Gyémántok, reklámok és női függetlenség: Women of the World, Raise Your Right Hand a Molnár Ani Galériában!

Marge Monko legújabb kiállítása a szépség, a vágy, a luxus és a termékenység fogalmait és reprezentációit vizsgálja, a reklámiparból összegyűjtött képeken és szlogeneken keresztül. A kiállított videó munka, valamint a fotók és installációk azzal a céllal készültek, hogy felfedjék a kapcsolatot a publikációs gyakorlatok és szándékok, illetve a női identitás kulturális értékei között. A kiállítás címe, vagyis a Women of the World, Raise Your Right Hand eredetileg a De Beers gyémántcég kampányának szlogenje volt. A 2003-ban indított reklám olyan nőket célzott meg, akik már megengedhették maguknak, hogy saját gyémántgyűrűt vásároljanak. Miután a gyűrűt a jobb kezükön viselték, az ékszer megkapta a power ring jelzőt, hiszen olyan vagyont és hatalmat szimbolizál, amely immár teljesen független a másik vagy bármelyik féltől. Ironikus, hogy a szlogen magában hordozza a feminizmus és az aktivizmus gondolatiságát, de ezzel szimultán egy egyértelműen kereskedelmi célt is szolgál.

A WOW (Women of the World) című videó munka azt mutatja be, hogy a gyémántmítosz az odaadás, a szeretet szimbólumként hogyan alakulhatott ki a termékelhelyezések és a reklámok segítségével. A videóban jól ismert kézgesztusokat láthatunk a populáris kultúrából, reklámokból és a politikából, mialatt a hallható szinkronhang megismertet a gyémántok kulturális örökségével. A fotónegatívok kivágásából készült Untitled Collages sorozaton női modellek láthatóak, amint ékszerekkel pózolnak. A művész az eredeti negatívokat az eBayen találta, részben ezért a pontos származásuk és dátumuk ismeretlen. A gesztusok érdekes variációi dialógust teremtenek a fotók és egyben a kiállítás fő gondolata között, hiszen a kezek és gesztusaik átölelő motívumai a kiállításnak.

A fotóinstalláció, ami az Angel Eye, Eagle Eye and Demon Eye címet viseli, vintázs reklámokból és LED fények összekapcsolásából áll össze. A fotókon kecses női kezek prezentálnak fogyasztói termékeket, úgy mint porcelánt, bőrolajat és fehérneműt, amivel szembe állítva jelennek meg a különböző formájú autó és motor reflektorok. Érintve a mesterségesen konstruált női értékek kérdéseit, Marge Monko kiállítása összességében foglalkozik a kommercializmus hatásának elbeszélő erejével, a generált szimbólumok átmeneti jellegével és a női kéz, test és identitás tárgyiasításával.

Marge Monko (1976) Tallinnban született, jelenleg itt él és dolgozik. 2008-ban végzett az Észt Művészeti Akadémián, majd 2012-ben elnyerte a Henkel Művészeti Díjat illetve a Köler Díj jelöltje volt. Ugyanebben az évben részt vett a Manifeszta 9-en, melynek Katerina Gregos volt a kurátora. Munkáit rangos intézményekben állították ki, többek között az tallinni Észt Művészeti Múzeumban vagy a bécsi mumokban.

Megtekinthető: 2018. április 28-ig, keddtől péntekig: 12-18-ig, szombaton 11-17-ig
Cím: Molnár Ani Galéria, 1088, Budapest, Bródy Sándor u. 36

A kiállítás része a Budapest Fotó Fesztiválnak, illetve a Budapest Art Week 18-nak. Nézzétek meg, ha tehetitek! (Fotók: Molnár Annamária)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.