Amikor a divat, az utcai művészet, az irodalom és a zene találkozik: UrbsArt 2018 Róma

Mielőtt beszámolnék az UrbsArt Fesztiválról és benne a CONCRETA.FESTAMODA-ról, hadd időzzek picit még a közép-kelet-európai divatszcéna előtérbe kerülésénél. Az említett régiót úgy nagyjából két éve (újra)felfedezte magának a világ divatközössége, és a posztszovjet életstílus ajnározása egy jól felismerhető attitűddé vált. Ennek okai/következményei nagyon leegyszerűsítve: a nemzeti öntudat fashion statementté formálódott, globálisan ismertté vált a Vetements és Gosha Rubchinskiy, a szláv országok egyes tervezői felkerültek a divattérképre (lásd a lengyel MISBHV), a cirill betűkkel írt szövegek egy sajátos szubkommunikációt, vagy ahogy a Vogue fogalmazott, egy edgy lingua francát hoztak létre, a hatás pedig a(z alternatív) művészet más területein és a zenében is érzékelhetővé vált.

De hogyan reflektálnak, reflektálnak-e egyáltalán közép-európai kultúrájukra, tradícióikra a fiatal, feltörekvő divattervezők, vagy pontosabban inkább azok a kreátorok, akik a Visegrádi országok szülöttjeiként próbálnak érvényt szerezni maguknak a nagy divatdzsungelben, és egyáltalán van-e értelme a nagy összefogásnak?Ez nyilván egy összetett problémakör és számos aspektusból vizsgálható; számít az országonkénti kulturális, társadalmi háttér, a divat-és designipar lokális támogatottsága, az egyéni karrierutak szintje mellett sok minden más is. Naiv elgondolás lenne, ha azt mondanám, hogy a már sokat emlegetett rendezvényünkkel, a Rómában otthonra lelt CONCRETA.FESTAMODA-val nagymértékben támogattuk a kiválasztott V4 divattervezők munkáját és jelentősen hozzájárultunk a fent említett összefogás, közös platform megteremtésében, de azt kell mondanom, valami elindult. Valami, ami ugyan nem a divat centrális erőtereiben (pl. ha már Olaszország: Milánóban), de egy évezredes hagyományokkal bíró, lüktető művészeti, építészeti központban valósult meg, ahol az utcák, a terek, az épületek szinte megszólítanak, történeteket mesélnek, ahol mindennek jelentése van. Ahol az emberek vidámak, a gasztronómia elképesztő kalandokra hív és ahol szinte bármi meg tudja ihletni az embert.

Ebbe a nagyívű, összetett kulturális térbe kellett tehát méltó eseményt szerveznünk a reneszánsz Róma legfontosabb utcájában, a Via Giulián. Ez a Római Magyar Akadémia székhelye, mely pár lépésre fekszik olyan nevezetességekről, mint például a Navona tér, a Pantheon vagy a Campo de’ Fiori piac. Az RMA Francesco Borromini által tervezett barokk palotájában egy izgalmas fesztivál egyik záróakkordjaként magyar, valamint cseh, szlovák és lengyel tervezők mutatkozhattak be egy divatprezentáció és egy pop-up showroom keretein belül. Nemcsak maga a környezet, valamint a fizikai és eszmei háttér volt jelentőségteljes, de az az interdiszciplináris programsorozat is, melybe a CONCRETA.FESTAMODA illeszkedett.

UrbsArt Fesztivál

UrbsArt néven tavaly indult útjára az RMA egyik legújabb kezdeményezése, amelynek célja a városi kultúra legújabb művészeti/irodalmi/zenei/filmművészeti/design irányzatainak a bemutatása. Az idén április 19-e és május 6-a között lezajlott fesztivál, a tavalyihoz hasonlóan, Róma városa előtt tisztelgett, hiszen az Örök város megalapítását évezredek óta április 21-én ünneplik.

A 18 napos rendezvénysorozat több mint 40 programpontot foglalt magába, mintegy tizenkét ország költőinek, művészeinek, zenészeinek, divattervezőinek adott lehetőséget arra, hogy részese lehessen egy hagyományteremtő rendezvény formálásában. A kezdeményezés 19-én vette kezdetét egy különleges street art jammel, ahol több külföldi alkotó is részt vett. A művészeknek 18 napon keresztül közel 150 nm-es mesterséges falfelület állt a rendelkezésére.

A fesztivál idei fókuszában a konkrét költészet állt: a CONCRETA FESTAPOESIA a műfaj nemzetközi szcénáját bemutató MOSTRAPOESIA című kiállítás megnyitójával vette kezdetét. A lírai vonalra koncentráló programsorozat keretében a fesztivál teljes ideje alatt minden pénteken és szombaton felolvasás-performanszok, irodalmi séta, könyvbemutatók várták a római közönséget magyar, olasz, svéd, norvég, szlovák, francia, német, finn, lengyel, cseh, amerikai költők, művészek, zenészek részvételével.

