Freelancer lennél? 5 előny és 5 hátrány a szabadúszás kapcsán

Mostanában sokaktól hallom, hogy izgatja őket a szabadúszás gondolata – érzik, hogy lassan kiégnek jelenlegi munkahelyükön, szeretnének szabadon gazdálkodni az idejükkel és olyan projekteken dolgozni, amilyenen csak akarnak. A szabadúszók élete azonban nem csak játék és mese! Saját tapasztalatok alapján összeszedtem néhány előnyt és hátrányt e vágyott karrierépítési úttal kapcsolatban.

Előnyök:

1. Flexibilis munkaórák: Ha csak nem ülsz nyakig a munkában, nem ittad át az egész estét és nem csörög rád az ügyfél hajnal 6-kor, akkor akkor kelsz, amikor szeretnél és akkor kezdesz, amikor jól esik. Hogy mikor fejeződik be a munka, az sok mindentől függ: ha meeting nap van, akkor én például egész nap rohangálok, estére már ügyfélmeetinget és fontos megbeszéléseket nem teszek be, de kollegális talik, szakmai partnerekkel vagy a Rebellive kollektívával való egyeztetések beeshetnek. Ha home office van, akkor határ a csillagos ég, van, hogy este 11-kor még pörgök valamin, extrém esetben a hajnalozás is megesik. A lényeg ebben az esetben az, hogy nagyon menőn hangzik, hogy nem ugrál a fejed felett egy idegesítő főnök egy 8 órás műszakban és magadnak osztod be az időd, de az időmenedzsment nem mindig könnyű feladat, hiszen strukturálnod kell a napod és ha valamivel megcsúszol, akkor azt minél előbb pótolni kell, hogy ne tornyosuljanak fel a dolgok, különben borul minden.

2. Te választod ki az ügyfeleid és a partnereid. Tehát azokat, akiknek dolgozol és azokat, akikkel dolgozol. Ami valljuk be, elég nagy előny, bár nem mindenkinek adatik meg a kezdetekkor, de amint beindul a szekér, sokkal szabadabb lesz a döntés. Ha eljutottál odáig, hogy kialakítottad saját vállalkozói elveidet és elég tőkeerős vagy, simán offolhatod azokat az ügyfeleket, akiknek nem tetszik a személyisége vagy akik nem szeretnek fizetni. És ne feledd, a pénz és a hírnév nem minden, a lelki egészségedet is muszáj óvnod, ha nem egy évre tervezel ezzel a felállással.

3. Ott dolgozol, ahol akarsz. Nemcsak azt döntheted el szépen és okosan, hogy mikor és kinek, de azt is, hogy hol dolgozol. Tavasszal és nyáron, ha mondjuk jól bírja a géped és nem naphosszas melóról van szó, jóhipszter módjára kiülhetsz a Pontoonhoz, aztán beülhetsz kedvenc helyedre, kedvenc kávézódba, de tolhatod otthon pizsiben is. Szervezhetsz brainstromingokat bárhol a barátaiddal és szakmai partnereiddel, rugalmas és mozgékony tudsz maradni. Ha a munkádat neten tudod végezni, akkor a világ bármelyik pontján nyomhatod, bár az időeltolódásra nem árt figyelni. Szóval a lényeg itt is az, hogy voltaképpen szabad vagy, mint a madár.

4. Te vagy a főnök. Hát idióta főnökökből nekem is kijutott, mondjuk nem volt még olyan sok munkahelyem, régebben is inkább bedolgozós munkáim voltak. Szóval ha a főnök pszájkó, annál nincs rosszabb, ja de, ha nem hallgat az észérvekre és rendre széllel szembe hugyozik úgy, hogy utána nyilván ti nyaljátok be a kudarcot. Ha szabadúszó vagy, senki sem menedzsel vagy mikromenedzsel, te hozod a döntéseket, amiért neked kell vállalni a felelősséget. Ez sem mindig sétagalopp, de ha megismerted magad vezetőként és mondjuk megvan hozzá a skilled, általában látni fogod a helyes lépéseket.

