Ez nem csak egy dzseki!

Itthon elfogadták a Stop Sorost, ami miatt már eleve összeszorult gyomorral és kérdőjelekkel a fejemben élem mindennapjaim itt, az Édentől keletre, tegnap éjszaka pedig jött a hír, hogy Melania Trump egy elképesztően érzéketlen feliratú darabot választott a Texas melletti határőrizeti központban tett meglepetés látogatása alkalmával. Kabátja hátulján szó szerint ez állt: „I really don’t care”.

Mint tudjuk, tavaly elnöki rendelettel, azonnali hatállyal és meghatározatlan időre Donald Trump amerikai elnök felfüggesztette szíriai menekültek befogadását, valamint 120 napra felfüggesztette az egyes muszlim országokból érkező menekültek beutazását is az Egyesült Államokba. A rendelet része az is, hogy a 120 nap letelte után elsőbbséget élveznek a vallásuk miatt üldözött kisebbségek befogadása ezekből az országokból.

Nem tudjuk, milyen belső indíttatásra vagy külső nyomásra, javaslatra dönthetett a first lady a fentebb említett öltözék mellett, stílusát és ruhatárát egyébként rendre szétszedi a sajtó, most viszont nem kell sem társadalomtudósnak, sem pszichológusnak, sem divatszakértőnek lenni ahhoz, hogy lássuk: a világ politikai vezetői és a hozzájuk közel álló aktorok egyszerűen és szó szerint érzéketlenné váltak a világ gondjai iránt. A 39 dolláros Zara dzseki viselése már eleve egy külön cikk témája lehetne, de ahogy Jim Acosta, Melania szóvivője a CNN-nek elmondta: „Ez csak egy kabát. Nincs rejtett üzenet. E Texasban tett fontos látogatás után remélem, a média nem Melania gardróbjára fog fókuszálni.”

A gond ezzel csak az, kedves szóvivő úr, hogy rejtett üzenet valóban nincs. Nyílt és világos üzenet van, kurva nagy betűkkel a first lady hátára írva. Vagyis, ahogy ezt ma a TIME is roppant erősen kifejezte címlapjával, nyilvánvaló immár, a Trump-kormányt egyszerűen nem érdekli a migrációs krízis, Melania Trump pedig nem tudja vagy nem akarja komolyan venni pozícióját.

Rengetegen támadták az utóbbi néhány órában az elnök feleségének döntését, akinek vagy nincs annyi esze, hogy felfogja, ez egy borzasztóan kínos és felháborító megmozdulás volt, vagy valóban úgy gondolta, ez a leglátványosabb módja, hogy kifejezze álláspontját. Donald Trump Tweetben védte meg nejét, azt írta, a Fake News Media-nak szólt a statement. Na, most akkor van rejtett üzenet vagy nincs? Nem ártott volna összebeszélni a szóvivővel is, mielőtt csiripelgetünk össze-vissza.

Akárhogy is, az érdektelenség és az embertelen hatalomfétis lassan egyre nagyobb és látványosabb méreteket ölt, amire most épp egy Zara dzseki világított rá. A divat egy komplex jelrendszer, implicit és explicit jelölőkkel, amit egy globális nagyhatalom first ladyjének (vagy apparátusának) tudnia kellene. Tiszteletlenségből és/vagy agytalanságból jeles, csak gratulálni tudunk.

Szöveg: Zahorján Ivett

 

 

Hozzászólás