Divatarchívum McQueen és Galliano darabjaival a London Fashion Space Galleryben

Úgy látszik, Londonon a divatvilág szeme, ugyanis ismét egy nem mindennapi kiállítással örvendeztet meg bennünket a város. Az Inside Arc tárlat McQueen- és Galliano-darabokat láttat egy ritka és különösen izgalmas szűrőn át, mely Jennefer Osterhoudt designerhez köthető. Osterhoudt a két designerrel való közös munka alatt gyűjtötte össze a kiállítás anyagát a 90-es évektől kezdődően. A ritkaságok a London Fashion Space Galleryben leltek ideiglenes otthonra Polona Dolžan kurátori munkájának is hála. 

Az Inside Arc összeállítása során Osterhoudt partnere volt Nick Royal stylist is, aki olyan brandek darabjaival egészítette ki a kollekciót, mint a Versace, Comme des Garçons, valamint Fecal Matter vagy Sorcha O’Raghallaigh darabjai.

S hogy hogyan került a tűzvonalba a San Fransisco-ban tevékenykedő designer-gyűjtő? A New York-i Parsons Iskola elvégzése után nem sokkal Párizsba költözött, ahol belecsöppent az impozáns divatbemutatók sűrűjébe; ilyen volt a sorsfordítónak is mondható Pirate show 1992-ben, John Galliano-tól.

Még ma is ez a legszebb show, amit valaha láttam… Könyörögtem neki egy gyakornoki lehetőségért, aztán mintegy négy évig maradtam mellette.

Galliano gyorsan a kiegészítők vezető tervezőjének nevezte ki. E titulust a Givenchy házhoz is átvitte 1995-ben, ahol a tervezőpáros hosszú napokat és éjszakákat dolgozott együtt. „Mindig megnevettetett, mindig humorizált, mindig vicces ruhákba öltözött” – emlékszik vissza Osterhoudt – „Viselte a magas sarkú cipőmet, porszívózott, aztán felkötött egy turbánt és énekelt.”

Mialatt a Givenchy háznál dolgozott, Osterhoudt találkozott McQueennel is, aki 1996-ban vette át a házat, majd megkérte Osterhoudtot, hogy maradjon a brandnél a kiegészítő részleg vezetőjeként. A stúdió hangulata majdnem ugyanolyan volt, mint korábbi mentoránál; kemény munkával, humorba mártva teltek a napok.

A vintage és ritka antik darabok, melyeket Osterhoudt Párizs környékén gyűjtött be, fontos opuszai lettek az archívumnak. Emellett olyan haute couture kreációk is felbukkannak a tárlaton, melyek a kuka mellől lettek megmentve a fittingek után. A jó hír pedig az, hogy a gyűjtemény jelenleg is növekszik, hiszen Osterhoudt és az RSA designerei saját kollekcióikat is felajánlgatták.

Az Inside Arc mindössze 25 ikonikus darabot foglal magába, és örök hála Jennefernek, hogy ezek 15 év raktárban csücsülést követően publicitást kaptak – kb. bűncselekmény lett volna őket parlagon hagyni. A kiállítást július 28-áig tekinthetitek meg Londonban, ha tehetitek, ne hagyjátok ki!

Szöveg: Jakab Tímea Diána, képek: dazeddigital.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.