Csendet kérek!

A városi szmog és a környezetszennyezés felső dobogója mellé alattomos észrevétlenségben kúszott fel a zaj mint napjaink második legkárosabb szmogforrása. Az egészségügyi statisztikák szerint a folyamatos zajszennyezettség valós kockázati tényezőt jelent az agyat, a szívet vagy a fület érintő betegségek kialakulásában, a mentálhigiénéről már nem is beszélve. Úgy tűnik, lassan eljön az idő, amikor a csendben eltöltött időt luxuscikk kategóriában kezdik értékesíteni.

problem-secretly-sabotaging-health-main-1522095836

Természetesen a csend után vágyakozó tömegeket nem valami antiszociális masszaként kell elképzelni, és nyilvánvalóan azon a tényen sem tudunk változtatni, hogy a körülöttünk lévő világ egyre gyorsabb és egyre hangosabb lesz. Mindazonáltal a környezeti zajhoz hozzáadódó közösségi média platformok generálta impulzusáradat rendkívüli mértékben növeli a szervezetünket érő stressz szintjét. 

Egy átlagos személy naponta 47-86 alkalommal néz rá a telefonjára, amikor többségében a mintegy 7 trillió értesítés valamelyikére válaszol éppen. Ez a hihetetlen mértékű kakofónia állandó mentális stimulációt is jelent, ami megakadályozza a jelenlét megélést, csökkenti a fókuszálási képességet, zavart okoz a rövid távú memóriában, a döntéshozatalban és visszaveszi a produktivitást. 

relax_8_1437243443_1

A magamfajta introvertáltakra mindez hatványozottan igaz, hiszen foggal körömmel kell kiharcolnunk a regenerálódásra szánt csendes időt, amihez az odavezető út lassan tényleg olyanná válik, mint egy véget nem érő aknamező. Azokra is nehéz idők járnak, akik nyitott terű irodákban próbálnak motiváltak maradni és teljesítményorientált munkavégzést folytatni, miközben a nyomtató zajával, a billentyűzet és az egér kattogásával, a kávéfőző búgásával és a csokipapírral zörgő kollégával egy légtérben kell tartózkodni.

Az adat szmog, az info-snacking és az egyre növekvő háttérzajok jobb híján olyan kényszer megoldásokat hoztak életre, mint például London, Varsó, Barcelona és Helsinki repterein működő a „beszélgetés opcionális” felirattal megjelölt éttermek. De már léteznek olyan vendéglátó helyek is, ahol a rendelést egy checklistával intézhetjük el, sőt akadnak olyan szalonok is, ahol kifejezetten „csendes széket” kérhetünk magunknak.

airport-relaxing

A zaj elől ugyan nem bújhatunk el, de azért nem árt néha tartani egy kis mentális-böjtöt eltompult kognitív képességeink élesítéséhez és – ebben az esetben szó szerint véve – fejünk kiürítéséhez. Olvassatok, meditáljatok, túrázzatok és sose felejtsetek el napközben inni! De mindenekelőtt tegyétek le néha a telefont, legalább arra az időre, amíg átmentek az egyik járdáról a másikra!

Szöveg: Dudás Bea, képek: womenshealthmag.com

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.