Amikor a kedvenc íród inspirálja az utazásodat (1. rész)

Nem tudom, ki hogy van vele, de én mostanában istenesen felültem az elvágyódásvonatra, folyamatosan új tripek tervezésével bíbelődöm. Az már tuti, hogy a következő utam az olasz fővárosba vezet egy projekt miatt, nyáron pedig visszatérek Ázsiába, de hát addig még millió idő van! A következőkben sorra veszem, hogy mi lenne akkor, ha kedvenc íróim inspirálnák a következő célpontjaimat. Lássuk!

John Steinbeck: Monterey & Salinas, Kalifornia

Kalifornia amúgy is must-visit, de ha nem csak a hasunk süttetése a cél, értelmet adhatunk a kiruccanásnak, ha felkeressük az amerikai regény-, novella- és színdarabíróhoz, John Steinbeckhez kapcsolódó helyszíneket. Kezdhetjük például Salinas-ban, ahol Steinbeck felnőtt. Az író nyaranta egy óriási farmon dolgozott, több száz vándormunkással, és itt volt lehetősége megfigyelni a kaliforniai munkásélet kemény világát és az emberi természet sötét oldalát. Ezek a tapasztalatok természetesen a műveire is hatással voltak, például az Egerek és emberek című írására. A nyári iskolai szünetekben bejárta az egész Salinas völgyet: a környező mezőket, erdőket, farmokat; mindez később hátteréül szolgált több novellájának is. Érdekes lehet még Monterey is; Steinbeck első kritikai sikerét a Kedves csirkefogók (Tortilla Flat, 1935) című regénye hozta meg. A könyv egy csoport társadalmon kívüli, otthontalan, Montereyben élő fiatalember portréja, az első világháború utáni időkben.

“Cannery Row in Monterey in California is a poem, a stink, a grating noise, a quality of light, a tone, a habit, a nostalgia, a dream.” —John Steinbeck, Cannery Row

Fotó: Getty Images

Christopher Isherwood: Berlin

Christopher ​Isherwood 20. századi brit prózairodalom egyik legismertebb figurája, akinek az 1939-ben megjelent novella- és naplófüzérét, az Isten veled, Berlint a század legjobb politikai regényének is nevezték. Ha szeretnétek egy kicsit más szemszögből megismerni Berlint, jobban mondva az 1930-as évek elejének Berlinjét, ahol Isherwood hosszabb időt töltött és közvetlen közelről tapasztalta a náci elnyomást, megörökítve számos jellegzetes figurát, akkor először is olvassátok el (újra) a regényt, majd járjátok be a műben megjelenő környékeket és ugorjatok be a Sally Bowles bárba.

“Berlin is a skeleton which aches in the cold: it is my own skeleton aching.” —Christopher Isherwood, Isten veled, Berlin

Fotó: World Travel Guide

Mark Twain: Hannibal, Missouri

Ha valaki esetleg olyan szerencsés lenne, hogy a lenyűgöző Mississippi környékére utazik, okvetlenül álljon meg a tó és annak környékét legjellegzetesebben bemutató Mark Twain, eredeti nevén Samuel Langhorne Clemens hagyatékpontjainál. Például Hannibalban, Twain szülővárosában, ahol meglátogatható a Mark Twain Boyhood Home and Museum, vagy a Huckleberry Finn House, ahol az „igazi” Huck Finn (Tom Blankenship) felnőtt. Ha belefér egy gőzhajós trip a Mississippin, a Great River Road mentén csodás élményekben lehet részetek. Mielőtt elhagyjátok a várost, érdemes beugrani a Mark Twain Memorial Lighthouse-ba is, ami lélegzetelállító panoráma kilátást nyújt a Mississippire és Hannibalra.

“I became a new being, and the subject of my own admiration. I was a traveler! A word never had tasted so good in my mouth before.” —Mark Twain, Élet a Mississippin

Charles Dickens: London

Charles Dickens szinte minden művében megmutatta London iránti rajongását, elkötelezettségét. Ha Londont az ő szemszögéből is fel szeretnéd egyszer fedezni, akkor kezdheted mondjuk a Charles Dickens Museummal, melyet az író egykori otthonából alakítottak ki. Itt temérdek mennyiségű relikvia fog eléd tárulni jegyzetek, kéziratok, ritka példányok és személyes tárgyak formájában. Dickens itt fejezte be a The Pickwick Papers, az Oliver Twist vagy a Nicholas Nickleby örökérvényű klasszikusait. Ezután a Marshalsea börtön felé is veheted az irányt, ahol az író apját bebörtönözték, amikor Dickens még csak kisfiú volt. A Westminstert se hagyd ki – mondjuk első utazóként nyilván alapból sem tennéd -, hiszen potom 14 műve kapcsolódik a palotához. Később tehetsz egy kitérőt a Covent Gardenben, Dickens Londonjának legismertebb zöldségpiacán. Ott van még látogatni valónak a The Old Curiosity Shop, egy 16. századi üzlet (melynek neve ismerős lehet Dickens azonos című művéből) vagy a The George Inn, ahol sokszor megfordult az író.

“One always begins to forgive a place as soon as it’s left behind.” —Charles Dickens, Little Dorrit

Fotó: commons.wikimedia.org

Szöveg: Zahorján Ivett, kiemelt kép: Jim Patterson Photography

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.