Not Your Average Beauty: a mesterségesen kreált szépségmítosz idézőjelbe tétele

A tömegkommunikáció és a reklámok kreálta szépségmítosz egy újfajta béklyóval mért ellentámadást a ’70-es évek nőmozgalmi térnyerésére: a nők a saját testük ellen fordultak. A plasztikai sebészet lett a leggyorsabban fejlődő orvosi ágazat, ami egy utópikus szépségideált kanonizált, diszkriminálva és „szépséghibásnak” tekintve mindazokat, akik nem felelnek meg ennek a definíciónak. Joanne Tan, a malajziai gyökerű ékszertervező Not Your Average Beauty kollekciójával többek között e mesterségesen kreált szépségmítoszt teszi idézőjelbe.

A kollekció kézzel készített arcdíszekben ötvözi a modern és a tradicionális ékszerkészítési technikákat. Joanne Tan a helyi törzsek rituális és spirituális célú ékszereiből inspirálódott, hogy radikális választ adjon a nyugati média által nyomatékosított tökéletesség-függőségre.

not-your-average-beauty-i-gioielli-tribali-di-joanne-tan-collater-al-10

Az ékszerek között egészen meglepő darabok is helyet kaptak, mint a gyöngyökkel kirakott orrklipszek vagy az arcot keresztező, 18 karátos aranyláncok. Fontos szempont volt az ékszerek egyedi kialakítása és arcra szabhatósága, hogy struktúrájuk tökéletesen alkalmazkodjon a viselő anatómiai sajátosságaihoz. Joanne koncepciója szerint így az arc természetes vonásai dominálhatnak, harmóniát teremtve az esetleges aránytalanságok között, a hibák elrejtése nélkül!

joanne-t-jewellery_01

A Not Your Avarage Beauty izgalmas párosításai amellett, hogy szembemennek a Naomi Wolf által megfogalmazott szépségmítosz kulturális modelljével, az egyéniséget ünneplik, és a megjelenés drasztikus keretek közé szorítása helyett a természetesség variálhatóságához és az önelfogadás szabadságához nyújtanak funkcionális eszközt.

fashion_joanne_t_jewelly02-1440x1440

 

Szöveg: Dudás Bea, képek: Joanne Tan

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.