A nő, aki feltalálta melltartót: Caresse Crosby hedonizmusa

“Always yes, Caresse” – így szól Caresse Crosby híres mottója, melyet dédunokája, Tamara Colchester is rögzített életrajzi könyvében. A mű tökéletesen demonstrálja a feltalálóként, laptulajdonosként és örök hedonistaként ismert Caresse nem mindennapi életét. Valójában egy igazi legendáról van szó, akiből egykönnyen valódi példakép válhatott volna, de a sors más utat jelölt ki számára.

Crosby 78 éve alatt elfogyasztott két évszázadot, két kontinenst, két világháborút, három férjet és három fejlődő indentitást. Feltalálta a modern melltartót, megalapított egy úttörő nyomdát és egy világbéke szervezetet, valamint létrehívta és házigazdájává vált 1935-től a leglegendásabb New York-i partynak, a Surrealist Ballnak. Bostoni élete úgy kezdődött, ahogy az első puritánok gazdag leszármazottjaié Amerikában, aminek Róma vetett véget, mikor megvette Rocca Sinibalda kastélyát. De mi minden jutott még osztályrészül ennek a különleges személyiségű, bátor nőnek?

Colchester debütáló regénye, a The Heart is a Burial Ground, dédnagymamája életének megkapó mementóit veszi sorba. A történet a szerelem, a ragyogás, a mellőzöttség, a bántalmazás és a szégyen öröksége. Caresse-nek a társadalmi előírásokhoz fűződő közömbösségét csak az új dolgok iránt érzett kíváncsisága és bátorsága múlta felül. Míg élete mintegy élénk robbanásként tárul elénk, addig Colchester meséjében szemtanúi lehetünk a következményeknek is…

Főhősünk 1892-ben látta meg a napvilágot Mary Phelps Jacob néven. Egy csendes életre vágyott, majd 1915-ben hozzáment a vagyonos Richard Peabodyhoz és két gyerekük született. Lassacskán belesüllyedtek a bostoni felső tízezer fájdalommentes. unalmas csendességébe. 1910-ben notorikus flörtölő hírében állt, közben pedig – mindössze 19 évesen – megalkotta az első ma is viselt melltartó prototípusát. Egy eléggé kivágott ruhát készült viselni első bálozóként, de frusztrálta a halszálkacsont fűzőjének szorítása. Ekkor fogta magát, összevarrt két zsebet némi rózsaszín szalaggal, és el is készült az első „melltartó”. A találmány nagyon népszerű lett, így Caresse megkapta a szabadalmat az első modern melltartó elkészítéséhez, amelyet végül későbbi férje, Harry ellenvetései miatt átadott a Warner Brothers Corset Companynek. A cég milliókat adott el belőle a következő 30 évben.

S ha már szóba került Harry… Caresse élete 1920-ban egy elég éles fordulatot vett egy nála 7 évvel fiatalabb katona érkezésével. Ő volt Harry Crosby, a 22 éves háborús hős, a jól ismert, gazdag J. P. Morgan unokaöccse. Harry találkozott Caresse-szal, – akit ekkor még Polly Peabodyként ismertek – egy függetlenségi napi vásáron. Két héttel később már viszonyuk volt.

Caresse akkori férje viszont kis híján beleroppant felesége hűtlenségébe, majd az alkoholizmusba menekült. Több elvonó után 1922-ben a bostoni elit unszolásának hatására beadta a válókeresetet, így Polly feleségül mehetett Harryhez. Ezután áthajóztak Franciaországba Polly két gyermekével együtt. „Életemben először tudtam magam embernek érezni” – jellemezte az időszakot, majd nem sokkal ezután legkedveltebb agara, Clytoris után Caresse néven született újjá.

Barátaik között volt Salvador Dalí, Picasso, Constantin Brâncuși, James Joyce, D.H. Lawrence, Ernest Hemingway, Walter Berry, Henri Cartier Bresson, Max Ernst, Anaïs Nin és az összes tanulója a l’Academie des Beaux-Arts-nak, melynek egyik éves báljára Caresse fedetlen felsőtesttel, türkiz parókában és elefánt háton érkezett. Megalapították nagy sikerű kiadójukat, a Black Sun Presst, mely közzétette egymásnak írt szerelmes versgyűjteményüket. Beteges kapcsolatukat és vágyaikat jól mutatja, hogy előszeretettel szórakoztatták vendégeiket az ágyban, díszes ruhakölteményekbe öltözve, agaraik, Narcisse és Clytoris társaságában… Pezsgőt és kaviárt szolgáltak fel mindenkinek, mielőtt levették ruháikat és közös fürdőzésre indultak volna. Ópiumot szívtak, utazgattak, költeményeket írtak, vitatkoztak Edith Whartonnal, és úgy költötték a pénzt, mintha a csapból folyna, mindent figyelmen kívül hagyva.

Ha anno találkozása Harryvel az első döntő pillanat volt Caresse életében, akkor a férfi halála volt a második. 1929 decemberében egy New York-i hotelszobában találták meg holtan, összefonódva fiatal szeretőjével, Josephine-nel. Mindkettejükkel halántéklövés végzett. Egy nyilvánvaló öngyilkos egyezménynek tűnt az eset, viszont máig nem tisztázott, hogy mi történt pontosan. Mindenesetre így vagy úgy, haláluk felfordulást okozott.

Harry halála után Caressse kibővítette a Black Sun Presst, úttörő lépést tett a kevésbé divatos kiadványok felé olyan személyiségek partnereként, mint Ezra Pound, Hemingway, Dorothy Parker vagy William Faulkner. A háború fenyegető veszélye miatt Caresse visszatért az Államokba, ahol több kapcsolata is volt. Később otthont adott Salvador és Gala Dalí hírhedt 1935-ös Bal Onirique-jének. Elszállásolta Henry Milleréket New York-i apartmanjában, és erotikus írásra tanította őket.

A háború után visszatért Európába és az 1950-es években megvette a Rocca Sinibaldat, egy 15. századi olasz kastélyt Rómán kívül, melyet egy művész- és világbéke központtá alakított át.

Caresse halálára 1970-ben világszerte megemlékeztek. A Time magazin a „párizsi külföldi írók elveszett generációjának irodalmi keresztanyjaként” emlegette. A élvhajhász feltalálónő állította, „a pénz nagyon keveset jelentett a döntéseiben”. Így élt ő örökölt gazdagságának, szertelen, kiszámíthatatlan, sokszor önpusztító, hedonista életében…

Colchester úgy írta meg könyvét, mint dédnagymamájának csodálója és cselekedeteinek ellenzője, olykor elszenvedője, így érzései Caresse iránt összetettek és bonyolultak. Ahogy a dédunoka nyilatkozta, „Caresse élete kinyitotta az ajtót egy érdekes metszéspontban az extrém vágyak és a felelős anyaság között. Az előbbi az utóbbit hozza létre, és az utóbbi gyakran úgy tűnik, hogy elhomályosítja az előbbit.”

Szöveg: Jakab Tímea Diána, képek: Getty Images

Hozzászólás