Nőknek nőktől: az indie magazintól a szex site-ig, avagy a Par Femme rövid története

Újabban felütötte a fejét egy szimpatikus trend, melynek azok a kifejezetten nőknek szóló, szofisztikált weboldalak, webshopok a főszereplői, melyek nőktől nőknek szóló szexuális segédeszközöket, tanulmányokat és ismeretterjesztő cikkeket, egyéb kiegészítőket értékesítenek, népszerűsítenek. Ilyen a Par Femme oldal is.

A Par Femme-re azért is figyeltem fel, mert egyik kedvenc ausztrál indie magazinom, a divattal és egyéb kulturális jelenségekkel foglalkozó Oyster társalapítójának, Monica Nakata-nak a nevéhez fűződik, aki egyébként 21 évig dolgozott a lapnál. Mostanában Monica a Par Femme-en dolgozik, ami egy különleges online store-ként és publishing site-ként vált igen népszerűvé. Az egyszerre ismeretterjesztő és edukatív jellegű felületet Ruby Heeryvel hozta létre, akinek neve szintén az Oystertől lehet ismerős, ő volt ugyanis a magazin divatszerkesztője. Monica és Ruby finoman strukturált erotikus birodalma szexjátékokkal, fehérneműkkel és egyéb intim ruházati cikkekkel, könyvekkel, novellákkal, magazinokkal, érdekes esszékkel és ékszerekkel várja látogatóit.

Na de mi kell ahhoz, hogy elindítson valaki egy ilyen site-ot? Tapasztalat, tervezés, küldetés és egy jól körvonalazható, trendi téma.

Az Amuse magazin interjújából megtudhatjuk, hogy az ötlet Rubytól jött, aki anno megmutatott egy Insta-oldalt Monicanak, mely a Par Femme név alatt futtatott játékos, feminin tartalmakat. Monica egyből rákattant a névre és a koncepcióra, majd arra gondolt, hogy egy social media oldalnál többre lehet hivatott ez a projekt. Sokat gondolkozott azon, hogy mit lehetne ebből kihozni és mi az, ami mindkettejükben közös. A lányok fiatalkora nem volt mentes a családi problémáktól, melyek természetszerűleg nyomot hagytak felnőtt életükben is. Szerencsére később egy szerető, kreatív közeg vette őket körbe, ami segített nekik átlendülni a nehézségeken. Mindenesetre a segítségnyújtás, társadalmi szerepvállalás ezzel kapcsolatosan jött a képbe.

A Par Femme tehát egy tartalomfókuszú e-commerce site, melynek építésében nagy segítség volt az alapítóknak, hogy azelőtt egy neves divatmagazin munkatársai voltak – ez a vizualitásban, a képanyagok minőségén is tetten érhető. A site megálmodóinak a kezdetektől az volt a célja, hogy egy interaktív platformot hozzanak létre, ahol folyamatosan építik a kapcsolatot a vásárlóikkal és személyes kontenteket is bevetnek a közösségépítés érdekében. Kis csapatban dolgoznak, és elmondásuk szerint a Par Femme hozzájárult ahhoz, hogy felfedezzék saját nőiességüket, miközben egy olyan oldalt menedzselnek, mely egyrészt profitábilis, másrészt társadalmi jelentőségű, harmadrészt szórakoztató.

Ahogy a lányok mondják, anno az Oyster magazint is elérte a nyomtatott-digitális háború, a Par Femme azonban már egy újgenerációs elektronikus felület, mely ugyan természetéből adódóan első blikkre is sikerre van ítélve, Monica szerint – bármilyen unalmasan is hangzik manapság – mindenképpen szükséges stratégiai tervezés azelőtt, mielőtt bárki belefog egy ilyen projektbe.

Azontúl, hogy az üzemeltető új dolgokat fedeztek fel magukról saját nőiességük, szexualitásuk kapcsán, azt is megtapasztalták, hogy a nők igenis szeretnek időt szánni arra, hogy szexuális témákban olvasgassanak, okuljanak és erotikus termékek közt böngésszenek; szexjátékot, ékszert és fehérneműt vásárolni egyszerűen jó érzés és kész. Noha a sokszor még mindig tabunak számító tartalmaik miatt olykor még mindig korlátozva vannak kapacitásaik, Ruby és Monica bíznak benne, hogy a stílus és a szex közös nevezőre hozható és a jövőben is lehetőségük lesz félresöpörni a szexualitással kapcsolatos korlátolt beidegződéseket és minél több nőnek segíthetnek feloldani gátlásaikat.

(Utóirat: a Keith Haring partitojásokat ki ne hagyjátok!)

Szöveg: Zahorján Ivett, forrás: amuse-i-d.vice.com, www.parfemme.net

Hozzászólás