Segíteni jó!

A választások után egy nappal Hajnal Vica kollegina posztolt egy felhívást, amit a Rebellive social media csatornáin is közzétettem. A képen ez állt: Turn your anger into activism. Az eredmény kihirdetését követően a gyász öt fázisára gondoltam; először tényleg tagadtam és nem tudtam elfogadni a helyzetet, izoláltam magam a környezettől, amibe kénytelen-kelletlen kergettek bele. A düh szakasz ugyan még mindig tart, de most, bő egy hónappal az újabb Fidesz 2/3 után, mintha beletörődtünk volna a helyzetünkbe. A semmittevés és a (sajnos hasztalan és elfáradt) hőbörgés helyett azonban talán érdemesebb meglátni azokat a projekteket, kezdeményezéseket, szerveződéseket, melyeknek bármilyen módon segíteni tudunk saját kreatív energiáinkkal, önkéntes munkával, aktivista törekvésekkel.

Ilyen indíttatással dobták ki projektjüket Virág Zsófi és Kegyes Juli Hencz Petivel együttműködve, akik azoknak közösségeknek a támogatására hívják fel a figyelmet legújabb anyagukkal, akiket a magyar kormány nemhogy nem támogat, de el is lehetetleníti a működésüket. Ezek a civil szervezetek, alapítványok, melyeknek most óriási szükségük van arra, hogy segítsük a munkájukat. S hogyan tehetjük ezt meg? Mint tudjátok, a magánszemélyeknek e hó 22-éig kell benyújtaniuk az adóbevallásukat, és eddig kell az SZJA egy plusz egy százalékának felajánlásáról is döntenünk. A civil szervezetek helyzete folyamatosan romlik, a felajánlások mértéke pedig évről évre csökken, úgyhogy sorsuk rajtunk is múlik.

Az Adamik Lucával készített editorial fotói egy-egy szervezetet és egy hozzájuk kapcsolódó támogatói terméket mutatnak be, a fotóstól megszokott igényes, konceptuális stílusban, a divatfotó médiumának népszerűségét, valamint az abban rejlő látványos, változatos megjelenítési módokat felhasználva. A projekt neve vedd_magadra, melyhez weboldal is készült, hogy még könnyebben informálódhassunk a támogatandó szervezetekről és a termékekről. A divat ismét megmutatta tehát, hogy van/lehet szerepe a szociálisan érzékenyítésben, remélem, még több hasonlóan minőségi és átgondolt projekt lát még napvilágot a jövőben a civil szervezetek támogatásának érdekében.

http://veddmagadra.com/

Szöveg: Zahorján Ivett

Hozzászólás