Wes Anderson ismét rendez: ezúttal művészeti kiállítást

Wes Anderson filmjeinek tudatosan felépített mágikus hangulatvilága összetéveszthetetlen, pasztell szimmetriájuk köré egész kultusz épült már. A markáns vizuális szimbólumrendszerrel dolgozó rendező idén ősszel egy új területen fogja megvillantani virtuóz látásmódját, ugyanis Juman Malouf íróval karöltve fog kurátorként közreműködni egy kiállítás megszervezésében. A tárlatot Bécsben lehet majd megtekinteni 2018. szeptember 11-től 2019. január 20-ig.

Március végén mutatják be Wes Anderson legújabb alkotását, a stop-motion animáció Isle of Dogs-t, mely a 2014-es Grand Hotel Budapest óta a rendező első filmje lesz, de ez nem azt jelenti, hogy Anderson leállna. Idén kurátorként fog debütálni, ebben pedig Juman Malouf író, illusztrátor, jelmeztervező lesz a partnere, aki a Vogue szerint a Guccit vezető Alessandro Michele múzsája is lehet a „viktoriánus hölgy” stílusa miatt.

Díszletek helyett ezúttal történelmi relikviákkal, múzeumi darabokkal fog dolgozni Anderson. A kiállítás a Kunsthistoriche múzeumban lesz megrendezve Bécsben, amely hangszerek, fegyverek és páncélok, valamint a görög-római régiségek széles tárházának ad otthont. Anderson és Malouf ezekből, illetve a közeli Wagenburg múzeumból áttolt császári kocsikból és szánokból fogja összeállítani a kiállítást. Kíváncsian várjuk, miként fogja a rendező miként fog szimmetrikus pasztellbirodalmat létrehozni ezekből a kellékekből.

A tárlatot 2018. szeptember 11. és 2019. január 20. között lehet majd megtekinteni, ezután átköltöztetik Velencébe, hogy az ottani Fondazione Pradaban állítsák ki. Andersontól a divat sem áll távol, és jó kapcsolatot ápol a Pradaval, több reklám- és rövidfilmet is rendezett nekik, és a milánói Fondazione-ban található Bar Luce is a rendező filmekből a valóságra adaptált belsőépítészi munkája nyomán nyerte el jellegzetes rózsaszín enteriőrjét.

Szöveg: Szász Nóra

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.