Az UrbsArt 2018 szerves részét képezte a MUSICAPOESIA koncertsorozat is, amelynek keretében többek között fellépett Daniele Roccato, Pawel Kulczyński, Slávo Krekovič, Petr Vrba, Luca Venitucci és Elio Martusciello. A zenei programok egy részét a világhírű római Szent Cecilia Konzervatóriummal  együttműködésben szervezték meg.

CONCRETA.FESTAMODA

Az idei UrbsArt Fesztivál egyik újdonsága a divat beemelése volt. A CONCRETA.FESTAMODA május 3-án valósult meg, hogy bemutassa a sajtó, illetve a divatra fogékony közönség számára a visegrádi országok feltörekvő divattervezőinek legutóbbi munkáit, valamint lehetőséget adjon a párbeszédre a kelet-közép-európai divatszereplők és az olasz vásárlók, vendégek közt. Magyarországot Tomcsányi Dóri képviselte a bemutatón, a pop-up showroomban pedig magyar kiegészítőtervezők kaptak lehetőséget.

Ami tehát a leginkább megfogott ebben az egész törekvésben, az a különböző kulturális, művészeti területek kreatív találkozása volt. A divatprogram sokszínűségét, inspiratív jellegét a ruha-és kiegészítőtervezők koncepciói koronázták meg. Ahogy korábban is megírtuk, Tomcsányi Dóri a poszt-szocialista Magyarország életstílusából inspirálódó, játékos és humoros eszközökkel is operáló, a vintage esztétika jegyében alkot, és ezúttal a tenisz világából merített ihletet, mely a szabásvonalakban, a színvilágban és a printekben is visszaköszön letisztult, minimalista megoldásokkal. A showt az ő lookjai nyitották, mely méltó kezdésnek bizonyult.

Az ODIVI tervezőnőjének, Iva Burkertovának a munkáira leginkább a geometrikus formák jellemzőek. A tervezőnő kedveli a végleteket, szívesen alkalmazza az extrém sportok és a modern urbánus életforma stílusjegyeit kollekcióiban. A személyes szabadság fontosságát is igyekszik kommunikálni, miközben a határok feszegetését, a kísérletezést hangsúlyozza. Szuper jó érzés volt, hogy Iva kifejezetten erre az eseményre is tervezett darabokat, például kedvenc ODIVI dzsekim is a CONCRETA.FESTAMODA alkalmára készült. Személyes favoritok voltak továbbá a RAP feliratú darabok, melyek felvonulásakor természetesen autentikus rap zene csendült fel.

Ewa Gołaszewska kollekciója a computer artból inspirálódott, speciális figyelmet fordítva Frieder Nake német matematikus és művész munkásságára, akit a computer art egyik alapító atyjaként említhetünk. A ruhák a matematika és az esztétika – egymástól elsőre távolinak tűnő – kapcsolatát igyekeznek feltérképezni, nagy hangsúlyt fektetve a designra, a részletekre és a színekre. Ewa dekonstruktivista, minden ízében kortárs kreációi izgalmas kontrasztot teremtettek a helyszín klasszikus, ódon tereivel.

Katarina Halasova kollekciói az időtlen eleganciát hirdetik, a dizájner kiemelt figyelmet fordít a kiváló minőségű anyagokra. A MUSA kulcsszavai: klasszikus szabásvonalak kortárs kidolgozottsággal, játékos könnyedség, urbánus eklektika, melynek jellegzetes markerei a római közönség tetszését is elnyerték.

Kiegészítők terén is színes volt a felhozatal: előtérbe került a zero waste koncepció különleges cipőkkel fémjelezve (Veszprémi Gabi), az acél, a bőr és a cérna izgalmas kapcsolata (DELACIER), de helyet kaptak a sarki fény által által inspirációra lelt táskák Alma Abonyi jóvoltából, exkluzív üvegékszerek Faludi Gabitól, nőies, de a városi pörgéshez remekül passzoló cipők a Mandragorától vagy a Dyantől, a bárhol felismerhető, konceptuális Berecz Vanda-táskák vagy Siető Linda egyedi formavilágú válltáskái és clutch-ai. Velünk voltak még az eVe by Eva Remenyi légies ékszerkreációi és Vidó Nóri designvállfái is.

32207745_1625346900835354_6191957353101787136_o

Az eseményt egy networking nighttal zártuk, a nagy sikerre való tekintettel pedig felmerült az is, hogy esetleg más olasz városba is elvisszük a rendezvényt, vagy a Milan Fashion Weeket is megcélozzuk. Ezúton is köszönöm a profi munkát a Bori Productionnek, valamint Puskás Istvánnak és az RMA dolgozóinak, nélkületek nem jöhetett volna létre ez a különleges nap. Köszönöm továbbá, hogy saját csapattal dolgozhattam, hogy a V4 soros elnökség pénze jó helyre kerülhetett. Hálásak vagyunk továbbá kiemelt partnereinknek, a Höglnek, a Schwarzkopfnak és a Bobbi Brownnak, valamint az est háziasszonyának, Novodomszky Évának. Remélem, hamarosan jön a folytatás, én addig megtanulok olaszul, hétfőtől kezdem, drukkoljatok! 🙂

Szöveg: Zahorján Ivett, képek: Jenes Diána

Hozzászólás