V4 divattervezők mutatkoznak be Rómában: közeleg a Concreta.Festamoda 2018!

Körülbelül 2 hónapja kezdtünk el szervezni egy igen izgalmasnak ígérkező divatrendezvényt, melynek célja, hogy bemutassa a feltörekvő Közép-Európai ruha- és kiegészítő tervezők munkásságát Rómában, valamint lehetőséget adjon a párbeszédre a V4 divatszereplők és az olasz vásárlók, vendégek közt. Az eseménynek a Római Magyar Akadémia impozáns barokk palotája ad otthont május 3-án.

A rendezvény az április 20-tól május 6-ig zajló UrbsArt fesztivál keretein belül zajlik majd, mely olyan művészeti ágak reprezentációjára tesz kísérletet, mint a konkrét költészethez kapcsolható irányzatok, melyek magukba foglalják a performansz, az irodalom, a vizuális művészet és a zene sajátos jegyeit. Ehhez kapcsolódóan kiállítás, költészeti programok, koncertek, kiadói bemutatkozások, utcai festészet segít élővé tenni a vizuális kulturális hagyományt, főként olasz és Kelet-Európai résztvevők segítségével.

A Concreta.Festamoda 2018 csúcspontja egy különleges divatprezentáció lesz, melyen magyar, lengyel, szlovák, cseh divattervezők tavaszi-nyári kollekcióját, valamint a dizájnerek sajátos vizuális és zenei világát is megismerhetik a látogatók. Ezt megelőzően magyar kiegészítőtervezők kreáció válnak láthatóvá egy sajátos kiállítás keretein belül.

A divatprezentáción Magyarországot Tomcsányi Dóri képviseli. Dóri tavaszi-nyári kollekciója a sportos, szexi irányvonalat ötvözi a szolid eszképizmus ideájával, melyben a lezser elegancia az urbánus hétköznapok részévé válik. A poszt-szocialista Magyarország életstílusából inspirálódó, játékos és humoros eszközökkel is operáló, a vintage esztétika jegyében alkotó tervezőnő ezúttal a tenisz világából merített ihletet, mely a szabásvonalakban, a színvilágban és a printekben is visszaköszön letisztult, minimalista megoldásokkal.

Az ODIVI egy prágai bázisú brand, melynek alapító-tervezője, Iva Burkertova szeret játszani az izgalmas struktúrákkal és anyagokkal. Munkáira leginkább a geometrikus formák jellemzőek. A tervezőnő kedveli a végleteket, szívesen alkalmazza az extrém sportok és a modern urbánus életforma stílusjegyeit kollekcióiban. A személyes szabadság fontosságát is igyekszik kommunikálni, miközben a határok feszegetését, a kísérletezést hangsúlyozza. Az ODIVI egy street style brandként indult, mára azonban prémium high fashion márkáva avanzsálódott, de hű maradt gyökereihez és előszeretettel keveri a különböző stílusokat.

Ewa Gołaszewska az University of Warsaw Fashion Design szakán diplomázott, eseményünkön Lengyelországot képviseli. Karakteres, bárhol felismerhető kreációi a modern városi nőnek szólnak, akinek fontosak a részletek, a markáns megjelenés és a ruhákkal való személyes kapcsolat. A Concreta.Festamoda programján bemutatásra kerülő kollekciója a computer artból inspirálódott, speciális figyelmet fordítva Frieder Nake német matematikus és művész munkásságára, akit a computer art egyik alapító atyjaként említhetünk. A ruhák a matematika és az esztétika – egymástól elsőre távolinak tűnő – kapcsolatát igyekeznek feltérképezni, nagy hangsúlyt fektetve a designra, a részletekre és a színekre.

Szlovákiából a MUSA márka mutatkozik be Rómában. A tervezőnő, Katarina Halasova Bécsben végzett művészettörténet, illetve alkalmazott művészet szakon. Katarina Ausztriában és Szlovákiában alkot, kollekciói az időtlen eleganciát hirdetik, a dizájner kiemelt figyelmet fordít a kiváló minőségű anyagokra. A MUSA kulcsszavai: klasszikus szabásvonalak kortárs dekonstruktuvizmussal, játékos könnyedség, urbánus eklektika.

A Concreta.Festamoda egy másik szekciója magyar kiegészítőtervezők alkotásaiba enged betekintést. A programon bemutatkozik többek közt a Faludi G, Alma Abonyi, Delacier, Linda Sieto, Berecz Vanda, Vidó Nóri, a Mandragora is. (A kiegészítőtervezők felkérése jelenleg is zajlik.)

LINDA SIETO

Római Magyar Akadémia a Balassi Intézet tudományos-kulturális intézete Rómában. Konferenciák, tudományos programok székhelye. Az épület rendelkezik egy három szalonból és egy rendezvényteremből álló reprezentációs szinttel, mely a program konkrét helyszínét fogja adni. A prezentáció után egy networking est keretében after party veszi kezdetét az RMA díszudvarában. Az esemény háziasszonya Novodomszky Éva.

Ha esetleg épp Rómában lesztek, nézzetek el hozzánk! (Fb event ITT.)

Az esemény fő támogatói: magyar V4 elnökség, Balassi Intézet, Római Magyar Akadémia, Bori Production (Barbora Dusikova), Rebelmedia (Zahorján Ivett), Högl, Schwarzkopf, Bobbi Brown, Diána Jenes Photographer…

Hozzászólás