Európai divatkiállítások, melyeket neked is látnod kell!

A divatkiállítások egy izgalmas közeget teremtenek arra, hogy megtapasztalhassuk a divattörténet ikonikus alakjainak munkásságát, betekintést nyerhessünk formabontó munkamódszerük alappilléreibe és testközelbe kerülhessünk kreatív elméjük, fantáziadús gondolataik inspiráló manifesztációival. A 2018-as év vezető divatkiállításai nagyrészt Európa nagyvárosaiban szerveződnek, ami azért is nagyon jó, mert fapaddal is kiugorhatunk befogadni az adott tárlatot, és akár egy pár napos tripbe is csomagolhatjuk a programot, ha már épp Londonban, Berlinben vagy Antwerpenben járunk. Mutatjuk tehát az idei év legmenőbb divatkiállításait!

Olivier Theyskens – She Walks in Beauty

Itt: Mode Museum, Antwerpen, ekkor: 2017. október 10. – 2018. április 15.

Az egyik legérdekesebb belga tervező, Olivier Theyskens kiállítását Antwerpenben, a MoMu-ban láthatjátok április közepéig. A tárlat a She Walks in Beauty címet viseli és célja, hogy a látogatót végigvezesse a tervező fejlődésének elmúlt húsz évén. Középpontban sokoldalú munkássága és alkotásainak érzelmi vonatkozásaira fókuszáló, couture szellemmel átitatott sziluettjeinek a sokasága áll, de bemutatkoznak korábbi tervezései is, amelyek a némiképp sötét és romantikus oldalát teszik láthatóvá. Mindezeken kívül saját márkája elindításának és újraindításának körülményeibe is betekintést nyerhetünk, de egyéb relikviák (fotók, filmek, rajzok és irodalmi munkák) is szegélyezik ezt a megkapó kiállítást.

Fotó: vogue.co.uk

Gianni Versace – Retrospective

Itt: Kronprinzenpalais, Berlin, ekkor: 2018. január 30. – 2018. április 14.

1978-ban mutatta be Gianni Versace legelső showját a németországi Lippstadt városában, aztán 1994-ben Berlinben rendezték meg az első kiállítását, három évvel tragikus halála előtt. Most két évtizeddel a meggyilkolása után, a német főváros összegyűjtötte emlékeit a tervező életéről és munkásságáról. A retrospektív tárlat az eddig legnagyobb és legösszeszedettebb gyűjtemény Gianni Versace életművéről; tartalmaz privát gyűjtők kollekcióiból származó darabokat fanoktól és rokonoktól is, többek közt számos emlékezetes kreációt, melyet Madonna, Elton John, Prince vagy éppen Naomi Campbell és Claudia Shiffer viselt.

Fotó: dw.com

Royal Women

Itt: The Fashion Museum, Bath, ekkor: 2018. február 3. – 2018. április 28.

A nők egymást követő nemzedékei által a királyi családban viselt ruhadarabok egy új, a Fashion Museum of Bath által megnyitott kiállítás anyagában kaptak új életet. A Royal Women egy családfa módjára rendeződik, olyan  megkerülhetetlen alakok viseleteit bemutatva, mint Alexandra királynő, Mária királynő, Erzsébet királynő, az anyakirálynő vagy Margaret hercegnő. A tárlat célja, hogy feltárja a királyi család feleségeinek, lányainak, nővéreinek és anyáinak szabászati preferenciát, megvizsgálva az uralkodónők személyes stílusát, valamint azt is, hogy a monarchiában betöltött szerepük hogyan befolyásolta öltözékeik alakulását.

Fotó: pret-a-reporter.co.uk

Martin Margiela – Retrospective

Itt: Palais Galliera, Párizs, ekkor: 2018. március 3. – 2018. július 15.

A Martin Margielának szentelt első párizsi retrospektív kiállítás 1989-től egészen 2009-ig mutatja be a tervező pályafutását, kezdve a designer debütáló tavaszi-nyári kollekciójával, egészen a 2009-es tavaszi-nyári kollekciójáig, kiemelve a designhoz fűződő erősen koncepcionális megközelítését és dekonstruktivista alkotásait. Az Alexandre Samson által szerkesztett retrospektív gyűjtemény magába foglalja az Oversize Collection, a Barbie Collection, az Artisanal Collection és a Replica sorozatok anyagait is. A tárlat a márka szignifikáns elemeit kívánja highlightolni, miközben a nagyhatású designer legformabontóbb műveit archiválja.

Fotó: thevanderlust.com

Fashioned from Nature

Itt: The Victoria & Albert, London, ekkor: 2018. április 21. – 2019. január 27.

