Tudatosan a jövőnkért: etikus és fair trade márkák a nagyvilágból (1. rész)

A Rana Plaza tragédiája, majd a The True Cost című dokumentumfilm megjelenése óta érzékelhető egyfajta pozitív változás a fenntartható, etikus, fair trade márkákkal kapcsolatban, egyre több tudatos brand lép színre, s noha a divatipar globális ökoszisztémájában sajnos még mindig nem töltenek be akkora szerepet, mint fast fashion társaik, a jövőnket nézve egy elképesztően hasznos folyamat kulcsfigurái ők. Ahogy én, úgy fejlődik a Rebellive is, és azt gondolom, itt az ideje, hogy olyan dolgokra összpontosítson ez felület, melyek egyrészt – még ha csak egy mikrokörnyezetben is, de – felnyitják a szemeket bizonyos környezetvédelmi vagy szociális problémák vonatkozásában, másrészt személyesen is érintett vagyok bennük valahogyan. A következőkben öt példaértékű etikus és/vagy fair trade brandet gyűjtöttem össze nektek, a sorozat pedig folytatódni fog.

Everlane 

Az amerikai Everlane szinte minden egyes megmozdulása az átláthatóságról szól, amit mottójuk is fémjelez (radical transparency). A márka hónapokat tölt azzal, hogy megtalálja a legalkalmasabb gyárakat a világon, majd szoros kapcsolatot épít ki azok tulajdonosaival, munkatársaival, így az etikus produkciós gyakorlat szinte minden egyes előállítási fázist végigkísér. Hisznek abban, hogy a vásárlóknak joguk van tudni, hogy ki, hol, hogyan készítette ruháikat; minden egyes darabjuk valós sztorit mesél viselőjének. A minimalista, letisztult esztétikát képviselő ruhák, kiegészítők és cipők pedig minden gardróbba gond nélkül beilleszthetők.

 

Eileen Fisher

Az Eileen Fisher vezető szerepet tölt be az etikus és fenntartható divat területén, így neve bizonyára nem cseng ismeretlenül azoknak, akik érdekeltek a témában. A szociális igazságtalanságokra és a környezeti problémákra válaszul állították fel üzleti modelljüket, melyben gondosan ügyelnek az ellátási láncra a tisztességes munkabérek biztosítása érdekében. 2020-ra elképzeléseik szerint 100%-ban szerves pamut- és vászonszálakkal, organikus színezékekkel, szén-dioxid-pozitív műveletekkel fognak dolgozni egy no-waste létesítményben. Drukkolunk nekik!

Patagonia

Nos, ha a szakavatottak az Eileen Fishert ismerték, akkor biztos, hogy a Patagoniáról is hallottak már, hiszen ez a márka a legelsők közt volt, mely síkra szállt a környezetvédelem mellett az activewear szegmensben. De nem csak ebben jártak az élen: az újrahasznosított anyagok és az organikus pamut alkalmazása terén is pionírok voltak. A Patagonia az etikus munkakörnyezet megteremtésével kapcsolatos kötelezettségeit is kiterjesztette, így együttműködik a Fair Trade Certified gyárakkal Indiában, Srí Lankában és Los Angeles-ben.

ABLE

Az Amerikában működő, Peruban gyártó ABLE brand úgy véli, hogy a generációs szegénység megszüntetéséhez gazdasági lehetőségeket kell teremteni az emberek, különösen a nők számára. Az ABLE gyönyörű kiegészítőket, táskákat és ruhákat gyárt, melyekért tisztességes árat fizet nehéz sorsú női dolgozóinak. Külön szimpatikus, hogy ha nem olyan méretet vagy színt választottál tőlük elsőre, ami tetszik, addig cserélik neked vissza a termékeket, míg meg nem találod a legmegfelelőbbet. 

Indigenous

Az Indigenous az organikus és fair trade clothingra szakosodott, kreációit nőknek és férfiaknak dedikálja. A márka tehetséges kézműveseket von be a munkafolyamatokba világszerte, miközben csúcsminőségű technikákkal és részletfókuszú koncepciókkal dolgozik. A vállalat szerves gyapotot, szabadtartású alpakát és alacsony hatásfokú festékeket használ fel annak biztosítására, hogy ruhadarabjai pozitív hatással legyenek a bolygóra és persze a viselőjükre.

Szöveg: Ivett, képek: a márkák weboldalai

 

Hozzászólás