5. Jóformán az összes pénz a tiéd. Te határozod meg, hogy miért mennyit kérsz, amivel utána te gazdálkodsz és annak és úgy adsz belőle, akinek akarsz. Arra viszont készülj fel, hogy amennyiben projektmelókban utazol inkább, előfordulhatnak olyan hónapok, amikor nem áll annyi a házhoz, amennyinek kéne vagy amennyire számítottál. Ezért érdemes állandó ügyfelek után kutatni vagy azokban a hónapokban sem elszállni és takarékoskodni, mikor megszalad a szekér.

Hátrányok:

1.Előfordulhat, hogy nem fizetnek ki. Léteznek már olyan módszerek, amikkel ezeket az ügyfeleket jól ki lehet szűrni, de a legjobbakkal is megesik, hogy egyszerűen nem fizetik ki őket. Érdemes már a munka/projekt elkezdése előtt mindent lepapírozni, minden összeget és fizetési határidőt elfogadtatni, majd előleget kérni vagy akár munkafázisonként számlázni. Ha megtörtént a baj, először jó, ha tisztelettel felszólítod az illetőt, ha ez sem segít, az internet világában számos lehetőséged van arra, hogy szétszórd az igét a problémáról, ennek megpedzegetése általában be szokott válni, hiszen a reputációja mindenkinek fontos. Ha jogi útra tereled, az sok időt és energiát emészt fel, bár van, hogy csak ez az út marad, de előtte érdemes valamilyen frappáns módszert kell kieszelni a gyors megoldás érdekében.

2. Nincsenek munkahelyi juttatások. No more fizetett szabi, vakációzás közbeni pénzkeresés, erzsi, kajajegy meg csocsó meg ingyen sör – meg ki tudja, mikkel csábítanak még az ügynökségek. Nincsenek munkahelyi barátságok, közös nevetgélések az ismeretlen ismerős kollégákkal, nincs főnök kibeszélés meg ügyféloltás. Nem lesz egyetlen fix pont az életedben, amit munkahelynek hívhatsz, ami meghatározza a napi rutinod, ahová be kell járnod mindennap. Nekem mondjuk mindez abszolút elengedhető volt, de nem vagyunk egyformák.

3. K_rva sokat kell dolgoznod. Ami nyilván egy idő után nagyon meg fogja érni, ha jól csinálod, de magadat kell eladnod, magadat kell menedzselned, magadnak kell ügyfeleket halászni. Aztán ha ezzel megvagy és stabilizálódtál, bele kell magad vetni a tényleges munkába. Ha jó fizetést és sikeres projekteket szeretnél, azért bizony sokat kell dolgoznod. Tényleg sokat.

4. Különbséget kell tenned a munkaidő és a magadra szánt idő között. Nekem sokszor ez a legnehezebb, hiszen jelenleg szinte minden időmet elveszi a munka, de hiszem, hogy van/lesz értelme annak, hogy ezt a néhány hónapot, évet megnyomom. Ugyanakkor sokszor előfordul, hogy azt veszem észre, hogy megint eltelt úgy egy hét, hogy magamra alig jutott időm. Szóval muszáj találnod olyan napokat vagy órákat, amikor csak azzal foglalkozol, hogy jól érezd magad a bőrödben kívül és belül is.

5. A bevétel és a befektetett energia esete. Bizonyos esetekben előfordul, hogy azért a munkáért, amit elvégeztél nem kapsz annyit, amennyit szerinted megérdemelnél. Vagy azért, mert benézted a dolgokat az árazásnál (kezdők ebbe rendszerint belefutnak), vagy azért, mert hiába vagy eszelősen jó valamiben, nem tudsz annyit elkérni, mint egy ügynökség. Ez egyes esetekben előny is lehet, hiszen alájuk tudsz menni, de készülj fel, hogy a bevétel és a befektetett energia nem mindig lesz konzisztens, és ezzel kapcsolatban is érhetnek majd meglepetések.

Szöveg: Zahorján Ivett

 

 

Hozzászólás