13 tény azoknak, akik úgy döntenek, kreatív nővel randiznak

Először is, szögezzük le gyorsan, hogy nem magamból indulok ki. Mármint kicsit de, vagyis kicsit a magam példáiból. Szóval tételezzük fel, hogy randiztam már olyan emberrel, aki nem ebben az úgynevezett művészi/kreatív/underground/alternatív stb. kórságban (sic!) szenved, nem bölcsész, nem újságíró, nem designer és még csak nem is hasonló közegben nyomul, mondjuk multinál vagy egy normális (sic!) cégnél tevékenykedik és fogalma sincs, hogy lehet úgy élni, ahogy én és eleve azzal boldogulni, amit én munka címén művelek. Ha szerencséd van, éltél is ilyen figurával. (És igen, lehet valaki multinál is kreatív és jó értelemben őrült, itt végülis afféle általánosnak mondható attitűdbéli mintázatokról beszélek, amik hozzátapadtak az idők során bizonyos életformákhoz, csoportokhoz, munkatípusokhoz.)

Nos, nem tudom, kinek hogy vált be, nekem az örökérvényű „ellentétek vonzzák egymást”-féle alapvetés eleddig nemigen hozta a hozzá fűzött reményeket, jelesül a vonzalmat. Mármint azt talán igen, amolyan fellángolás jelleggel, aztán meg mindenki ment, amerre látott. Én azt gondoltam, hogy ez egy sablonos díszfasz, ő meg azt, hogy elmebeteg vagyok és egy olyan szürreális, talmi álomvilágban tengődöm, ami idejekorán össze fog omlani, aztán oda lesz a fenenagy szabadság. Talán mindkettőnknek igaza volt, talán egyszerűen csak nem illettünk össze, talán mindkettőnk másra vágyott és ez szerencsére időben ki is derült.

Na de! Mi van akkor, ha az ember így a 30 felé közeledvén úgy dönt, ideje volna megállapodni, vagy legalábbis elkezdeni kompromisszumkészebb módon viselkedni egy kapcsolatban? Nem vagyunk egyformák, kellenek a kölcsönös engedmények, de érdemes fenntartásokkal kezelni a dolgokat és felkészülni – aztán úgyis mindegy lesz, a szerelem (vagy annak hiánya) ugyanis elég nagy befolyásoló tényező. Most azokhoz a csajokhoz és pasikhoz szólok, akik úgy döntenek, kreatív nőkkel kívánnak randizni és úgy érzik, komolyabbra is fordulhat a dolog. Hogy mi minden jött le saját példáim alapján magamról és sorstársaimról? Ilyesmik.

A kreatív nők érzik és értik a káoszt. Látszólag rendezetlen íróasztal, mosatlan edények, ruhák mindenhol, egyszerre többféle projekt egyidejű menedzselése, whatsappok és e-mailek közt matatás egész nap. A kreatívok rendszert látnak a káoszban és nem aggódják túl azt, hogy épp nincs minden tűpontosan elrendezve a lakásban. Nem igénytelenek, egyszerűen úgy gondolják, van, ami várhat és van, ami nem. (Aztán egyébként levezetésként nagy elánnal fognak bele a takarításba, ha addig meg nem unja valaki és össze nem pakol.)

Sokat nevetnek. Ha fura, ha nem, elégedettek és általában vidámak. Olyan személyiségek, akik a legfurább szituból is tudnak humort előcsalogatni, aztán valahogy csak-csak megoldják az adott problémát.

Kíváncsiak és vakmerőek. Bele mernek fogni olyan dolgokba, amik elsőre nettó hazárdjátéknak tűnnek és épeszű ember kétszer meggondolná, hogy egyáltalán gondol-e az adott vállalásra. Szeretnének mindig tanulni, tapasztalni és egyszerűen a bukás nem opció számukra. Ez onnan ered, hogy ha valami nem sikerül, az nem kudarc, hanem tanulólecke számukra – és kész.

A tévézés nekik nem hobbi. Filmeket, sorozatokat és akár meccseket nézni simán leülhetnek veled, de az általános TV műsorokra nem igazán kíváncsiak. Max. akkor, ha épp a tabloidokról írnak. (True story.)

Beavatnak. Szeretnek beszélni, főleg magukról, munkájukról, bár nyilván nem mindegy, hogy hogyan teszik mindezt és mennyire érzik, hogy mikor elég. Nem munkamániásak, csak szeretik, amit csinálnak.

Bírják az egyszerű, de kreatív randikat. Nem kell fancy étterem, elég egy jól eltalált bébipingvin nézegetés vagy egy séta valami szép helyen. Az sem annyira jó, ha művészfilm nézést vagy irodalmi estet tervezel úgy, hogy valójában nem is érdekelnek a látottak, hallottak – hidd el, ki fog derülni. (True story.)

Rengeteg ötletük van. Utazást terveznek, különleges közös programokat találnak ki, mindenféle javaslatokat tesznek, új projekteken rágódnak. Majdnemmindig.

Pénz? Az mi? Na jó, nyilván érdekeltek a pénzszerzésben és -gyűjtésben, de nem tekintik elsődlegesen fontosnak és eltérőek lehetnek a spóroláshoz kapcsolódó nézeteik is.

Intelligensek és érzékenyek. Az intelligencia nem összetévesztendő a tudálékos okoskodással, indokolatlan szakzsargon puffogtatással, az érzékenység pedig nem ugyanaz, mint a dráma queen jelenség. A tájékozottság, a sokrétű érdeklődési kör, az olvasottság, valamint az empatikusság és a szenzitív lelkület viszont általában adott.

Szükségük van énidőre. Amikor csak magukra fókuszálnak, feltöltődnek, újraterveznek. Nem belőled van elegük, csak magukra is szeretnének időt szakítani.

Vagy nagyon jól főznek vagy sehogy. Persze ez is sarkítás és talán általánosítás, de én sokszor találkozom a két véglettel. Én immár gyakorló fázisba léptem elő, amihez ezúton is gratulálnék magamnak.

Meghallgatják mások véleményét. És hisznek abban, hogy nem minden fekete és fehér. Általában jó vitapartnerek, nem félnek belemenni az adok-kapok érvelésekbe, de tisztában vannak vele, hogy nem csak nekik lehet igazuk.

Van stílusuk. Pontosan tudják, mi/ki és miért lett a kedvenc előadójuk, zenei stílusuk, írójuk, sorozatuk, galériájuk, magazinjuk, ételük és italuk, szórakozó helyük, el tudják magyarázni, miért szavaznak adott politikai párta stb. Ezen kívül általában elég szignifikáns öltözködési stílussal bírnak.

A lényeg tehát: a kommunikáció, a konszenzus. Én azt vallom, érdemes nyitottan és demokratikusan állni mindenhez, de mint tudjuk, a nem akarásnak szarás a vége, úgyhogy ha valami tényleg nem megy, engedjük el vagy egyszerűen bele se fogjunk.

Szöveg: Zahorján Ivett, kiemelt kép: Marcin Kempski

Hozzászólás