Design és társadalmi felelősségvállalás: a Misija tervezőjével beszélgettünk

Farkas-Pap Éva a Misija Design márkanév alatt készít kerámiaszobrokat és ajándéktárgyakat, melyek játékos formájuk mellett komoly társadalmi üzenetet is hordoznak. A bájos aprócska „zsebszobrokat” egy megváltozott munkaképességű dolgozókat foglalkoztató cég, az Összefogás az Egyenlő Esélyekért Nonprofit Közhasznú Kft. készíti. Farkas-Pap Évával beszélgettünk, akivel a Fenntartható design kiállításunk kapcsán találkoztunk.

A Misija és az Összefogás Kft. együttműködése egy hazánkban úttörőnek számító kezdeményezésnek köszönhető. 2014 nyarán a Salva Vita Alapítvány és a Magnet Bank művészeket és megváltozott munkaképességűek foglalkoztatását segítő nonprofit szervezeteket hívott össze az első Design Randira. Kezdeményezésük célja az volt, hogy a művészek korszerű tárgyakat tervezzenek a műhelyek számára és ideális esetben hosszútávon is együtt dolgozzanak…

Milyen szempontok lebegnek előtted egy-egy tárgy tervezésekor?

Nagyon kritikus vagyok magammal, ez mondjuk nem ritka a tervezők között. Viszont mostanában azt figyeltem meg, hogy együtt tudok élni a régebbi tárgyaimmal, anélkül, hogy át akarnám faragni őket. Szobrászként végeztem, és a Misijával tanultam meg azt, hogy a régebbi munkáimban ne a hibákat lássam, hanem egy adott időszak lenyomatát. A látásmód és a stílus alakul persze, ez jó és előre visz, de megtanultam ezt katalizátorként használni és új formákat  létrehozni.

Mitől válhat egy design tárgy fenntarthatóvá és hogyan segítheti egy designer a fenntartható fejlődést?

Szerencsére többféleképpen, és ahogy látom, a szakmában meg is van ehhez a kellő rugalmasság és a szándék is egyre inkább. Számos eszközünk van, lehetnek környezetvédelmi szempontjaink, mint például újrafelhasznált anyagok alkalmazása, társadalmi problémákra adott válaszok, mint amilyen például a szegénység, hajléktalanság, ivóvízellátás elősegítése, esetleg ezek kombinációja. Rengeteg lehetőség van. A mi esetünkben ez felvállalt cél a megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatása, az, hogy hozzájáruljunk a védett munkahelyek megtartásához, de akár a megteremtéséhez is.

Legfőbb partnerünk ehhez a Segítő Vásárlás, negyedik éve dolgozunk együtt. A Misija kerámiafigurákat 2014 óta egy csömöri cég, az Összefogás az Egyenlő Eélyekért Kft. gyártja, tavaly pedig létrejött egy új együttműködés a betonfigurák öntésére a budapesti székhelyű Palota-15 Nonprofit Kft.-vel. Törekszünk arra is, hogy hazai alapanyagból, de mindenképp itthoni cégekkel dolgozzunk együtt, az alapoktól egészen a csomagolásig.

A magánéletedben, a mindennapokban milyen konkrét cselekedetekkel segíted a fenntartható világ elérését?

Vannak olyan rutin jellegű dolgaink, mint a szelektív szemétgyűjtés, vagy az, hogy lehetőség szerint helyi termékeket vásárolunk. 2017-ben remélem, ez már nem számít különösebben progresszívnek. Mindig is hajlottam az öko- és bioszemlélet irányába, kilóra meg lehet venni mindennel, ami zöld. Amióta gyerekem van, még inkább kiélhetem ezt a „szenvedélyemet”. Mosható pelenka, natúr olajak bőrápoláshoz, öröklött hordozókendő, biozöldség, minden jöhet!

Milyen kreációkkal szerepeltél a Fenntartható design – A fejlődés nyomában című kiállításon, és mi volt az újdonság, az innováció a tárgyakban?

A kiállításon a Misija bika figura szerepel. A bika egyrészt kikacsintás az ungarische gulyásromantikára, a magyaros, hortobágyi hangulatú ajándéktárgyakra, másrészt egy tipikus közhely újraértelmezése. Ismerjük ezeket a kis bájos porcelánállatkákat nagymamáink polcairól, – nálunk mondjuk bika pont nem volt, de amúgy egy fél baromfiudvar biztosan – szóval ezek a többségünknek ismerős dolgok. Ezt most egy napjainkra jellemző, minimalista formát kapott, és ettől létrejött valami új.

Hogyan tovább, milyen terveid vannak 2018-ra?

Régi tervünk, hogy a fából faragott Misija állatkák is forgalomba kerüljenek. Egyelőre én készítem őket saját kezűleg, de kevés az időm hozzá. Viszont jó hír, hogy már megtaláltuk a gyártó partnert, az eddigiekhez hasonlóan megváltozott munkaképességűek készítenék a jövőben a fa állatkákat. Visszatérve a tudatos anyaghasználatra: a műteremben sok rétegelt lemez és fadarab gyűlik össze, ezeket használnám fel a kisebb tárgyakhoz. A technikai háttéren dolgozunk még, de reméljük, a jövő évi Design Hétre már bemutatkozhatunk az új kollekcióval. A másik nagy cél a külföldi nyitás. Ez sok feladattal, fejlesztéssel jár, a gyártói bázist meg kell erősíteni és hatékonyabbá kell tenni a háttérmunkát. Az elmúlt négy évben sok mindent megoldottunk, bízom benne, hogy folytatódik ez a tendencia.

A szobrok közül néhány elérhető a Naturika Shopon is ITT. Az interjút Fazekas Fanny készítette.

Hozzászólás