Üdv a klubban, cheap ass traveler!

A kedvenc szólásom az, hogy a világ egy könyv, és aki nem utazik, csupán egy lapját olvassa el. Így is élem az életem, de felmerülhet benned is a kérdés, hogy mondjuk egyetemista vendéglátóipari vagy úgy en bloc pályakezdő fizuból hogyan lehet beutazni a világot? Könnyebben, mint gondolnád! És bár az internet tele van jobbnál jobb tippekkel-trükkökkel, most a saját tapasztalataimat osztom meg.

Tervezz előre!

Klisé és mindenhol ez a legelső tanács, de valóban a leghasznosabb is. Bár utolsó pillanatban is hihetetlen kedvezményeket lehet kifogni, ha időben tervezel, a repülőút és a szállás folyamatos drágulásával járó költségeket biztosan megspórolhatod magadnak. Az utazáshoz például érdemes végignézni több időpontot, mert lehet, hogy hetente egy este feleannyiba kerül a jegy (így mentem például Milánóba 3000 Ft.-ért).

Bízd a profikra!

Az Utazómajom nem véletlenül lett híres: miért is töltené az ember lehető legolcsóbb nyaralás tervezésével az időt, ha mások megkeresik helyette a legjobb ajánlatot? És bár ez a Facebook oldal és csoport a legnépszerűbb, az interneten több tucat, kevésbé ismert oldalon lehet kutatni hihetetlen ajánlatokért. Kezeld úgy őket, mint modern kori utazási irodákat.

Nézz utána!

Bár megvan a hangulata annak, ha céltalanul kószálsz egy nyaraláson, megéri néhány programot előre megtervezni. És nem is csak azért, mert például a Szent Péter Bazilikába helyben beugrani jóval idő és pénzigényesebb, hanem mert lehet, hogy kis tervezéssel az ember nem a legdrágább éttermekbe fog betévedni. Olyan blogokon szoktam nézelődni, mint a 12hrs vagy a Trotter, de egy-egy iskolai óra alatt Instagramon is egész városokat fel lehet térképezni.

Barátkozz!

Nem mindenhol olyan savanyúak ám az emberek, mint itthon! Főleg a déli országokban vettem észre, hogy ismerősöket szerezni könnyebb, mint jó éttermet találni (pedig például Olaszországban az is kifejezetten könnyű). Nem életre szóló barátságokat kell kötni, de a helyi fiatalok olyan helyeket tudnak ajánlani, amiket ezer útikönyv végigböngészése után sem találnál meg. Én például egy véletlen madridi buliban szerzett ismertség lévén jártam be Toledo összes elrejtett zugát, ami a legszebb emlék spanyol utamról.

Étkezz okosan!

Szüleimtől tanultam, hogy sose menjek be olyan helyre, ahol úgynevezett “bedobófiúk” dolgoznak. Ha valakit fizetnek azért, hogy becsábítson egy étterembe vagy szórakozóhelyre, az biztosan nem éri meg a pénzt. És egy barátomtól tanultam, hogy mindig vigyek magammal minimális mennyiségű ételt és italt az útra, garantálva ezzel hogy nem éhségtől félájultan fogok beesni az első helyre, ami utamba kerül.

Önkénteskedj!

Ez egy olyan dolog, amit mindig is ki akartam próbálni. Lehet, hogy nem a világ hét csodája közül az egyiket nézheted meg, de a tapasztalatszerzés szempontjából minden bizonnyal megéri. És ami neked egy kicsit fárasztóbb utazás, másoknak hatalmas segítséget jelenthet.

Csomagolj kevesebbet!

Nem véletlenül szoktak a fiatalok hátizsákos, és nem kisbőröndös turistaként utazni. Nekem is nehéz, főleg mivel minden nyaralás előtt eltervezem, milyen menő Insta-worthy képeket fogok készíteni legszebb ruháimban – csakhogy utána pakolt gönceim felét elő se veszem a táskámból. Főleg, ha fapados gépen utazol, vagy egy út alatt több helyet is meglátogatsz, a nagyobb táska több gondot és költséget jelent. És ha jól variálható darabokat válogatsz be a táskádba, a street style ikon életről sem kell lemondanod.

Nem feltétlenül a legismertebb a legjobb

Sőt, szinte biztos, hogy jobban megéri kevésbé népszerű helyekre is ellátogatni. Néha pont a rengeteg turista, akiket hírnév vonzott, rontják el egy hely hangulatát. Oké, hogy Santorini a leghíresebb, de a többi görög sziget legalább olyan szép. Lehet, hogy Barcelona mindenkinek a bakancslistáján van, de a tenger mentén továbbhaladva még nagyobb bulik vannak. És talán a horvát tengerparton is találsz olyasmi bulit, mint Ibizán. Nem kell, sőt nem is érdemes a mások által kikövezett úton menni (ezt értheted szó szerint is), néha megéri hosszú órákat tölteni kevésbé ismert nevezetességek utáni kutatással.

Maradj otthon!

Mármint nem a hálószobádban. De Magyarország látványosságait sem szabad kihagyni! A Balaton vidéke, az Alföld vagy a Dunakanyar meglátogatása nem fog több havi fizetésedbe kerülni, de ez nem jelenti azt, hogy kevesebbet ér. Gondolj csak bele, mások hazánk megismeréséért fizetnek számunkra irreális összegeket…

Szerző: Rutai Lili

Hozzászólás