Banánhéjból textilt, avagy egy újabb innovatív kezdeményezés a fenntartható divat szolgálatában

Mint tudjuk, a fast fashionnek, a szintetikus anyagok előállításának és a gyártás során keletkezett hatalmas mennyiségű hulladéknak köszönhetően a divatipar a második legszennyezőbb iparággá nőtte ki magát. A változás szele azonban már érezhető, hiszen a trendek jönnek-mennek, de az elmúlt években egy igazán fontos szemléletmód is egyre nagyobb szerepet kap: a fenntartható divat.

“Fashion and modernity go together.” – mondta Alessandro Michele, a Gucci kreatív igazgatója, amikor a brand hivatalosan is bejelentette, felhagy a szőrme használatával. Ezzel a Gucci csatlakozott a Calvin Klein, a Ralph Lauren és a Tommy Hilfiger mellé a fur-free márkák sorában. Hiszen 15-20 éve még menő volt valódi bőr táskával és szőrmekabáttal villogni az utcán, de napjainkban egyre több ember számára fontos a környezettudatosság, amivel együtt jár a fenntartható divat támogatása is. A brandek számára már rengeteg különböző lehetőség rendelkezésére áll, így minimalizálhatják a vegyi szálak, a szintetikus textilek használatát és a felhasználatlan anyagok pazarlását. Elég csak a Parley és az Adidas közös projektjére, az óceáni hulladékból készült sportcipőkre gondolni. Az recycled anyagokból készült ruhák mellett azonban egyre több startup cég áll elő formabontó ötletekkel azzal kapcsolatban, hogy milyen technológiákkal lehetne a divatipart még zöldebbé tenni. Ilyen innovatív kezdeményezés például a vegán bőr használata, amely során a felhasznált alapanyagot erjesztett kollagénből vagy gombából készítik.

Megindult az Adidas óceáni szemétből gyártott cipőinek tömegtermelése

Egy újabb ígéretes startup vállalat, a Circular System a textiliparon belül állt elő úttörő kezdeményezéssel. Gondoltad volna, hogy a reggeli smoothie-hoz használt vagy a munka közben bekapott banán héjából akár textil is előállítható? A Circular System Agraloop módszerét pontosan erre fejlesztették ki. A cég honlapján azt is megtudhatjuk, hogy évente körülbelül 100 milliárd banánt fogyasztunk el a Földön, amelyből 270 millió tonnányi banánhéj landol a kukában. Ezt a hulladékot vagy elégetik, amellyel nő a levegő szennyezettsége. A másik lehetőség az, hogy egyszerűen hagyják elrothadni, amivel viszont metán kerül a levegőbe és tovább romlik a globális felmelegedés helyzete.

A banánhéjból textil készíthető egy új, innovatív módszernek köszönhetően

Az Agraloop segítségével nemcsak banánból, de az ananász leveleiből, lenből, kenderből és a cukornád aratása során keletkezett hulladékból is természetes szálak állíthatók elő, amelyek felhasználhatók a textilgyártás során. Érdekes adat, hogy 1960-ban a textilek 97%-a készült természetes anyagokból, addig ez a szám mára mindössze 35%-ra csökkent. A vállalat célja, hogy ezt az adatot feljavítsa.

Egyre több vállalat foglalkozik a fenntartható gyártás hatékonyságának fejlesztésével

A cég két másik nagyszabású technológiát is kifejlesztett. Az egyik a Texloop, amely az apró textilmaradékokat és használt ruhákat dolgozza újra fel az anyaggyártás során. Hiszen a nagyüzemi gyártás közben minden felhasznált alapanyag körülbelül 16%-a landol a kukában a szabás alkalmával. A használt ruhák 85%-a pedig valamilyen hulladéktárolóban végzi, ahol aztán elégetik ahelyett, hogy újra felhasználnák őket. A Orbital módszer lehetővé teszi az előző két módszer keresztezését, amellyel kiváló minőségű termékek gyárthatók.

A Texloop módszer kifejlesztésével egy újabb égető problémára találtak megoldást a kutatók

A fenntartható divat még mindig sok fejlesztési lehetőséget rejteget magában. Az ehhez szükséges kutatások ugyan nem olcsók és elég lassan haladnak, de kétségtelenül ez a helyes irány, és úgy tűnik, sok szakmabeli és vásárló is érdekelt a témában. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a Circular System áprilisban aratott hatalmas sikere. A vállalat egy 350.000 dolláros támogatást nyert el, majd ismert márkák figyelmét is felkeltette a Global Change Awardon. A H&M és a Levi’s mellett több luxus divatház és sportswear brand is érdeklődött a technológiák iránt. Izgatottan várjuk, ki és milyen innovatív kollekcióval áll elő a jövőben!

Szerző: Tamás Cintia

1 Comment

  • Posted június 26, 2018 1:05 du.
    by 925brands

    tartsd meg a megosztást, maradj motivált …

Hozzászólás