Enciklopédia a legfontosabb filozófus nőkről

Talán nem ismeretlen számotokra Mary Wollstonecraft, Ayn Rand vagy Simone de Beauvoir neve és munkássága. De mi a helyzet az olyanokkal, mint Mary Astell, Mercy Ottis Warren vagy Angélique Arnauld? A művészettörténeti kánonhoz hasonlóan a filozófia történetében is a feledés homályába vesztek azon női teoretikusok, akik kimagasló tudásuk ellenére mégsem részesülhettek a férfi kortársaikhoz hasonló elismerésben.

A Paderborn Egyetem History of Women Philosophers and Scientists kara egy olyan mérföldkőnek számító kezdeményezést indított el, amivel a női gondolkodók neve és a hozzájuk kötődő szakirodalom végre szélesebb körben is megismerhetővé válhat.

tumblr_op0t7swu3o1w61bt4o1_1280

Ruth Hagengruber és Mary Ellen Waithe hívta életre az Encyclopedia of Concise Concepts by Women Philosophers online platformját, ami az open source jegyében mindenki számára elérhető bejegyzéseket tartalmaz a legnagyobb női kutatókról és filozófusokról. Az oldalon egyelőre 26 név szerepel, de a szerkesztők folyamatosan frissítik a tartalmakat, amelyeket az alábbi négy kategóriában rendszereztek: Koncepció, Kulcsszavak, Filozófusok és Közreműködők.

A könnyen navigálható enciklopédia analitikus szócikkeinél kifejezetten a tömörségre és a közérthetőségre törekedtek, így a bejegyzések maximum 300 karakternyi terjedelemben térnek aki a nő filozófusok legfontosabb kutatásaira, ugyanakkor speciális kulcsszavakra, fogalmakra is rákereshetünk az adatbázisban, vagy éppen az oldalon megjelent publikációkat olvashatunk ezekről a korszakalkotó, ám alig-alig ismert női gondolkodókról. Érdemes olvasgatni!

Szöveg: Dudás Bea, kiemelt kép: Simone de Beauvoir (moly.hu)

 

Hozzászólás