Meseszerű pasztellbirodalmak multikulti feelinggel India Mahdavi keze nyomán

India Mahdavit joggal nevezik a „színek királynőjének”, hiszen az általa megálmodott enteriőrökről sok minden elmondható, csak az nem, hogy unalmasak, egyhangúak. A francia építész és lakberendező bátor színkombinációjú és különleges formatervezésű bútorötletei nyomán minden teret bizsergetően eredetivé, egyszersmind meseszerűvé varázsol.

India Mahdavi színek iránti szeretetét kozmopolita neveltetésének, iráni-egyiptomi gyökereinek és izgalmas, kalandokkal teli gyerekkorának tulajdonítja. Teheránban született, majd Amerikában, Németországban és Franciaországban is élt. Párizsban építész karon végzett, majd tanulmányait New Yorkban folytatta, ahol többek között a neves Parsons-ban is tanult. Tanulmányai befejeztével visszatért Párizsba, ahol csatlakozott Christian Liaigre design stúdiójához művészeti vezetőként. Itt 7 évet töltött el, majd 1999-ben úgy döntött, ideje elkezdeni saját karrierjét.

Munkáit leginkább hotelekben, illetve modern bárokban és éttermekben keresik, de a Red Valentino római és londoni showroomját is ő álmodta meg. Saját bevallása szerint inspirációt magából a helyszínből, az adott tér atmoszférájából és a megrendelői elképzelésekből nyer.

„Minden projekt egy nyitott kérdés, amire az egyediség a válasz.” – vallja Mahdavi.

Így történt ez a londoni Sketch étterem felkérésénél is; Mahdavi az étterem falait 239 fekete-fehér rajzzal dekorálta ki, melyeket David Shrigley készített. Amikor a tulajdonos először megpillantotta az enteriőrt, csak pislogott és kis híján elküldte a tervezőnőt, de végül megbízott az elképzelésében. Később a falakhoz még pasztellrózsaszín bársony ülőbútorok is párosultak. Az étterem a launch után azonnal elnyerte vendégei tetszését és hatalmas Instagram-szenzációvá vált.

Mahdavi célja, hogy az emberek a minimalista szürke, fekete-fehér terek helyett nyissanak az izgalmasabb tónusok, formák felé a lakberendezés kapcsán. „Évtizedek után az európaiak végre újra színt visznek a nappalijukba” – mondta reménnyel telve egy interjúban. Egy szó, mint száz: köszönjük a vizuális katarzist, India!

Szerző: Tamás Cintia, képek: Getty Images

Hozzászólás