Kézi beporzók Kínában

Mindig is előszeretettel foglalkoztunk azokkal a kezdeményezésekkel, melyek különleges életutakat és/vagy izgalmas művészeti törekvéseket reprezentálnak. Valahol a kettő közt helyezkedik el Fercsik Mariann fotóművész és a Zhao Zhou teaműhely közös kiállítása, melyet ezúton ajánlunk figyelmetekbe.

Az említett tárlatot Körtefák és emberek – Kézi beporzók Kínában címmel hívják életre, a hamarosan megtekinthető fotóanyagot pedig Fercsik Mariann készítette Kínában. A fotóművész Angliában él és alkot. 2014-ben négy hetet töltött Kínában, ahol a kézi beporzók életét dokumentálta fényképezőgépével. 6×6-os filmre dolgozott Hasselblad 500 c/m gépével, amihez 80 mm-es Zeiss lencsét használt. Mariannak mindössze 12 képkocka áll rendelkezésére a 6×6-os tekercsen.

De kik is azok a kézi beporzók és mi a feladatuk? Jiuxiang, a Szecsuan délkeleti részén fekvő város a régió fontos körtetermelője. Minden év márciusának elején, amikor a fák rügyezni kezdenek, a gazdák kimennek a gyümölcsöseikbe és – mivel a méhek már jóideje eltűntek a vidékről – megkezdik a kézi beporzást, egy egyszerű, bambuszrúdból és csirketollból álló eszközzel.

„A méhek eltűnése fontos kérdés mindazoknak, akik környezetbarát módon szeretnének élni és tudatosan törődnek bolygónkkal. Ez a történet személyesen is fontos volt számomra, nem csak fotósként, hanem olyan emberként is, aki törődik a környezettel, amennyire csak lehetséges.” – mesélte Fercsik Mariann a projekt kapcsán. Jósa Viktor, a CliMates munkatársa pedig hozzátette, „a beporzást végző rovarok pusztulása több mint húsz éve drasztikus méreteket ölt világszerte, ami főként a mezőgazdasági rovarirtó szerek széleskörű elterjedésének köszönhető. A probléma főként a méhpopulációkat érinti, mert a mérgek a méhek navigációs képességét befolyásolják.”

Mariann következő útjára 2018 áprilisában indul, úticélja Ladak lesz. Addig is, érdemes megtekinteni a fotóművész aktuális kiállítását, melynek megnyitójára február 19-én hétfőn, 19 órakor kerül sor a Zhao Zhou teaműhelyben (1013 Budapest, Lánchíd u. 5.). Gyertek!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.