Nem-bináris nemi identitás a modellvilágban: Oslo Grace sikersztorija

A „2018 break-out modellje” címet ugyan még korai lenne bárkinek is odaítélni, de mi az egyik legnagyobb esélyesként Oslo Grace-t hirdetnénk ki. A 20 éves kaliforniai modell ugyan csak néhány shown szerepelt az előző szezonban, de a listáján már olyan nevek szerepelnek, mint például a Moschino, a Balenciaga vagy a Gucci. A feltörekvő modell újra Európa felé veszi az irányt, hogy a közelgő fashion week sorozat alatt tovább feszegesse a berögzült társadalmi normák által szabott határokat és levesse a hagyományos nemi szerepek béklyóját.

Genderfluid modell. „Az meg milyen?” – érdeklődött anyukám, amikor egy átlagos telefonbeszélgetés közben felmerült a téma. A válaszomat természetesen még több kérdés követte, majd ismét megállapítottuk, hogy mennyire különböző módon látjuk a világot. Hosszúra nyúlt társalgásunk volt az egyik oka, hogy én is mélyen a gondolataimba merültem. Mekkora bátorságra van szükség ahhoz, hogy valaki nyíltan felvállalja nem-bináris nemi identitását?

Oslo Grace sem menekült a negatív megjegyzések elől, hiszen már 10 éves korában előszeretettel bújt férfi ruhákba, ami az idő múlásával egyre több konfliktust eredményezett. Fiatal tinédzserként kezdett el benne megfogalmazódni, hogy egyik nem közé sem kategorizálná magát és ezzel önmagát is teljesen összezavarta: azt hitte, megőrült. Néhány éve azonban megismerkedett a fentebb már emlegetett nem-bináris nemi identitás fogalmával és egyből tudta, nincsen egyedül.

Először 15 évesen kezdett el modellkedni, ám önbizalomhiányos kamaszként hamar feladta álmát. Mentálisan teljesen instabillá vált, hiszen az olyan hétköznapi helyzetek is dilemmát okoztak neki, mint a nyilvános mosdók használata. Rövid haja és androgün stílusa miatt többször is kellemetlen szituációba került a női illemhelyeken, ezért, hogy megelőzze ezeket, ma már inkább a férfi ajtó felé veszi egyből az irányt. A másik kényes pontot az angol nyelv személyes névmásai jelentették.

Out of all the 7 billion people in the world, we don’t all fit into two boxes. Being in the middle just for some reason is not an option.

Élete ezután 180 fokos fordulatot vett, hiszen egykori anyaügynöksége, a BMG Models 19 évesen újra a szárnyai alá vette. Még ugyanebben az évben a Gucci SS18 bemutatóján szerepelt exkluzív modellként, sőt, az olasz brand Pre-Fall 2018 kampányában is őt láthattuk. Idén Jeremy Scott AW18 menswear bemutatóján zsebelt be egy munkát, ahol a RuPaul’s Drag Race nyertese, Violet Chachki oldalán zárhatta a showt. Néhány hét múlva ismét visszatért a Gucci kifutójára, ahol Alessandro Michele egy speciális kiegészítőt szánt neki.

Oslo fotója azonnal ellepte a webet, hiszen az említett kiegészítő nem egy táska vagy egy bőrborítású könyv volt, hanem az a bébi sárkány, ami a legújabb Instagram szenzációként robbant be a köztudatba. A fashion week itt még nem ért véget számára, olyan bemutatókon tűnt még fel, mint a Moschino, Jil Sander, Giorgio Armani vagy a Balenciaga showja.

I just want to conduct my business as a model, meet the people I can, influence as I can, and challenge as I can, until this is accepted as normal – you know, you just take this as it is, we don’t have to be fetishised or looked at as a token on somebody’s runway, we’ll just be normal.

A 20 éves modell azóta az LGBTQ+ közösség új ikonjává vált, aki azért küzd, hogy mindenki elfogadhassa magát kompromisszumok nélkül. Az AW18 szezon elhozta neki az áttörést, a menswear fashion week közeledtével pedig újra az európai kifutók meghódítására készül, ezúttal viszont nem „exkluzivitásként”.

Szerencsére nem csak a férfi kollekciók bemutatóin találkozhatunk vele, hiszen a BMG Models női és férfi boardján is szerepel, sőt, ahogy mondja, akár az haute couture világában is kipróbálná magát. Álmai munkája egy Alexander Wang vagy egy Raf Simons show lenne, de a Prada és a Calvin Klein modelljei között is örömmel elfogadna egy helyet. Kíváncsian várjuk, hol találkozhatunk vele legközelebb! Hajrá, Oslo!

Szerző: Tamás Cintia, képek: models.com, dazeddigital.com, vogue.fr

Hozzászólás