat. Így például járhatunk az Audre Lorde Egyetemre vagy az Ida B. Wells diákjának is vallhatjuk magunkat. További kollekciójuk is mindig valamilyen társadalmilag fontos gondolatra hívja fel a figyelmet.

Emily Books

Az Emily Books-nál feliratkozók egy-egy új e-bookot kaptak pénzükért cserébe minden hónapban. Jellemzően egy női szerző alulértékelt munkáját, melyek nem (voltak) túl ismertek, pedig nagyszerű művek. Ha valaki mégsem bízta rájuk a választást és nem akart nagy meglepetésben részesülni, annak egy széleskörű online könyváruház is elérhető volt. Ezt a szolgáltatásukat a közelmúltban megszüntették és nyomtatott formában saját szerzőkkel adnak ki könyveket. De persze a girl power tematika és életérzés továbbra is megmaradt…

It’s Me and You

Mayan Toledano és Julia Baylis közös márkája egy nőközpontú, body-positive üzenetet sugárzó platform az internet világában. A két lány az iskola óta legjobb barátnők és közösen vágtak bele a divatbizniszbe. Érdekesség, hogy a ruháikhoz készült fotósorozatok szintén az ő nevüket fémjelzi.. A megszokott feliratos pólók és pulcsik mellett „Bad Bitch” karika fülbevalót vagy „Feminist” bugyit is választhatunk magunknak.

Birdsong

Az angol márka nagy erőkkel küzd a Photoshop-testalkattal és az úgynevezett sweatshopokkal, azaz azokkal a munkahelyekkel, ahol szörnyű körülmények között dolgoznak az emberek szinte éhbérért. A Birdsong nőket segítő szervezetekkel közösen alkalmaz munkavállalókat és a haszon 85 százalékát vissza is szolgáltatja ezeknek a helyeknek. A modellek és fotósok terén is csak a női nem képviselőit hívják segítségül, modelljeik hétköznapi nők különböző etnikai csoportokból. Habár ruháikon nem látszik, hogy feminista brandről beszélünk, de ezzel a koncepcióval nem is igazán vonható kétségbe céljuk…

MADI Apparel

A TOMS és a Warby Parker márka is kipróbálta már a „vegyél egyet, adj egyet”-akciót; a MADI Apparel is ezt az üzletpolitikát folytatja. Nem is gondolnánk, hogy a fehérnemű az a viselet, melyet az adományozások során a legnagyobb hiánycikk. A MADI célja, hogy biztosítsa ezt az alapvető szükségletet minden nő számára. A környezettudatosságról sem feledkeztek meg: eco-friendly bambusz és csipke anyagokkal dolgoznak.

Gravel & Gold

A Gravel & Gold mellprintes cucca már elég elterjedtté vált; válogathatunk cicis pólóból, párnahuzatból, törölközőből, tolltartóból, táskából és mindenből, amit csak el tudunk képzelni. De ennél többről szól a webshop. Cassie McGettigan printjeinek üzenete egyértelmű: a testünk elfogadása és a nők támogatása. Az oldalon nők által tervezett földi jóságok között keresgélhetjük a hozzánk leginkább passzoló darabokat.

Girl Pin Gang

A Girl Pin Gang egy olyan csoportosulás, mely több mint 60 alkotót foglal magába a világ több pontjáról, akik természetesen nők és/vagy genderqueer arcok. A kreátorok a kitűzők és a felvarrók világában krosszolgatnak, és a különböző korú és hátterű tervezőnek köszönhetően a sok eltérő stílus között biztosan veletek is szembejön a favoritotok.

+1: Wednesday Store

Persze, nem lenne teljes a kép, ha nem hoznánk egy magyar példát is. A vintage életérzés feltámasztására tesz kísérletet a designer butikból menő retró üzletté avanzsált  Wednesday Store, mely worldwide szállítja a nosztalgikus kincseket. Hajrá, Rea!

Szerző: Tamás Cintia

Hozzászólás