Álmok a vadonból

Az urbánus környezetben élő ember szinte zsibbasztó elvágyódással gondol a kietlen pusztaságra vagy a buja vadonra; mintha folyamatosan arra vágyna, hogy újra egy legyen a természettel, miközben a fogyasztói kultúra, s benne a ruhaipar követhetetlen tempóval rohan, maga sem tudja, hová. A fashioniszta is öntudatlanul, meztelenül születik, de életének egy bizonyos szakaszától minden további történés a szabályokról, a test mennél érdekesebb, figyelemfelkeltőbb beburkolásáról szól egy olyan vizuális-szociológiai-kommunikációs hálózat segítségével, amellyel jeleket küld a külvilágnak, bekeretezi személyiségét; attitűdbéli mintázatokat láttat, felhívja a figyelmet vagy eltereli azt. Igen, közbeszól a divat.

Ahelyett, hogy kísérletet tennénk a kortárs testnarratívák összegzésére, fordítsuk figyelmünket ismét a roppant szuggesztív portfólióval bíró ukrán divatfotós páros, a Synchrodogs munkásságára, akiknek képeivel már találkozhattatok a Rebellive-en, viszont azóta több új anyaguk is napvilágot látott.

Synchrodogs: Supernatural

A Synchro-sok képei olyan magazinokban láttak eddig napvilágot, mint a Dazed, a Harper’s Bazaar, a New York Magazine, illetve olyan márkákkal dolgoztak együtt, mint az KENZO vagy az Urban Outfitters. Tania Shcheglova és Roman Noven képei a test markáns kifejezőerejére, annak a természettel való elszakíthatatlan kapcsolatára hívják fel a figyelmet vadállati nyerserővel tálalt bizarr leleplezésekkel. Igen, a képek lelepleznek: nemcsak azáltal, hogy egy más-esztétikára rávilágítva a vadon kietlenségét nagyrészt meztelen (vagy abszurd „tárgyakkal” fedett) női testekkel fényképezik össze, de azáltal is, hogy groteszk álomrekonstrukciókkal megnyitják az utat a kopár fennsíkok, buja ligetek, összehajló rengetegek érintetlen régióiba, amelynek szabadságillata, egyszerűsége, biztonsága olyan hívogatóan kacsint ránk.

Kiindulópontjukat taglalva a fotósok elmondták, a kelet-európai régió országai különlegesen érdekesek divatszempontból, hiszen kevés a pénz az iparágban, az emberek azonban szeretnének stílusosan megjelenni, élni és e két tény igen különös látványvilágokat teremt. Mivel a divat izgalmas elegyekből, innen-onnan hozott inspirációkból táplálkozik ebben a térségben, több hely jut az outsider koncepcióknak, a sajátos önkifejezéseknek. Túllépve tehát a kozmopolita egyenízlés kiszolgálásán, a szexuálisan túlfűtött nude fotók végletekig nyújtott figyelemterrorján és a glitterben úszó glamúresztétikán, a duó a Kárpátoktól keletre létező, lassú folyású divatszcéna hullámaiba igyekszik sajátos kreativitásával örvényt kavarni.

Synchrodogs: Reverie Sleep

A Synchrodogs mindent elkövet annak érdekében, hogy kilépjen a megszokott, az elvárt keretek közül. A naturalista kompozíciók mellett szereti játékba hozni az avantgárd kifejeződéseit, a színesparádés, olykor giccsbe hajló, a magasztossal vitatkozó, szarkasztikus stílusszintéziseket, amelyek révén leválik az ember felszínes, mesterkélt álarca, hogy egy új kerülhessen a helyére. Tania és Roman tehát valahol természetesség és természetellenesség fura szinkronjában alkot, fényképészetük elfed, megbélyegez és leleplez, feltár egyszerre.

Most pedig jöjjenek a kedvenceink a fotós páros közelmúltbéli alkotásaiból!

Reverie Sleep:

Supernatural:

Lady Gaga:

Szöveg: Zahorján Ivett, forrás: http://www.synchrodogs.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.