Tragédia és pátosz: a 20. század legnagyobb múzsái

Picasso, Hitchcock, Dalí… Olyan alkotók, akiknek pionír munkássága és markáns látásmódja alapjaiban formálta korának művészeti, filmes szcénáját, elképesztő hírnevüknek köszönhetően pedig a világ szinte minden pontján ismertté lettek. De honnan inspirálódtak, kik voltak azok a nők, akiknek személyisége, stílusa ihletforrásként szolgálhatott a 20. század legnagyobb művészeinek? Ismerjétek meg azokat a múzsákat, akik nélkül talán nem is juthattak volna oly messzire ezek a zseniális alkotók! Tragédia, katarzis, szerelem és pátosz a folytatásban.

Gala Diakonova

Gala olyan művészeknek volt múzsája, mint Paul Éluard, André Breton vagy Salvador Dalí. Dalít olyannyira lenyűgözte Gala, hogy feleségül is vette. Számos szürreális művéhez adott ihletett a nő, emellett ő volt Dalí menedzsere is. A spanyol festőóriás odáig ment, hogy nemcsak magának, de feleségének is tulajdonította munkáit, ezért házasságkötésük után mindkettejük nevét rászignózta a munkáira. Úgy gondolta, hogy ezek a festmények Gala nélkül nem születhettek volna meg. Sokszor készített feleségéről Madonna-portrét; azz egyik leghíresebb ilyen a The Madonna of Port Lligat (1949).

Emilie Flöge

Emilie osztrák divattervező volt, aki megelőzte korát formabontó ruháival, melyet akkor nem igazán értékelt a nagyközönség. Nem tartozott közéjük Gustav Klimt, aki csodálta Emilie színes és káprázatos stílusát. A művész rengetegszer megfestette a nőt, sőt még ruhát is tervezett Emilie-nek, aki azt később meg is varrta. Életre szóló kapcsolat volt az övék, melyre nincs is eredetibb igazolás, minthogy Klimt halála előtti utolsó mondata az volt, hogy „hívjátok Emilie-t!”.

Edie Sedgwick

A 60-as évek divatikonja rövid élete alatt a 20. század két legnagyobb művészét is megihlette. Gazdag arisztokrata családban nevelkedett, de már fiatalkorában igen problémás volt. 1964-ben költözött New York-ba, ahol megismerkedett a pop art legnagyobb képviselőjével, Andy Warhollal, akivel elválaszthatatlanok lettek. Warhol 12 filmjében is szerepelt, köztük a Vinylben és a Poor Little Rich Girl-ben. Warhol így nyilatkozott róla: „Egyetlen emberrel találkoztam egész életemben, aki mindenkinél jobba érdekelt. Ez a fajta érdeklődés már igazán közel állt egyfajta szerelemhez.” Később találkozott élete szerelmével, Bob Dylannel. Egyesek szerint Just Like A Woman című számának Edie volt az ihletője. Szerelmük igencsak rövidéletű volt, Dylan ugyanis titokban közben elvette első feleségét, Sara Lowndsot. Ezután indult el Edie rohamgyorsasággal a lejtőn. 28 éves korában drogtúladagolásban hunyt el.

Marie-Thérése Walter

Köztudott, hogy Picasso-nak rengeteg szeretője volt, akik kihatással voltak alkotóművészetére is. Walter mindössze 17 éves volt, amikor találkozott az akkor 45 éves, egyébként házas Picasso-val. Kapcsolatukat nyolc éven keresztül titokban tartották. A fiatal múzsáról készültek Picasso legszebb, legszelídebb nőábrázolásai. Soha nem házasodtak össze, de született egy közös gyermekük. Picasso halálát a nő olyannyira nem tudta elviselni, hogy négy évvel szerelme elvesztését követően öngyilkosságot követett el.

Susan Sontag

„Két ember voltunk, akik átsegítették egymást az életen.” – mondja Annie Leibovitz A Photographer’s Life című könyvében. Kapcsolatuk igazi love story volt. Leibovitz 1989-ben találkozott a filozófusnővel, amikor a fotóst kérték fel egy Sontag könyvborítójának elkészítéséhez. Barátságukból szerelem szövődött és 15 éven keresztül voltak élettársak. A Lebovitz által készített megható fotósorozaton végigkövethetjük Susan rák elleni küzdelmét haláláig.

Patti Smith

Patti Smith, aki önmagában kultikus jelentőséggel bír, Robert Mapplethorpe múzsája volt, akivel New Yorkban találkozott. Történetük röviden így lehetne összefoglalni: két különc, akik még azelőtt találtak egymásra, hogy híresek lettek volna és formálták volna a művészet korabeli diskurzusait. Szobatársak, majd szeretők lettek, amíg Mapplethorpe számára világossá nem vált, hogy homoszexuális. Kapcsolatuk ezután sem romlott meg, továbbra is inspirálóan hatottak egymásra. Patti még egy könyvet is írt Mapplethorpe-ról, Just Kids címmel.

Audrey Hepburn

Audrey volt a non plus ultra Givenchy-girl. Ő volt a divattervező legnagyobb múzsája, barátja és támogatója. Hepburn Sabrina című filmjének forgatásán találkoztak, később pedig Givenchy tervezte legtöbb filmbeli ruháját, köztük az ikonikus Little Black Dress-t, melyet Audrey a Breakfast at Tiffanyban visel. Kifinomultságával és lehengerlően lágy nőiességével lenyűgözte a dizájnert, de Hepburn is hasonlóképpen érzett a tervezőóriással kapcsolatban. „Csak az ő ruháiban vagyok önmagam” – nyilatkozta egyszer.

Kiki de Montparnasse

1996-ban az életrajzírók a század első igazán független nőjeként emlegették Kiki de Montparnasse-t. Temperamentumos modell, énekes, színész és festő volt. Az 1920-as években ideje nagy részét Man Ray-jel, az avantgárd fényképészet jeles képviselőjével töltötte, a férfi  pedig több száz portrét készített róla. Számos híres műve, mint a Black and white vagy a Le violin d’Ingres múzsája Montparnasse volt.

Zelda Fitzgerald

Zelda Fitzgerald, F. Scott Fitzgerald felesége igazi ikonnak számított az 1920-as években. Fitzgerald első novellájának, a This Side of Paradise-nak a sikere után váltak igazán híressé. Zelda azonban pszichés betegségben szenvedett, 1932-ben skizofréniát diagnosztizáltak nála. Ez a gyönyörű, de mentálisan gyenge női kép visszaköszön Fitzgerald több alkotásán is. Ennek hatására született a The Great Gatsby Daisy Buchananje, egy bonyolult házassági viszonyt pedig a Tender is the Night mutat be. Zelda is írt egy novellát (Save Me This Waltz), melyet 1932-ben publikáltak. Egy kórházi tűzvészben halt meg 1948-ban.

Tippi Hedren

Tippi Hedren az 50-es évek sikeres modellje volt, még a Life Magazine címlapján is szerepelt, mielőtt felfigyelt rá Alfred Hitchcock. Kapcsolatuk igen bonyolult volt, ugyanis Hitchcock üldözte őt szerelmével, amit a nő egyáltalán nem viszonzott. Ennek az lett a vége, hogy a férfi teljesen tönkre tette Hedren karrierjét. Ennek ellenére szerepelt többek között a híres Birds és Marine című Hitchcock-filmekben is.

Szerző: Borbás Anna, képek: Getty Images

 

Hozzászólás