Magyar divattervezők is bemutatkozhattak a Copenhagen Fashion Weeken!

Nem rég ért véget a Koppenhágai Divathét, ahol ezúttal feltörekvő magyar divattervezők is lehetőséget kaptak a bemutatkozásra. A frissen végzett kreátorok, vagyis Mosolygó Anna és Szekernyés Brigitta, akik a dániai Copenhagen School of Design and Business hallgatói, egy egyedülálló lehetőséget kaptak arra, hogy részt vegyenek a Designers’ Nest nevű rendezvényen diplomakollekciójukkal.

De mi is ez a Designers’ Nest és miért is olyan nagy dolog, hogy a két magyar lány is szerepet kapott benne? Az eseményt évente kétszer rendezik meg a Copenhagen Fashion Weekn Mária dán királyi hercegnő támogatása révén. A díjátadót először 2005-ben hívták életre azzal a céllal, hogy elősegítsék a tehetséges, végzett divattervezők jövőbeli előremenetelét. A showra a skandináv régió 10 legnevesebb design iskolájából érkeznek versenyzők, mindenhonnan 3-3, akiket az adott iskola tanárai választanak ki diplomamunkájuk alapján. A magyar lányok iskolájából is 3 pályázó kapott lehetőséget, s ezalkalommal 2-en magyarok voltak a kiválasztottak közt. A shown egy nemzetközi zsűri előtt szerepeltek Anna és Brigi kreációi; a zsűri többek közt olyan szakemberekből állt, mint Glenn Martens (kreatív igazgató az Y Projects-től), Sara Maino (senior szerkesztő a Vogue Italia-nál, valamint alapító tag a Vogue Talents-nél), Lars Byrresen Petersen (digitalis szerkesztő a Visionarie magazinnál), valamint Marisole Pastori (senior szaktanácsadó és vezető az Eyes On Talents-nél).

Most pedig jöjjön néhány szó a lányok kollekciójáról! Anna leginkább a környezettudatosságot és a fair trade szempontokat vette figyelembe kollekciójának megalkotásakor. Kétféle módszerrel dolgozott: egy hagyományos és egy 0%-os minta szerint. A két eljárási mód közti különbség szemmel látható volt: a hagyományos metódus 15% hulladékot is hagyhat maga után, a 0%-os szabásminta pedig mindössze 0,5% hulladékot termelt. A környezettudatos megoldás ennél még tovább ment: csaknem 20%-kal kevesebb anyagra volt szükség. Plusz pozitívum, hogy Anna kollekciója teljes mértékben újrahasznosítható. Ami a vizualitást illeti, a tervező az építészetből merített, a geometrikus, éles formák érdekelték. Minimalista, ready-to-wear darabokat tervezett és a manipulációval, szokatlan anyagok használatával is kíván kísérletezni a jövőben.

 

Brigitta célja a tervezésnél az volt, hogy mindennapi ruhadarabokat tegyen különlegesebbé és exkluzívabbá az anyaghasználat és a kézzel készült részletek segítségével. A tervező a slow fashion irányelveit vette alapul; ahogy ő mondja, a ruhák befejezetlensége, tökéletlensége inkább hozzáad a vizuális élményhez, mintsem elvesz abból. A kreációk és azok kidolgozása egyfajta kommentként szolgálnak a mai vásárlási szokásokra, melyek tükrében állandóan a hibátlanságra törekszünk, lehetővé téve a „throwaway culture” kialakulását. Vagyis ahol minden könnyen és gyorsan elérhető, megfizethető és tökéletes, ott hamarabb és gyorsabban válunk meg ruháinktól annak érdekében, hogy újakat szerezzünk be, sokszor azok származási helyét, készítőjét és készítéseinek körülményeit figyelmen kívül hagyva, hozzájárulva így a divatipar rendkívüli környezetszennyező tulajdonságához… A kollekció az érzelmi fenntarthatósággal összefüggésben készült, melyet a 90-es évek utcai divatja és éjszakai élete inspirált. Brigi a kor sportos és maszkulin szabásvonalait kombinálta olyan tipikusan feminin jegyekkel, mint a gyöngyök, a pasztell színek és az átlátszó anyagok.

 

Gratulálunk a lányoknak és további sikereket kívánunk nekik!

  

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.