Utazás Ignasi Monreal koponyája körül: az internet korának posztimpresszionizmusa

Iphone-nal pihenő sellők, Gucciban pompázó alakok a Gyönyörök kertjében és repülőkre vadászó égi istennők – néhány részlet, melyet az Utopian Fantasy digitális festményeiben fedezhetünk fel. Alessandro Michele már számtalanszor bebizonyította, hogy határtalan képzelőerővel áldotta meg a sors keze. A Gucci kreatív igazgatója mellett az utóbbi időben Ignasi Monreal, egy spanyol illusztrátor nyomul, akinek útja a számítógépes játékoktól világától indult, majd egészen az olasz divatház ajtajáig vezetett. Legutóbbi közös munkájukat a 2018 tavasz-nyár kampányok egyik legimpozánsabb darabjaként könyvelhetjük el, de nézzünk kicsit utána, hogyan kereszteződtek a zsenik útjai!

A történet Monreal gyerekkorában kezdődik, amikor a videójátékokért rajongó geek kissrác igencsak kilógott társai közül, hiszen a Dungeons & Dragons és a képregények mellett egy másik nagy szenvedélye is akadt, a divat.

A spanyol illusztrátor számtalan hagyományos művészeti oktatásban részt vett, ám 14 évesen megismerte a Photoshop világát és azonnal a rabjává vált. Saját képregényeket kezdett készíteni, ehhez pedig minden karakterét a rá jellemző ruhákba kellett bújtatnia. Tanulmányait meglepő módon marketing és kommunikáció szakon folytatta, hogy megtanulja, hogyan lehet gondolatait a lehető legpontosabban vizuálisan életre kelteni. Ezalatt Youtube videók segítségével sajátította el az InDesign és egyéb szoftverek használatát, majd munkái az Instagramon landoltak.

Itt talált rá a Swarovski egyik embere, ahol rögtön egy álláslehetőséget is ajánlottak neki, így Monreal 22 évesen Londonba költözött. „Kilenctől este hétig dolgoztam, majd hazamentem és a saját szarságaimmal foglalkoztam hajnali háromig”. Néhány nagyobb projektnek köszönhetően eljött az az idő, mikor minden idejét saját munkájának szentelhette: Coco Capitán, Dior, Jonathan Anderson és FKA Twigs is meglátta a benne rejlő tehetséget.

Ismét visszatérünk az Instagramhoz, ami újra bebizonyítja, hogy az önjelölt modellek és fitness ladyk között valóban találkozhatunk minőségi tartalmakkal is a social media oldalakon. Monreal 2015-ben már igazán figyelemre méltó portfólióval rendelkezett, melyre Alessandro Michele is felkapta a fejét. A #GucciGram projekttel elindult a lenyűgöző kollaborációk sorozata, Monreal először a “Guccify yourself”-ige hirdetésében segédkezett, majd Milánó és New York néhány házfala kapott egy-egy menő makeovert.

A közös munka itt még mindig nem ért véget, az ünnepi kampánynál a művész már akkora bizalmat élvezett, hogy semmilyen instrukciót nem adtak neki, teljes alkotói szabadságot kapott. Az inspirációt a hétköznapi életből merítette, így egy TV sorozatnak köszönhetően egy modern Icarus is megelevenedik a képeken, illetve a trójai falóval és egy unikornissal is találkozhatunk a Gucci székház parkolójában. A szűkös határidő miatt Monreal éjjel-nappal a tabletjén lógott és rekord idő alatt fejezte be a 170 darab képet, melyből végül 74 darab került felhasználásra.

 

A tavasz-nyári kampány megálmodásánal több követelménynek kellett megfelelnie, de még mindig nagy teret kapott saját képzelőereje. A szigorúbb elvárások csak a kollekció pontos megjelenésére vonatkoztak, ezért a ruhákat modelleken fotózták be mielőtt Monreal nekilátott volna a digitális munkálatoknak, azaz egy egész misztikus világ megalkotásának.

A kampánnyal Monreal célja az illusztráció népszerűsítése volt, hiszen pontosan így indult a művészet és a divat együttes hatása a posztimpresszionisták idejében. A végeredményt pedig mindenki ismeri: Ophelia, A gyönyörök kertje, az Arnolfini házaspár Gucci-átirata számos eredeti kép társaságában… Csak csodálni lehet, illetve reménykedni, hogy nem ez volt Michele és Monreal utolsó projektje, és a jövőben is elkápráztatnak még minket irigylésre méltó tehetségük közös agyszüleményeivel.

 

Szerző: Tamás Cintia

Hozzászólás