Ezt a divatkiállítást mindenkinek látnia kell!

Hoztunk egy újabb bakancslistás kiállítás mindazoknak, akik nemcsak divatból szorongatják a Vogue-ot a hónuk alatt, hanem valóban értékelik az igazi couturier életműveket. Azzedine Alaïa és Mark Wilson kurátor a tunéziai tervező munkáiból alakuló kiállításának 90%-ával volt készen, mikor Alaïa tavaly novemberben elhunyt. Wilson számára ugyanakkor nem is volt kérdés, hogy folytatja-e a kiállítás összeállítását, múlt hét csütörtökön pedig meg is nyílt a tárlat a londoni Design Museumban.

A helyszínnek már csak azért is van nagy jelentősége, mert – ahogyan arról a kurátor a The Telegraphnak adott interjújában is nyilatkozott – a tervező is azt szerette volna, ha ebben az épületben kerül majd közszemlére az alkotásaiból előálló gyűjtemény, vagyis az Azzedine Alaïa: The Couturier című kiállítás.

Ha eddig nem kattantál volna rá a tárlatra, mondunk 5 nyomós érvet, hogy miért is érdemes megnézned a kiállítást, ha Londonban jársz!

Fotó: V Fashion World

Szinte megelevenedik a kézművesség hagyománya 

Azzedine Alaïa perfekcionista volt, semmilyen tervezési folyamatot nem zárt le addig, amíg azzal tökéletesen elégedett nem vol. Úgy dolgozott, mint egy szobrász, és mindent maga csinált. A ruhakészítés legelső fázisa a modellbábun való tűzés volt, majd maga vágta ki a mintát – tudjátok, ez az a rész, amit a legtöbb tervező soha nem csinál saját magának. Az anyag testhez való illesztése minden egyes munkájánál kiemelt fontosságú volt. Ez az összetett, egyedülálló munkafolyamat is tetten érhető a Azzedine Alaïa: The Couturier kiállításon.

Láthatóak az Alaïa-múzsák által viselt ikonikus darabok is

A Tina Turner, Grace Jones és Naomi Campbell által viselt ruhák szintén részei a 60 darabbal operáló tárlat anyagának – a gyűjtemény egyébként az 1980-as évek elejétől az utolsó alkotásokig sorakoztat fel kreációkat. Ahogy Mark Wilson nyilatkozta, sokat beszélgetett arról a tervezővel, hogy a fő témák és technikák mentén is legyenek csoportosítva a művek. Megtekinthetőek a híres bandage ruhák sorozatai, a flamenco ruhák változatai, amelyeket fémszálakkal hímeztek, és vannak olyan darabok is, melyek a szegecsek vagy az egzotikus bőrök használatát mutatják.

Fotó: news.artnet.com

Minden bemutatott ruha újra lett tervezve kifejezetten erre a kiállításra

A tervezőzseni különleges, hosszúkás sziluetteket álmodott meg/újra, amelyek sokkal hatásosabbak és látványosabbak így. Alaïa nagyon értett a vizuális történetmeséléshez és az arányok 100%-os figyelembevételével dolgozott. (22 évvel ezelőtt például kifejezetten Naomi Campbell méreteire készített egy babát, mert mindenáron tökéletes sziluettet szeretett volna bemutatni.)

A ruhák osztják fel a teret

Anno Wilson azzal a felvetéssel állt elő, hogy szerinte nem lenne túl jó ötlet falak beépítése ezen a bizonyos 850 négyzetméteres területen, mivel nem szeretné, hogy ruhák túl kicsinek tűnjenek, elvesszenek a térben. Ehelyett különböző háttereket szeretett volna kialakítani, mellyel Alaïa is egyetértett. Később felkérték a tervező több művészbarátját is (például Marc Newsont vagy Kris Ruhs-t), hogy hozzák létre ezeket a bizonyos háttereket, melyek 10 méter magas művészeti alkotások formájában járultak hozzá a kiállítás exkluzivitásához. Ennek köszönhetően a személyes szál is beleszövődött a koncepcióba, hiszen ezek az emberek nemcsak kiváló alkotók, de a tervező barátai is voltak egyben.

Fotó: Wonderland Magazine

Értelmet nyer az „időtlen divat” kifejezés

Ahogy a kurátor megjegyezte, ezek a kreációk akár 30 évvel ezelőtt vagy holnap is készülhetnének, egyik elemet sem lehet időhöz kötni. „Alaïa a legtöbb tervezővel ellentétben nem választott mindig egy-egy témát, ami inspirálta őt, hanem mindig a saját útját járta. Folyamatosan átdolgozta munkáit a tökéletességre törekedve, és ez az, ami egyedülállóvá tette.” – magyarázta Mark Wilson.

A kiállítás október 7-éig tekinthető meg a londoni Design Museumban.

Szöveg: Jakab Tímea Diána

Hozzászólás