Új magyar designer összefogás a dolce vita jegyében: kint a DVA új kampánya!

Több ízben írtunk már mi is arról – és a szakmában általánosan elfogadott tény -, hogy a magyar divat-és kiegészítőtervezők amellett, hogy nehezen tudnak zöld ágra vergődni és a profitorientált működés felé haladni a marketing és pr támogatás szinte teljes hiánya miatt, még az egymás közötti széthúzással is rendre meg kell küzdeniük. Csak néhány tervező látja be, hogy az egységben az erő elv mentén a közös alkotás nem elvesz az ő érdemükből, nem elhomályosítja a munkásságukat, hanem épp ellenkezőleg: ha koordinált, jól felépített kooperációról van szó, bizony az összefogás jobban kidomboríthatja tevékenységüket és több divatra fogékony befogadót érhetnek el.

Láttunk már erre példát Magyarországon is,  az egyesített showroomok és közös marketingkampányok révén több kisebb, de izgalmas divattervező tudta megvetni lábát a piacon, még akkor is, ha világraszóló sikert eddig nem értek el, de legalább élnek, lélegeznek és esélyt, időt kapnak a fejlődésre. Több szem többet lát, a közös ötletelés pedig általában izgalmasabb és kreatívabb eredményeket szül. De nem csak a divat szegmensén belül lehet pozitív végkicsengésű az együttgondolkodás, számtalan külföldi, nagyívű precedens mutatja, hogy a kreatív ipar és művészeti szcéna más területeiről is érkezhetnek egyedi elgondolások az öltözködéskultúrába, az összművészeti törekvésekre pedig úgy tűnik, egyre nagyobb igény keletkezik.

1806_AN_8209.jpg

Nem is olyan régen számoltunk be a DVA tervezőpáros legújabb dobásáról, melyben hasonló elgondolás és egy izgalmas mixelési logika játszotta a főszerepet a divat és a kortárs képzőművészet egymásra találása révén, a lányok máris egy új menőséggel jelentkeznek! Mint tudjátok, a DVA Csáki Klaudia és Kaptay Annamária nevéhez fűződik, akiket az tesz számomra igazán szimpatikussá, hogy amellett, hogy a tervezéstől a fotózásokon át a pr kampányaik kitalálásáig mindenbe kreatívan belefolynak, munkáikat a spontaneitás és a humor jellemzi, legyen szó fémes csillogású, kézzel fonott tornazsákokról vagy különleges printes egyrészes fürdőruhákról.

A márka fennállása óta törekszik arra, hogy ne egy légmentesen zárt, szeparált közegben alkosson, hanem körülvegye magát azokkal a hasonlóan tehetséges, ambiciózus és markáns koncepcióval bíró személyekkel, akikkel karöltve rendre különleges, görcsmentesen laza és átgondolt anyagok kerülnek ki a brand háza tájáról. A humor, a jóleső könnyelműség, a szabályok alternatív értelmezése, valamint a dolce vita feeling egyébként is alapvetően fontos üzenetet képviselnek egy olyan időszakban és egy olyan országban, amikor/ahol az emberek kedélyállapota rendszerint negatív előjelű, sokan kiégettek és felőrli őket a napi mókuskerék…

A DVA legújabb táskavonala – mely a Candy nevet kapta – és az ahhoz készült többszereplős kampány épp ezt különleges, önfeledt életérzést kívánja átadni a kreatív összefogás jegyében. A táskakollekció színes bőr clutch-okat foglal magába, a életigenlő fotókon pedig többek közt a TE Shoes darabjai is feltűnnek. Tóth Eszter márkája egy sajátos életstílust szeretne átadni; a tervező olyan cipőket alkot, melyeket hiányol a piacról, azoknak a lányoknak, akik szintén hasonló darabokra vágytak, csak eddig nem találták meg azokat sehol sem. Kényelmes, időtálló kreációkról van szó, melyeket viselve a légies elegancia és a sportos kúlság kettőse találkozik.

Ha már szóba jött az olasz feeling, beszéljünk kicsit a Galamb utcai ZIA Showroomról, ahová már magam is igyekszem egy ideje eljutni. A showroom különlegessége egyébként, hogy annak alapítója a ZIA brand is vallja (továbbá a showroomban megtalálható másik két alapító márka, a WESSELY jewel és a TE Shoes is), hogy a közhiedelemmel és az egyébként sokszor megalapozott vélekedéssel ellentétben lehet a divatérzékeny vásárlók számára magasdivatot kínálni és prémium darabokat gyártani elérhető áron. A ZIA Showroom számára nem csak a gyártás és a technológia fontos kiemelten, nagy hangsúlyt fektetnek az anyagok kiválasztására is, igyekeznek a nagy divatházakat is kiszolgáló szakemberekkel dolgozni, miközben kombinatív, sportos és elegáns kreációkat egyaránt kínálnak, és kiegészítőiknél is az exkluzivitást képviselik.

Mivel elég régóta vagyok szemüveges, így mindig kíváncsian figyelem a magyar szemüvegkészítő brandek ténykedéseit. Örömmel nyugtáztam, hogy a Tipton Eyeworks is bizalmat szavazott a DVA-s lányok koncepciójának, így ők is beszálltak a kampányba és így a fotózás egyedi karakterisztikájához is nagyban hozzájárultak. A Tipton Eyeworks története 1998-ra nyúlik vissza, amikor az amerikai magyar designer, Milaskey Zakariás Seattle-ben úgy döntött, hogy maga készíti el saját szemüvegkeretét, mivel sehol sem talált az ízlésének megfelelőt. (Mennyire meg tudom érteni!)

Ezután barátainak, rokonainak, ismerőseinek is gyártott saját kezével szemüvegeket, majd édesapja bakelitlemez gyűjteményére rátalálva úgy gondolta, érdemes lenne megpróbálni azok felhasználásával szemüvegkeretet készíteni. A kézműves technológiát és többségében újrahasznosított anyagokat alkalmazó brand azóta világhíressé vált, számos globális prémium szemüvegüzletben elérhetők kreációi, melyeket többek közt Elton John, Robbie Williams és barátnője Ayda Field, Mick Fleetwood, Elvis Costello, Dani Alves brazil futballista és Fred Durst, a Limp Bizkit frontembere is viselt már.

Nos, nem maradt más hátra, minthogy Ti is feelingbe kerüljetek, ha pedig kedvet kaptatok a tasikhoz, a Studio77 showroom-üzletben vásárolhatjátok meg őket, de már a Treasure Budapestben és a Berlin Store-ban is elérhető belőlük néhány darab. HOT TIP: a clutct-ok tökéletesek lehetnek nyári esküvőkhöz is!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.