5 fontos TED Talk freelancereknek

Sokan mondják, hogy freelancernek lenni úri huncutság, az ember a saját főnöke, akkor dolgozik, amikor szeretne, odamegy, ahová és akkor, amikor akar, hiszen senki sem felügyeli, szabad, mint a madár. Ahogy már egy korábbi cikkben is írtam, a valóság azonban az, hogy nem minden ennyire egyszerű, sok-sok dologra kell egyszerre odafigyelni, egy személyben kell főnöknek, asszisztensnek lenni, nagyon figyelni kell a határidőkre, a díjszabásról, az önmenedzsmentről és egyéb finomságokról nem is beszélve. Mutatok most 5 kedvenc TED talkot, ami segíthet inspirációt nyerni, ha épp nem tudod, merre tovább, vagy netán ért egy kisebb kudarc, amin még nem tudtad magad túltenni. Íme egy kis inspiráció a vasárnapi kánikula mellé!

Inside the Mind of A Master Procrastinator

Mikor szabadúszóvá váltam, számomra az egyik legnagyobb kérdés az volt (és sokszor a mai napig az), hogy miket merjek nyugodt szívvel bevállalni úgy, hogy ne csússzak ki sosem az időből. Természetesen számomra sem ismeretlen a halogatás fogalma, ahogyan Tim Urban számára sem, aki arról is beszél a lenti előadásában, hogy hogyan válnak a fontos dolgok is a késleltetés tárgyává abban az esetben, ha nincsenek határidők. Ilyenek például: új bizniszterv elkészítése és megvalósítása, továbbképzés, új üzleti modell bevezetése. Ha te is hasonló cipőben jársz, szánj pár percet erre a talkra!

What Makes Us Feel Good About Our Work?

Dan Ariely pszichológia professzor, aki a viselkedés közgazdaságtan jeles kutatója a Duke Egyetemen. Előadásában mindennapi példák sorával próbálja illusztrálni, miért nagyon fontos az, hogy örömünket leljük a munkánkban és megtaláljuk annak igazi értelmét. Ariely szerint a munkához kapcsolódó elégedettség kicsit összetettebb annál, mint amit Dan Pink karrierelemző kifejtett a témával kapcsolatban. Azontúl, hogy jelentést, értéket találsz a munkádban, muszáj, hogy felfedezd benne önmagad és egyúttal büszke is legyél rá – vallja.

How Frustration Can Make Us More Creative

Tim Harford közgazdász arról beszél ebben az inspiráló talkban, hogy frusztrációink és a nehéz idők tapasztalatai hogyan tudnak minket segíteni abban, hogy még kreatívabbak legyünk. Sok példát hoz fel ennek szemléltetésére, a legjobb szerintem az, amikor egy best-selling zongoraalbumot említ, ami pont akkor készült el (és később vált hihetetlenül népszerűvé), mikor a művész kénytelen volt egy törött zongorát használni…

Embrace The Near Win

Sarah Lewis művészettörténész előadása azt igyekszik árnyalni, hogy közelgő győzelmeink milyen hatást gyakorolhatnak későbbi életünkre és sikereinkre. Lewis a művészettörténetet használja vászonként ennek ábrázolásához, miközben arra is választ ad, hogy az úgynevezett szinte-győzelmek hogyan befolyásolhatják kiteljesedésünket. Szabadúszóként fontos, hogy győzelmeink és kudarcaink megélése közben észrevegyük azok valódi értékét, hasznosságát.

How to Make Work-Life Balance Work

A következő TED Nigel Marsh nevéhez fűződik, akit az Overworked and Underlaid szerzőjeként is ismerhetünk. Marsh elmagyarázza, hogyan volt képes balanszt teremteni a munka és a magánélet közt. Az előadás egy elég fontos üzenetet hordoz azoknak a szabadúszóknak, akik hajlamosak arra, hogy túlhajszolják magukat, így gyakran elvész a motivációjuk már a következő projekttel kapcsolatban.

Szöveg: Zahorján Ivett

Hozzászólás