A V&A Múzeum ad helyet az első olyan kiállításnak, mely a divat és természet összetett kapcsolatának alakulását mutatja be az 1600-as évektől napjainkig. A Fashioned from Nature címet viselő egyedülálló gyűjtemény természettörténeti és divattörténeti párhuzamokat láttat, miközben bemutatja az innovatív textíliákat és a haldokló eljárásokat, valamint gondolkodásra ösztönöz: álljunk meg egy percre és vessünk számot azzal, hol és milyen körülmények közt készülnek a ruháink. A Fashioned from Nature feltérképezi, hogy a nyersanyagok iránti folyamatos igények hogyan károsítják a környezetet, miközben különböző kampányokat és tiltakozó csoportokat, továbbá a fenntartható fejlődés jegyében alkotó divattervezőket is megismertet.

Fotó: greenpeace.org

Azzedine Alaïa – The Couturier

Itt: The Design Museum, London, ekkor: 2018. május 10.  – 2018. október 7.

A londoni The Design Múzeum egy olyan kiállítás megnyitását tervezi, amely a legendás divattervező, Azzedine Alaïa életművét tárja fel. A tervező ugyan tavaly novemberben meghalt, a kiállítás még jóval ezt megelőzően indult útjára, szorosan együttműködve Alaïa-val.

A kiállítást maga Alaïa tervezte; szerette volna megosztani a nagyközönséggel karrierjének kulcsmomentumait, divat iránti szenvedélyét és folyton megújuló kreatív energiáját. Ő az úgynevezett kései tervező, aki leginkább szabászati, illesztési és innovatív formamegoldásairól, az anyagok iránti vonzalmáról volt nevezetes, valamint arról, hogy a ruháit az emberi testen közvetlenül hozta létre drapériák tekerésével és egyéb szobrászati technikákkal. Egy igazi perfekcionista volt, aki mindig magának készítette a nyomatait és aki egyetlen ruhadarabon akár évekig is dolgozott. A kiállítás több mint 60 darabot prezentál majd Alaïa elmúlt 35 évének munkájából – a darabokat pedig maga a tervező és Mark Wilson, a Groninger Museum főigazgatója választották ki.

Fotó: vfashionworld.com

Orla Kiely – A life in Pattern

Itt: The Fashion and Textile Museum, London, ekkor: 2018. május 25. – 2018. szeptember 23.

Orla Kielynek a londoni The Fashion and Textile Museumban nyílik retrospektív kiállítása májusban. A gyűjtemény elsősorban a stilizált printjeire összpontosít majd, és több mint 150 egyedülálló mintával és tárggyal, valamint fotográfusokkal, filmrendezőkkel és építészekkel való együttműködések manifesztumaival csábít minket Londonba. A mindennapi életünkben szerepet játszó díszítés és a színek szerepére adott sajátos válaszok is kifürkészhetőek lesznek majd A life in Pattern sorai közt járva – az eredeti papírvázlatok mellett Kiely korábbi táskáinak prototípusait majd a kiállítás, mely tehát a brand archívumaihoz való egyedülálló hozzáféréssel kiváltságos betekintést nyújt a tervező világába.

Fotó: leblow.co.uk

Frida Kahlo’s Wardrobe

Itt: Victoria & Albert Museum, London, ekkor: 2018. június 16. – 2018. november 4.

A Victoria and Albert Museum kiemelt kiállítását Frida Kahlo gardróbjának szenteli 2018 nyarától. A tárlat a 20. század legjelentősebb mexikói művésznőjének vibráló stílusát, izgalmas eklektikus ízlését mutatja majd be a nagyközönségnek. A kiállításon bemutatásra kerülő öltözékek, ékszerek, személyes tárgyak, fotók és levelek eddig még soha nem kerültek Mexikó határán kívülre, de júniustól a V&A termeiben az európai közönség előtt is kinyílik Kahlo misztikus szelencéje. A tárlat azért is ígérkezik nagyszerűnek, mert Kahlo stílusfejlődésén keresztül a kor mexikói viseletkultúrájába is betekintést enged, miközben annak nyugati hatásokkal való mixtúráját hozza el és Kahlo viszontagságokkal teli életének szeleteit is láttatja.

Fotó: guestofaguest.com

Haute Dentelle – Designer Lace

Itt: Museum of Fashion and Lace, Calais, ekkor: 2018. június 9. – 2019. január 6.

A Calais-ban található Museum of Fashion and Lace nyitja meg a kézzel készített és a gépi csipkének szentelt kiállítást Haute Dentelle címmel, mely egyedülálló képet ad a csipkék kortárs felhasználásának sokrétű módjairól. A Sylvie Marot rendezte tárlat izgalmas párbeszédet kínál a csipkegyártók és a divatcégek között, kiemelve a kreatívok közötti cseremegoldásokat is. Először a kézzel készített csipkéből inspirációra lelt, később „felszabadult” mechanikai csipkekeverék az elmúlt 200 év innovációjával párosította a hagyományokat. A kiállításon 60 kulcsdarab található tizenhárom divatháztól, olyanoktól, mint a Chanel, a Christian Dior vagy Iris van Herpen.

Fotó: ashadedviewonfashion.com

Szerző: Jakab Tímea Diána

Hozzászólás