Az álmok tervezője: Christian Dior munkássága előtt tiszteleg a londoni V&A Museum jövő februártól!

A londoni Victoria and Albert Museum programjában minden évben találunk legalább egy olyan divat témájú kiállítást, ami a brit fővárosba csábít minket. Így július elején a V&A már el is intézett nekünk egy londoni tripet 2019-re, hiszen februárban nyitja meg kapuit a Christian Dior: Designer of Dreams.

A tavalyi szenzációs Balenciaga-tárlat után a múzeumnak köszönhetően idén a Fashioned from Nature kiállításra látogathatunk el, ahol például Vivienne Westwood és Dries Van Noten munkáit is megcsodálhatjuk. Ha már ott járunk, nem szabad kihagyni a Frida Kahlo gardróbjának szentelt részleget sem! A múzeum vezetősége néhány napja 2019-es programjának egyik legnagyobb dobását is nyilvánosságra hozta, amelytől a 2015-ös Savage Beautyhoz hasonló sikereket várnak.

A Christian Dior munkásságának emléket állító kiállítás az 1947-ben bemutatott New Look 70. évfordulójának alkalmából tavaly debütált a párizsi Musée des Arts Décoratifs programjában. A 2019-es kiállítás az itt bemutatott több mint 500 darabos kollekciót még egy részleggel kibővíti, melynek köszönhetően a francia tervező és a brit kultúra kapcsolatába is betekintést enged.

Az eddigi legnagyobb Dior-gyűjtemény közel 200 darab ritka haute couture darabot tartalmaz, de természetesen nem maradhat ki az alapító ikonikus darabja sem, a forradalmi sziluett, amivel beírta magát a történelembe. A vintage szekcióban a bar suit mellett megtekinthető lesz például Margit hercegnő estélyije, amit 1951-ben viselt a 21. születésnapján, de a ruhákon kívül parfümök, kiegészítők, magazinok, fotók és filmek is várják az érdeklődőket. A látogatók a Dior által tervezett ruhák mellett 6 másik tervező munkáit is közelebbről szemügyre vehetik, hiszen Yves Saint Laurent, Marc Bohan, Gianfranco Ferré, John Galliano, Raf Simons és Maria Grazia Chiuri is meghatározó szerepet töltött be kreatív igazgatóként a divatház megalapítása óta.

A Christian Dior: Designer of Dreams 2019. február 2-ától július 14-éig lesz megtekinthető a londoni V&A-ben!

Szöveg: Tamás Cintia

Hozzászólás