RebelPapers: DYKE_ON, a leszbikus stílusmagazin

Bizonyára nektek is feltűnt már, hogy nagy magazinrajongó vagyok, imádom a niche kiadványokat, ezért indítok egy új rovatot, ahol kedvenc alternatív stíluslapjaimat mutatom be. Volt szerencsém nemrég kezembe fogni a DYKE_ON-t, melynek debütáló száma pár hónapja jött ki mint leszbikus divatmagazin. Lássuk, mi is fért a Rain Laurent által szerkesztett kiadványba, mely egyébként immár 50 helyen érhető el világszerte.

A Franciaországban, Párizsban létrehozott magazin célja, hogy bemutassa, ünnepelje a leszbikus kultúra sajátos nézőpontjait, esztétikáját, valamint, hogy kikergesse a fejekből azt a sztereotípiát, miszerint a leszbikus nőknek nincs stílusérzéke. A divatipar – noha szereti felölelni a különböző életközösség csoportok, szubkultúrák jellegzetes stílusjegyeit – a leszbikus női identitás, öltözködéskultúra reprezentációjával sohasem foglalkozott komolyabban, valószínűleg a fentebb említett beidegződés (és még számos divatpiaci és divatszociológiai aspektus) miatt.

Nem szeretem az általánosításokat és a megkülönböztetéseket, de hiszem, hogy szükség van olyan platformokra, fanzine-ekre, melyek bevezetnek például a nők közti szerelem rejtelmeibe, a leszbikus identitás küzdelmeibe, a meleg csoportosulások művészeti és társadalmi törekvéseibe, vagy – ahogyan a DYKE_ON is teszi – megmutatja a queer nők divathoz való viszonyulási módjait. Teszi mindezt intellektuális esszékkel, erős statementekkel, izgalmas fotóriportokkal; ilyen Rebekah Campbell anyaga is, aki egy különleges fotósorozaton keresztül mutatja be a New York belvárosában élő queer nők életmódját. Hasonlóan fontos Julie Chance autobiografikus esszéje is, aki a 90-es évek Dublinjában tett coming outjáról ír – ennek elolvasását szívből ajánlom.

Az első szám egyébként nagyon személyesre sikerült; ez annak is köszönhető, hogy a szerkesztők közeli barátaikat vonták be főként. Monika Mogi például egy intim portrén keresztül ismerteti meg velünk legjobb barátnőjét, a Tokióban élő Sakit, de az amerikai figuratív festő, queer politikus és MacArthur-ösztöndíjas Nicole Eisenman portfóliójába is betekintést nyerünk. Amit még nagyon ajánlani tudok, az a fiatal írónő, Yelena Moskovich novellája, a Virtuoso, melynek főszereplői természetesen leszbikus karakterek.

Reméljük, hamarosan online verzió is készül a DYKE_ON-ból, addig is várom a következő számokat!

Szöveg: Zahorján Ivett

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.